ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




SPOLNOST PRED POROKO, DA ALI NE?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> Ljubezen / spolnost / kontracepcija / težave /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tabita
Član


Pridružen/-a: 22.08. 2008, 16:28
Prispevkov: 19
Kraj: Med zemljo in nebom

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2008 12:27    Naslov sporočila: SPOLNOST PRED POROKO, DA ALI NE? Odgovori s citatom

SPOLNOST PRED POROKO – DA ALI NE

Joyce Huggett


Melita je bila nekoliko zmedena, ko je začela študirati, preden se je vključila v novo okolje. Bila je simpatično in prijazno dekle, zato so se fantje pogosto vrteli okrog nje in jo vabili na sok ali kavo.

Kmalu je ugotovila, da fantje od nje pričakujejo – kot proti uslugo – da gre z njimi v posteljo. Toda Melita je bila kristjanka. Nikakor ni želela hoditi zdaj z enim, potem z drugim in nato s tretjim fantom, zato je velikokrat čutila osamljenost in izločenost iz družbe. Je bila njena odločitev, da ostane pri svojih krščanskih načelih napačna? Kako dolgo bo lahko kljubovala dejstvu, da je edino dekle med študentkami, ki še ni spalo s fantom?

Nekateri študentje so prišli k meni s podobnimi vprašanji. Njihovi prijatelji so imeli dekleta in so z njimi spali. Mnogi so tudi skupaj živeli. Ali se lahko kristjani spustijo v svobodne spolne odnose in avanture pred sklenitvijo zakonske zveze?

Nekateri so to storili in zaradi tega čutijo sedaj v svojem srcu krivdo. Nekateri so se zadržali, toda zaradi tega so bili zasmehovani: »Kristjani, vi ste staromodni in nesposobni za življenje. Vi ste puritanci! Morda ste celo homoseksualci?«


KAJ PRAVI SVETO PISMO O SPOLNOSTI,
NEZVESTOBI IN IZVEN ZAKONSKIH SPOLNIH ODNOSIH?


Če skrbno preučujemo Sveto pismo, ugotovimo, da ne nasprotuje spolnosti v zakonski zvezi. Na primer: v Prvi Mojzesovi knjigi 2,24 pravi, da bosta dva postala eno telo takrat, ko moški zapusti očeta in mater in se pridruži svoji ženi. V pregovorih 5,18-19 beremo: Naj bo blagoslovljen tvoj vrelec, razveseljuj se z ženo svoje mladosti. Ljubka košuta in mila srna! Njena čustva naj te vsak čas opajajo, bodi vedno zamaknjen v njeno ljubezen.« Spolni odnosi in zakonska zveza spadajo skupaj. Apostol Pavel poudarja ravno to načelo. Ko piše nemoralnim Korinčanom, ne obsoja seksualnost, temveč jo postavlja na pravo mesto: ». . . naj ima vsak svojo ženo in vsaka naj ima svojega moža«. (1 Kor 7,2). Bog je dal človeku ljubezen kot dar, vendar ne za zlorabo! Apostol Pavel želi povedati, da je v zakonski zvezi spolnost povsem normalna stvar. Zakaj je poudarek ravno na zakonski zvezi?

Apostol Pavel daje odgovor na to vprašanje v Efežanom 5,22-33:

Žene naj bodo podrejene svojim možem kakor Gospodu, mož je namreč glava ženi, kakor je Kristus glava Cerkvi: on, odrešenik telesa. In kakor je Cerkev podrejena Kristusu, tako naj bodo v vsem žene možem. Možje, ljubíte svoje žene, kakor je Kristus vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe, da bi jo posvetil, ko jo je očistil s kopeljo vode z besedo, tako da bi sam postavil predse veličastno Cerkev, brez madeža, gube ali česa podobnega, da bo sveta in brezmadežna. Tako so tudi možje dolžni ljubiti svoje žene kot svoja lastna telesa. Kdor ljubi svojo ženo, ljubi sebe. Saj vendar ni nihče nikoli sovražil svojega mesa, temveč ga hrani in neguje, kakor Kristus Cerkev: smo namreč deli njegovega telesa. Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso (telo). Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: glede Kristusa in glede Cerkve. Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža.

Splošno znano dejstvo je, da spolno življenje v zakonu preoblikuje osebnost moškega in ženske. Združuje ‘jaz’ in ‘ti’ v novo bitje - ‘midva’, toda pri tem ne uničuje niti ‘jaz-a’ niti ‘ti-ja’. Ta združitev je tudi simboličen odraz duhovne enotnosti, ki obstaja med Kristusom in Cerkvijo. Če je to resnica, da ta združitev dveh teles simbolizira takšno trajnost in globino, kaj se potem dogaja, ko imata fant in dekle spolne odnose pred sklenitvijo zakonske zveze? V 1 Korinčanom 6,13-20 beremo:

Jedi so za trebuh in trebuh je za jedi. Bog pa bo oboje odpravil. Telo ni za nečistovanje, ampak za Gospoda, in Gospod je za telo. Bog je obudil Gospoda in bo s svojo močjo obudil tudi nas. Ali ne veste, da so vaša telesa deli Kristusovega telesa? Mar bom vzel dele Kristusovega telesa in iz njih napravil dele vlačuginega telesa? Nikakor! Mar ne veste, da tisti, ki se druži z vlačugo, postane z njo eno telo? Saj je rečeno: Dva bosta eno meso. Kdor pa se druži z Gospodom, je z njim en duh. Bežite pred nečistovanjem. Vsak greh, ki ga stori človek, je zunaj telesa; kdor pa nečistuje, greši proti lastnemu telesu. Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.

Apostol Pavel pojasnjuje, kaj se dogaja kristjanom, ki svoje telo predajajo predzakonskim spolnim odnosom. Takšna oseba zaničuje svoje telo, skruni spolno lepoto in tepta Božjo lastnino. Seksualna nemoralnost je velik greh s strašnimi posledicami.

Kako predzakonski spolni odnosi onečaščajo vaše telo? Tako, da vaše telo ponižujejo, kajti niste igračka, ki jo nekdo izkoristi, se malo z njo poigra in nato vrže stran. Vaše telo je del slave Božjega stvarjenja. Na vašem telesu je Božji žig, vaše telo je tempelj Svetega Duha, prostor, kjer prebiva Jezus. Vaše telo je posvečeno Njemu. Ali lahko potem kristjani pričakujejo, da Duh, ki prebiva v njih, sodeluje pri tem grehu? Mar ni to nemogoče?! To je nemogoče do takrat, dokler nekega dne ne ugotovite, da vas druga oseba močno privlači. Kaj se bo zgodilo, če je želja, da predate svoje telo drugemu, močnejša? Odgovor najdemo v opominu apostola Pavla v 1 Korinčanom 6;19,20: Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.

Naša telesa ne pripadajo nam, da bi jih oskrunjali. Kupljena so bila s Kristusovo žrtvijo na Kalvariji. Za kakšen namen? Saj nas vendar Bog ni poklical k nečistosti, marveč v svetosti. 1 Tesaloničanom 4,7.

Ko si v preizkušnji, da bi spala s fantom, preden skleneta zakonsko zvezo, se spomni, da bi s tem onečastila svoje telo, ki je Božja lastnina in da je to dejanje nasprotno Božji ljubezni. Spolni odnosi ‘ožigosajo’ trajno zvezo, ki je sklenjena med možem in ženo; na fizični in biološki način, ter ju duhovno in emocionalno povežejo med seboj in pred ljudmi. To je tudi simbol večne zveze, ki obstaja med Kristusom in Cerkvijo. Ste pripravljeni zasmehovati to bogastvo s tem, da uživate v spolnih odnosih, ki pravzaprav pomenijo ponižanje človeškega dostojanstva in osebnosti?

Apostol Pavel nas uči, da spolni odnos združuje osebe v globoko, nerazdružljivo zvezo, zato ne obstaja odnos za ‘mimogrede’. Če se združite z nečistostjo, postanete z njo eno! Mladina je danes temu močno izpostavljena. Te besede so bile težke tudi za kristjane, ki so živeli v prvem stoletju v Korintu in Tesaloniki. Zavedali so se, da seksualna razvratnost privablja Božjo jezo.


1 Tesaloničanom 4,3-6:
Kajti to je Božja volja, vaše posvečenje: da se vzdržite nečistovanja, da vsakdo izmed vas ohrani svoje telo v svetosti in časti, ne pa v poželjivi strasti kakor pogani, ki ne poznajo Boga. Naj v tej stvari nihče ne goljufa in ne vara svojega brata. Kajti vse to Gospod kaznuje, kakor smo vam že povedali in izpričali.

Zaradi tega niso sprejeli načina življenja takratne družbe. Vedeli so, da se morajo znebiti tega greha in da morajo biti osvobojeni seksualnega zlorabljanja, če hočejo slediti višjemu cilju: čisti in iskreni ljubezni. Mar je bilo to lahko? Dvomim. Težko se je osvoboditi seksualnega suženjstva. Mladi, ne prilagajajte olike svojega življenja miselnosti svobodne seksualne revolucije, ki bo izničila svet in družine! Ohranite svojo spolno čistost!

Walter Trobisch ima prav, ko pravi, da so predzakonski spolni odnosi kakor cvet, ki je odtrgan spomladi. Videti je lep, dišeč in zdrav, vendar ko pride jesen, nima sadu ljubezni!

Ljubezen ne raste iz spolnosti. Ljubezen mora rasti v spolnost! Danes večina mladih misli, da morata fant in dekle vedeti, ali sta za skupaj ali ne, tudi na področju spolnosti. Raziskave strokovnjakov pa kažejo, da so to napačne odločitve! S tem postavljajo voz pred konja! Pomembno je ugotoviti, ali se fant in dekle ujemata v srcih, v svoji notranjosti, kajti samo spolna ljubezen človeka ne more vezati vse življenje. Ko spolna privlačnost zbledi, ostane pust in prazen zakon.

Nobena oseba ni stvar, s katero se da trgovati. ‘Nova morala’, spolna svoboda na Zahodu, je oropala človekovo osebnost, dostojanstvo in čustva ter porodila nezrelo in sebično ljubezen.

Ljubezen je čustvo, ki se ga moramo učiti vse življenje. Marsikdo je plačal previsoko ceno, ker je živel v nasprotju z moralnimi zakoni stvarstva. Prava ljubezen je več kot le neko romantično in sentimentalno čustvo. Prava ljubezen se daruje in obnavlja. Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. (Jn 3,16)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> Ljubezen / spolnost / kontracepcija / težave / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group