ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KAJ JE - ULTRAZVOK SRCA (EHOKARDIOGRAFIJA)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2009 13:12    Naslov sporočila: KAJ JE - ULTRAZVOK SRCA (EHOKARDIOGRAFIJA) Odgovori s citatom

ULTRAZVOK SRCA (EHOKARDIOGRAFIJA)

Ehokardiografija je preiskava srca, pri kateri zdravnik s pomočjo ultrazvoka pridobi natančne anatomske in funkcionalne podatke o srcu, velikih žilah in strukturah okoli srca. Pridobljeni podatki so potrebni za postavitev diagnoze, izbiro ustreznega zdravljenja in spremljanje ter ocenjevanje srčnih bolezni.



Najpogostejši način izvajanja te preiskave je preko stene prsnega koša (transtorakalna ehokardiografija – tte)
Preiskava poteka tako, da preiskovanec leži na levem boku z rahlo dvignjenim vzglavjem. Zgornji del telesa je razgaljen. Zdravnik mu na levo stran prsnega koša nanese kontaktni gel, ki omogoča boljši stik in vidljivost srca prek ultrazvočne sonde. S pomočjo ultrazvočne sonde, s katero kroži po koži v predelu prsnega koša, na zaslonu opazuje srce. Na prsnem košu ima lahko nameščene elektrode za spremljanje delovanja srca (EKG) med preiskavo.



Kontrastna ehokardiografija
V določenih primerih, ko je potrebno razjasniti nejasnosti, povezane s krvnim pretokom v srcu, se v žilo na roki vbrizga kontrastno sredstvo, ki ponazori pretok krvi skozi srce. Zdravnik preiskovanca o tem predhodno seznani. Medicinska sestra mu v žilo na roki uvede kanilo, prek katere kasneje vbrizga kontrastno sredstvo. Kanilo takoj po končani preiskavi odstrani.

Preiskava traja od dvajset do trideset minut in ne zahteva predhodne priprave, je neinvazivna, neškodljiva, nenaporna in zanjo ni potrebno, da je preiskovanec tešč.

V primeru, da je preglednost ultrazvoka srca preko stene prsnega koša izrazito slaba ali pa gre za posebne indikacije, se zdravnik odloči za ultrazvočno preiskavo srca s pomočjo posebne ultrazvočne sonde skozi požiralnik. Takšen način preiskave je zahtevnejši in je lahko neprijeten za preiskovanca, imenujemo pa ga transezofagealna ehokardiografija – tee.

V tem primeru zdravnik srce pregleduje s posebno ultrazvočno sondo, uvedeno skozi usta v požiralnik. Tako se s sondo približa srcu z druge strani, kar omogoča boljšo preglednost srca in aorte.

Sonda za transezofagealni ultrazvok je upogljiv inštrument (podoben gastroskopu), ki ga zdravnik uvede skozi usta v požiralnik in z njim pregleduje srce.

Preiskovanec mora biti na dan preiskave tešč. To pomeni, da zadnji obrok hrane zaužije večer pred preiskavo. Zjutraj lahko vzame le predpisana zdravila z malo vode (2 uri pred preiskavo). Med preiskavo leži na levem boku. Zgornji del telesa je razgaljen. Na prsnem košu ima nameščene elektrode za spremljanje delovanja srca (EKG) med preiskavo. Medicinska sestra mu v žilo na roki uvede kanilo, prek katere lahko kasneje po presoji zdravnika vbrizga kontrastno sredstvo, ki jasno prikaže pretok krvi skozi srce in omogoči lažjo oceno delovanja srca. Kanilo odstranili takoj po končani preiskavi.

Ob tem načinu izvedbe ultrazvoka srca je zelo pomembno, da je preiskovanec med preiskavo čim bolj sproščen in skuša upoštevati navodila, ki mu jih dajeta zdravnik in medicinska sestra. Tako lahko pripomore k lažji in hitrejši izvedbi preiskave in zmanjša neprijetne občutke ob uvajanju sonde skozi usta v požiralnik.

Takšen način izvedbe preiskave je nekoliko daljši zaradi priprave preiskovanca, uvajanja sonde in same izvedbe. Zdravnik pa z njo dobi zelo pomembne podatke za postavitev diagnoze in zdravljenje.



Oddelek za kardiovaskularno funkcijsko diagnostiko
- preko internetne aplikacije e-naročanje, ki je dostopna na naši spletni strani (www.klinika-golnik.si).
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group