ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Prostata in benigna hiperplazija prostate

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2009 10:38    Naslov sporočila: Prostata in benigna hiperplazija prostate Odgovori s citatom

Prostata in benigna hiperplazija prostate

Kaj je prostata?

Prostata, imenovana tudi obsečnica, je organ v velikosti kostanja, ki se pri moških nahaja neposredno pod sečnim mehurjem in obdaja sečnico.

Prostata izloča snov, ki skupaj s semenčicami iz mod tvori spermo. Zahvaljujoč tej snovi imajo semenčice boljšo gibljivost. Prostata pa ima tudi pomembno vlogo pri sami ejakulaciji oziroma izlivu, saj omogoča večji pritisk.

Do 40. ali 50. leta moški prostate ponavadi ne občutijo, razen morda ob vnetjih. Zaradi delovanja moških spolnih hormonov se žleza z leti počasi povečuje.




Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate (BHP) ali nenevarno povečanje prostate je značilno za moške v zrelih letih. Prostata se poveča polovici moških, ki so starejši od 50. let in skoraj vsakemu moškemu, starejšemu od 80 let. V redkih primerih je povečana prostata znak mnogo nevarnejše bolezni – raka prostate. Pri težavah s prostato je zato izredno pomembno, da moški obišče zdravnika, ki izključi možnost resnejših bolezni. Šele ko zdravnik potrdi, da gre za nenevarno povečanje prostate, si lahko pri težavah s prostato pomagamo s samozdravljenjem.

Zdrava prostata


povečana prostata


Točen vzrok za benigno povečanje prostate do danes še ni poznan. Domneva se, da je povezano s spremembo ravnovesja hormonov, do katerih pride pri staranju. Namreč, ljudje imamo v telesu tako moške kot tudi ženske hormone. Pravilno ravnovesje med njimi omogoča, da imamo lastnosti svojega spola. Pri starajočih moških se to ravnovesje počasi začenja rušiti in se nagiba v prid ženskih hormonov.
Telo skuša to neravnovesje popraviti tako, da začne izločati snov, ki jo imenujemo 5α-reduktaza. Ta snov poveča količino moških hormonov, vendar pri tem pride tudi do neželenega pojava – razrasta tkiva prostate. Ker prostata obdaja sečnico, začne ob povečanju pritiskati nanjo s vseh strani. Zaradi tega je pretok urina skozi sečnico precej otežen. Posledica je zastoj urina v mehurju, kar povzroča neprijeten občutek nepopolne izpraznitve.

Kako se kaže benigna hiperplazija prostate?

Zaradi zoženja sečnice in oviranega pretoka urina nastaja povečan pritisk v mehurju. Poleg hitre izčrpanosti mehurja se običajno pojavijo tudi naslednji znaki:


pogosto tiščanje na vodo,
nočno tiščanje na vodo,
težaven začetek uriniranja,
oslabljen curek urina (daljši čas uriniranja),
občutek nepopolne izpraznitve mehurja,
kapljanje urina tudi po občutku temeljite izpraznitve mehurja,
boleč in pekoč občutek pri uriniranju.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2009 14:03    Naslov sporočila: Vnetje prostate Odgovori s citatom

Vnetje prostate zdravimo z antibiotiki šest tednov, če so simptomi še naprej prisotni pa še simptomatsko ( alfa blokatorji ). Krč je lahko povezan z vnetjem prostate, ledvice pa so bolele verjetno, ker se je vnetje razširilo na zgornja sečila. Boljše je mirovati kot pa pretiravati z gibanjem. Srbenje okoli anusa ? Lahko bi bilo tudi posledica jemanja antibiotikov, zaenkrat poskusite s kakšno kremo proti hemoroidom.

Dejan Bratuš, dr. med


Vprašanje:
Pozdravljeni! Pred tremi leti mi je urolog postavil diagnozo kronični prostatitis. Večkrat mi je predpisal različne antibiotike za čas od 10 do 30 dni, vendar so ob vsakem pregledu v eksprimatu, ki ga dobi z masažo prostate, še vedno prisotne številne bakterije in levkociti. Edina težava, ki jo imam, je več ali manj stalna pekoča bolečina v presredku. Zanima me, ali je mogoče kronični prostatitis pozdraviti, ali vsaj zmanjšati težavo, ki jo imam.
Lep pozdrav!



Odgovor: Kronični prostatitis se zdravi najprej z antibiotikom, ki pa ga morate prejemati šest tednov, ob neuspehu pa zdravimo simptomatsko, z alfa blokatorji.
Dejan Bratuš, dr. med


Vprašanje:
Spoštovani zdravnik! Prosim vas ,da mi odgovorite na naslednje vprašanje.Očetu staremu 76 let so odkrili raka na prostati.Točna diagnoza se glasi:Prostata,sistematska igelna biopsija:Adenokarcinom prostate,zmerno diferenciran (gleason :2+3=5/10 )v večjem delu vzorca apeks levo (vz.6 )in minimalno zajet v vzorcu baza levo(vz.4).Vostalih vzorcih adonomatozna hiperplazija, redko fokalno s PIN višje stopnje.Očetu so priporočali operativni poseg ,ki bo izvršen čez približno 25 dni.naročen je na orhidektomijo(sprejem) DG Ca prostate(GS 2+3=5)BER/Z.Sprašujem vas koliko je rak prostate napredoval,koliko je nevaren in ozdravljiv.Zanima me tudi kakšen poseg bo izveden.Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem .


Odgovor:
Spoštovani! Predvidena operacija je v bistvu hormonsko zdravljenje raka prostate. Z odstranitvijo mod se doseže nazadovanje raka. Enak učinek se lahko doseže tudi s samimi hormonskimi zdravili, brez operacije. Pogovorite se z urologom tudi o tem.
Prof. dr. Miha Debevec, dr. med



Vprašanje:
Lepo pozdravljeni! Čez dva meseca grem v Slovenj gradec na operacijo prostate - karcinom. Ali se to dela v anesteziji? Jemljem tablete Aprovel, sinvacor in Loram zaradi depresije. Bo to kaj vplivalo na anestezijo? Najlepša hvala za odgovor!

Odgovor:
Operacije na prostati se lahko izvajajo v splošni ali v področni anesteziji. Izbira vrste anestezije je odvisna od narave bolezni, operativnega posega, zdravnikove odločitve in posebnosti bolnikovega zdravstvenega stanja. Spremljajoče bolezni in zdravila, ki jih bolnik jemlje lahko vplivajo na potek anestezije, zato o tem vedno morate seznaniti zdravnika anesteziologa.
Rade Stanič, dr. med
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2009 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanje:
Spoštovani! Pred dvema mesecema so se pojavile bolečine nad korenom penisa ter čuden občutek v modih. Voda in kri sta bila bp, splošna zdravnica mi je predpisala pet dni Primotren. Ker težave niso ponehale, sem obiskal urologa, ki je po ultrazvoku in pregledu prostate postavil diagnozo prostatitis ter predpisal deset dni Ciprobay. Težave tudi po tem niso ponehale, vmes je malo motena tudi erekcija, bolečine pa kar konstantne. Po ponevnem pregledu pri urologu je potrdil diagnozo in ovrgel vse moje strahove (rak...). Zdaj naj bi počakal dva tedna, potem pa opravil test PSA. Ali je to pravi postopek, kaj mi svetujete Vi? Hvala in lp, Ivo PS Ali morda poznate koloidno srebro kot naravni antibiotik?


Odgovor:
PSA vsekakor ni slabo določiti, morda bi bilo dobro še pregledati urin po masaži prostate za potrditev diagnoze. Moram pa reči, da je ob sumu na prostatitis deset dni terapije premalo, prostatitisi ze zdravijo šest tednov !
Dejan Bratuš, dr. med



Vprašanje:
Pozdravljeni! Star sem 30 let. Avgusta 2002 so se pojavile bolečine v modih, katere so se razširile v stegna. Uriniranje je bilo le včasih malo pekoče. Po pregledu na polikliniki se je diagnoza glasila akutni prostatitis. Predpisana mi je bila 4-tedenska terapija antibiotika Ciprobay 500. Med jemanjem zdravila se je stanje 99% izboljšalo, cca. 3 tedne po prenehanju jemanja zdravil pa so se težave ponovile. Osebni zdravnik mi je predpisal še 2-tedensko terapijo istega zdravila in težave so se zopet omilile. Decembra 2002 so se težave zopet stopnjevale, tokrat z bolečinami v modih, stegnih, zadnjični odprtini, prav tako se je pojavila topa bolečina v spodnjem delu trebuha, cca. 5 cm nad modi levo in desno, dočim težav z urinirajem ali pekočim občutkom med njim nimam. Osebni zdravnik mi je ponovno predpisal 2-tedensko terapji Ciprobayy 500 ter me z napotnico poslal na urološko na polikliniko. Med tem jemanjem ciprobaya izboljšanja ni bilo, zato so mi na polikliniki zamenjali zdravilo in predpisali Vibramycin 100 za dobo dveh tednov. V prvem tednu jemanja zdravila se je stanje močno izboljšalo, nato pa zopet poslabšalo. V decembru 2002 sem opravil tudi pregled z ultrazvokom, kjer pa ni bilo ugotovljenih drugih posebnosti kot rahlo povečanje prostate.Na polikliniki so mi vzeli kri in urin za teste PSA in Sanforda, katere izvide pa še čakam. Kakšno je vaše mnenje o diagnozi, kaj lahko še sam storim za izboljšanje stanja (z morebitnimi naravnimi preparati), kaj bodo omenjeni testi pokazali in kateri so morebitni drugi vzroki teh težav? Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.


Odgovor:
Glede na to, da vam je zdravljenje vedno omililo težave, je lahko diagnoza pravilna. Na žalost vnetje prostate rado preide v kronično obliko. Vsekakor bi bilo dobro poizkusiti izolirati bakterije ( če bo Sanfodr negativen, pride v poštev še odvzem urina po masaži prostate ), antibiotično terapijo pa bi vam jaz v takem primeru predpisal za 6 tednov ( Ciprobay je kar dobra izbira ), določene antibiotike ( npr. Nolicin ) pa se da jemati nato še dalje za zaščito. Nekoliko pri težavah s prostato pomaga dieta ( čim manj močno začinjenih jedi, nič žganih pijač in čim manj pijač z mehurčki ), naravna zdravila pa pri vnetjih v glavnem ne pomagajo.
Dejan Bratuš, dr. med


Vprašanje:
Star se 63 let. Pred 3leti sem imel močno vnetje prostate. Po zdravljenju sem imel PSA tes 2.8. Vnetje se mi je ponovilo še trikrat, sedaj zadnjikrat brez vročine, le pekoče v mednožju. Ponovno delam kuro s Ciprobaxem, nato bom ponovno šel na PSA test. Ali obstoja kakšna preventiva, da se vnetje ne bi ponavljalo? Zadnji test pred sedanjim vnetjem je bil 1.08 (PSA). Ali lahko za radi vnetja nastane rak prostate? Z lepimi pozdravi in hvala za odgovor!!


Odgovor:
Preventive žal ni, razen dietnih ukrepov, ki vam jih je verjetno priporočal vaš urolog. Nastanek raka na prostati pa z vnetji ni povezan.
Dejan Bratuš, dr. med



Povečana prostata

Vprašanje:
Spoštovani, vljudno prosim za vaše mnenje in napotke pri reševanju težav, s katerimi se srečuje oče, star 72 let. Konec januarja se mu je zaprla voda. Po dveh dneh je bil kateter odstranjen, nadaljujejo se, že pred zaporo zaznane kar pogoste mikcije čez dan, cca. 1x tudi ponoči. Napoten je bil na UZ preiskavo trebušnih organov, mnenje zdravnika: 'Hyperehogena tvorba velikosti do 2 cm, verjetno hemangiom v desnem jetrnem režnju. Intrarenalne ciste v obeh ledvicah, večja 5x4,5 cm v desni ledvici, kortikalna septirana velikosti do 3 cm v srednji tretjini leve ledvice, brez znakov odtočnih motenj. UZ znaki hipertrofično povečane prostate, V = cca. 51 ccm. Po mikciji ni zaostanka urina v sečnem mehurju.' Sočasno opravljene laboratorijske preiskave so pokazale vrednost PSA 11,4. Krvna slika: SR 6, ostali izvidi v mejah normale, analiza urina: pH 7, SG 1,025, ostalo neg. oz. norm. Ugotovitve urologa (14.3.2005):Prostata precej povečana, napeta, elastična, gladka, dobro omejljiva, neboleča. Digitorektalno se zdi adenomska, nikakor pa ne sumljiva prostata. Diagnoza: Hypertrophia prostatae. N40,0 Mnenje urologa: 'Z ozirom, da se je gospodu že zaprla voda, na današnjo velikost prostate in konec koncev tudi zaradi PSA, bi svetoval operativno zdravljenje. S TUR-om bi rešili več problemov, prvič dizurične težave, drugič, dobili bi dovolj tkiva za histološko preiskavo.' Ponovni izvidi PSA: celični 11,0, prosti 1,2, indeks 0,11 (11%). Oče, ki je sicer v dobri psihofizični kondiciji in do sedaj ni imel večjih zdravstvenih težav, se za operativno zdravljenje ne more odločiti. Prosim za vaše mnenje, tudi o morebitnih drugih možnostih zdravljenja. O tem se je oče želel pogovoriti po pregledu pri urologu, ki pa mu je le pojasnil, da bo svoje mnenje podal in mu ga skupaj z izvidi poslal na dom. Za vaše mnenje se vam prav lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!


Odgovor:
Predlagan postopek od urologa je popolnoma pravilen in bi ga tudi jaz svetoval. Seveda je možno z operacijo še počakati in poskusiti zdravljenje z zdravili ( kombinacija Prostide + alfa blokator ), čez nekaj časa pa ponoviti PSA. V slučaju ponovno povišane vrednosti pride v poštev tudi punkcija prostate, če bi se težave zmanjšale in oče še vedno ne bi želel operativnega posega.
Dejan Bratuš, dr. med


Zožanje prostatične sečnice

Vprašanje:
Pozdravljeni. Imam vprašanje v zvezi s prostato. namreč že tri leta imam težave z uriniranjem v smislu zelo slabega pritiska in stalnih bolečin v območju prostate in mehurja. Imam tudi zmanjšano senzacijo za potrebo po uriniranju. Opravil sem cistoskopijo na kateri se je iskazalo vse bp razen prostatična loža je tonizirana. Vprašanja ki me zanimajo 1. Kaj pomeni da je prostatična loža tonizirana? 2. Ali lahko to povzroča moje simptome (slab pritisk, bolečine, zmanjšan občutek po potrebi)? 3. zakaj do tega pride? 4. In kako se lahko zdravim? Urolog mi je dejal da mi svetuje terapijo po metodi bio feed backa. najlepša hvala za nasvet


Odgovor:
Tonizirana pomeni nekoliko bolj napeto mišičje, torej je verjetno bilo videti zoženje prostatične sečnice. Jaz bi predlagal zdravljenje z alfa blokatorji.
Dejan Bratuš, dr. med


Povečana prostata in erektilna disfunkcija

Vprašanje: bil sem na pregledu trebušne votline in ugotovljena je bila začetna hipertrofija prostate, v njej je bil viden 7mm velik prostatolit in volumen je znašal 30ccm. Ker se po terapiji z zdravili ki mi jih je predpisal moj osebni zdravnik stanje (uriniranje 3-4 krt ponoči)ni izboljšalo, nasprotno, pojavila se je topa bolečina v primeru ko je bil mehur poln in prav tako je prišlo do popolnega upada erekcije. Zato sem odšel ponovno na ultrazvočno preiskavo pred nekaj dnevi in ponovno je bila ugotovljena povečana prostata in sedaj meri 35 ccm, opravil sem še določitev PSA in ta znaša 2,45. Zanima me ali je ta vrednost že alarmantna in ali je potrebno po opisanih težavah urgentno obiskati urologa. Čakalne dobe so kar dolge. Za pojasnilo se že v naprej zahvaljujem.


Odgovor:
Alarmantnega ni še nič, priporočal pa bi za začetek alfa blokatorje. Glede na to, da ste po zdravilu dobili težave z erekcijo, ste verjetno dobili Prostide, tega pač sedaj ne jemljite.
Dejan Bratuš, dr. med


Bolečine v modih


Vprašanje:
Pozdravljeni, Star sem 30 let. Že dlje časa (leto in pol) čutim rahle bolečine v desnem modu (boleč obmodek) in spodnjem delu trebuha na desni strani. Obiskal sem že več zdravnikov in urologov in nekajkrat sem pisal tudi vam vendar mi še vedno ni uspelo rešiti mojih težav. Opravil sem že naslednje teste: voda(večkrat), kri (večkrat), rentgen trebuha, ultrazvočni pregled mod, skrotuma, ožilja in ledvic ter pregled prostate. Vsi izvidi razen ultrazvok ledvic, ki je pokazal malo peska (mnenje urologa: mikronefrolitiaza) so bili b.p.. Pred enim letom sem opravil tudi test za klamidijo, ki je bil pozitiven. Po zdravljenju klamidije (sumamed) sem še dvakrat opravil test, enkrat 3 tedne po terapiji ter še enkrat pri urologu približno 4 mesece kasneje in obakrat je bil negativen. Kar me najbolj moti je to, da če sem imel omenjene simptome zaradi okužbe s klamidijo zakaj le ti niso izginili po uničenju bakterije? Ali to pomeni, da je lahko težava v čem drugem in je klamidija bila slučajno prisotna? Pri prvem testu za klamidijo so opazili tudi prisotnost patogenih bakterij za katere pa nisem opravil testa. Ali bi lahko bil to vzrok težav ali je bil to samo produkt vnetja zaradi klamidije? Prosim vas tudi če mi lahko svetujete kakšne teste naj še opravim oziroma h kateremu urologu naj se obrnem? Bil sem že samoplačniško pri urologu vendar pa sem dobil občutek, da se večina urologov koncentrira na prostato s katero pa nimam težav. Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem in Vas pozdravljam.



Odgovor:
Če ste si prečitali odgovor na vprašanje "bolečine v modih !", ste tam lahko prebrali, da včasih ne najdemo vzroka za takšne bolečine in temu ustrezno razen simptomatske terapije (zdravila proti bolečinam) v takem primeru ne moremo predlagati. Lahko je šlo torej dejansko za kaj drugega in je bila klamidija prisotna slučajno. Lahko pa bi šlo tudi za posledice klamidijske okužbe, le ta namreč povzroča zožitve kanalov spolni izvodil in te posledice ostanejo tudi, ko klamidije ni več. Žal tudi v tem primeru pravega zdravljenja ni in si lahko pomagate zgolj simptomatsko. Včasih pomaga tudi dalj časa trajajoča antibiotična terapija (npr. ciprofloksacin nekaj tednov), kljub temu da ni evidentnega vnetja obmodka.
Dejan Bratuš, dr. med
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group