ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pregledi v nosečnosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 12:35    Naslov sporočila: Pregledi v nosečnosti Odgovori s citatom

Pregledi v nosečnosti

Dr.med. Lucija Vrabič, specialistka ginekologije in porodništva

Nosečnica naj redno prihaja na kontrole, saj le tako lahko pravočasno odkrijemo različne nepravilnosti in zaplete v nosečnosti in jih primerno zdravimo.

Koliko pregledov priporočamo v nosečnosti?

Približno 10-14, večina pregledov pa mora biti zgoščenih v zadnjih dveh mesecih pred rokom poroda. Tako naj obišče nosečnica posvetovalnico do 30. tedna nosečnosti enkrat na mesec, do 36. tedna nosečnosti enkrat na 14 dni in zadnji mesec kar vsak teden.

Kdaj naj gre nosečnica na prvi pregled?

Vsaka nosečnica naj ginekologa obišče čimprej po izostanku redne menstruacije ali vsaj ob drugi izostali menstruaciji (približno pri 8. tednu nosečnosti).

Kakšne preiskave opravimo nosečnici na prvem pregledu?

Na prvem pregledu skušamo zbrati čimveč podatkov, s pomočjo katerih ocenimo, kako bo nosečnost potekala. Nosečnost bo lahko normalna ali nenormalna: patološka, visoko tvegana. Podatki, ki so ključni za razvrstitev nosečnosti v eno izmed skupin, so podatki o zdravstvenem stanju bližnjih sorodnikov, o zdravju nosečnice same, pa podatki o poteku in morebitnih zapletih predhodnih nosečnosti in porodov, zgodnje nosečniške težave in tudi primernost poklica, ki ga nosečnica opravlja.
Nosečnico tudi ginekološko pregledamo in ocenimo velikost maternice. Odvzamemo ji citološki bris materničnega vratu, s čimer odkrivamo zgodnje rakaste spremembe.

Nosečnici odvzamemo kri, iz katere določimo:
1. krvno skupino in Rh faktor
2. hemogram - krvno stanje; če ugotovimo slabokrvnost, poiščemo vzrok in jo zdravimo
3. krvni sladkor
4. testiranje na toksoplazmozo, hepatitis B, sifilis
5. prisotnost katerikoli protiteles
Potrebujemo tudi vzorec urina za naslednje preiskave:
1. pregled sedimenta
2. določitev prisotnosti beljakovin
3. določitev prisotnosti bakterij

Ob prvem obisku nosečnico tudi izmerimo, stehtamo in izmerimo krvni tlak.

Kaj izvemo o plodu na prvem pregledu?

Na prvem pregledu nam o stanju ploda največ pove ultrazvočni pregled:
Z različnimi preiskavami nosečnost ne le potrdimo, pač pa se tudi prepričamo, če se plod res nahaja v maternici. Ugotovimo, če je plod živ (med ultrazvočnim pregledom lahko zanesljivo prikažemo plodove srčne utripe že okrog 5. tedna nosečnosti). Določimo število plodov v maternici. Ugotovimo višino nosečnosti (oz. gestacijsko starost ploda) in izračunamo predvideni rok poroda

Kakšne preiskave opravi nosečnica na naslednjih rednih pregledih?

1 ugotavljamo rast maternice s pomočjo merjenja razdalje vrh maternice-sramna kost
2 kontroliramo porast telesne teže
3 nadziramo krvni tlak in urin
4 nosečnico vprašamo, kdaj je prvič začutila otroka, kako in kolikokrat na dan ga čuti zdaj.
5 redno osluškujemo plod
6 ponavljamo tudi laboratorijske preiskave, in sicer:

-hemogram (v 24. in 32. tednu nosečnosti) je način ugotavljanja slabokrvnosti, ki jo v blažjih oblikah zdravimo s prehrano, bogato z železom, v hujših pa z železovimi preparati v obliki tablet, injekcij
-če nosečnica ni okužena s toksoplazmo in je bil prvi test v začetni nosečnosti negativen, ga ponovimo v 20. oz 24. tednu nosečnosti in nato še štiri do šest tednov pred terminom poroda
-Rh negativnim nosečnicam ponovimo ICT v 32. tednu (t.i. indirektni Coombsov test), s katerim odkrivamo morebitna protitelesa
-V 32. tednu nosečnosti ponovimo tudi test za odkrivanje okužbe s sifilisom.
n opravimo vaginalni pregled oz. pregled v zrcalih

Kdaj pa nosečnica mora priti na pregled, čeprav ni naročena?

Še posebej pa je pomembno, da so nosečnice pozorne na naslednja stanja, ob katerih morajo poiskati zdravniško pomoč TAKOJ:
· ob vsaki krvavitvi iz nožnice, ne glede na jakost in dolžino trajanja
· ob zatekanju obraza, prstov na rokah
· ob močnih neprekinjenih glavobolih
· ob poslabšanem ali zamegljenem vidu
· ob bolečinah ali udarcu v trebuh
· ob neprestanem bruhanju
· ob visoki vročini ali celo mrzlici
· ob težavah pri uriniranju
· ob izlivu tekočine (plodovnice) iz nožnice
· ob slabšem čutenju otroka ali če ga ni več čutiti


_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 15 Dec 2009 12:44; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kajenje in pasivno kajenje v nosečnosti

Pasivno kajenje doma in v javnih prostorih

Raziskave so pokazale, da vsakič, ko si kadilec prižge cigareto in jo prižgano samo drži v roki (dima še ne izpuhava), približno 85 odstotkov cigaretnega dima 'napolni' ozračje v kadilčevi okolici. Ostalih 15 odstotkov pa kadilec vdihne preko cigaretnega filtra.

Če je nekadilec večkrat prisiljen vdihavati cigaretni dim kadilcev v njegovi neposredni bližini, lahko to povzroči različne neprijetnosti: lahko pride do vnetja nosu, težav z grlom, glavobolov, vrtoglavice oz. omotice in solzenja oči. Pasivni kadilci so prav tako izpostavljeni pljučnemu raku in težavam s srcem. Podatki kažejo, da pri ženskah, ki sicer same ne kadijo, imajo pa partnerje - kadilce, obstaja večja nevarnost obolenj srca kot pri ženskah s partnerji - nekadilci.

Otrok - pasivni kadilec

Če kadite ali pa kadi vaš partner, potem bo imel otrok najverjetneje veliko več infekcij kot tisti, ki živi pri starših - nekadilcih. Pasivno kajenje povzroča astmo, izpuščaje, infekcijo pljuč, ušes, nosa in grla. Ko pa bo vaš otrok starejši, se lahko pojavijo tudi različne resnejše težave z dihanjem.
Veliko primerov smrti v zibki je povezanih z otrokovim pasivnim kajenjem v domačem okolju. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da otroci s starši - kadilci v šoli niso tako bleščeči kot tisti otroci, ki so odraščali v okolju brez cigaretnega dima.

Vpliv kajenja na nerojenega otroka

Vdihavanje nikotina povzroči različne krče in zožitev arterij. Do samega krča pride tudi v maternici in posteljici - s tem pa se zmanjša količina kisika in hrane, ki ju vaš otrok prejme in nujno potrebuje. Pasivno vdihavanje cigaretnega dima lahko otrokovo rast in razvoj ovira še pred samim rojstvom. Prav zaradi tega pa so otroci pasivnih in aktivnih kadilcev pogosto manjši.

Pri ženskah, ki kadijo, nevarnost splava za 27 odstotkov večja kot pri nekadilkah. Pasivno kajenje, še posebno, kadar mati živi s kadilcem, lahko povzroči tudi spontani splav .

Cigaretni dim vsebuje na tisoče različnih kemikalij, med katerimi je mnogo takih, ki povzročajo raka. Rak pa se lahko razvije hitreje pri tistih otrocih, ki so zaradi pasivnega ali aktivnega kajenja matere izpostavljeni takšnim kemikalijam.

Če si želite otroka, boste zanosili hitreje, če s partnerjem ne kadita ali pa nekadilca šele postaneta.
Cigaretni dim je najverjetneje glavni krivec, da pride do zamujenega valovanja hormonov, ki so potrebni za sprostitev ženskega jajčeca. Še več: če vaš partner kadi, potem obstaja nevarnost, da bo imel manjšo količino testosterona (moških hormonov) ali pa zmanjšano število semenčic v spermi.


Vendar, ko boste s kajenjem prekinili, bo v roku nekaj mesecev plodnost na isti ravni kot pri ljudeh, ki niso nikoli kadili. To pa je vsekakor dobra novica, zaradi katere velja s kajenjem čimprej prenehati..
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 12:43    Naslov sporočila: Nosečnost in Rh faktor Odgovori s citatom

Nosečnost in Rh faktor

Piše: Dr. Lucija Vrabič

Kaj pravzaprav pomeni Rh negativnost oz. Rh pozitivnost?

Ljudje nimamo ene same krvne skupine, kot si marsikdo napačno predstavlja, pač pa poznamo kar okoli 15 sistemov krvnih skupin. Tako so vsem najbolj poznane krvne skupine A, B, AB in 0 iz sistema AB0 in Rh pozitivna in Rh negativna skupina iz sistema Rhesus (okrajšano Rh).
Pri nas je približno 85% ljudi Rh pozitivnih in 15% Rh negativnih.
Pri Rh krvni skupini pa ločimo Rh pozitivno in Rh negativno skupino glede na prisotnost oz. odsotnost t.i. "D antigena". Rh pozitivna skupina ga ima, Rh negativna skupina pa ne.

Kako odreagira Rh negativna mati na Rh pozitiven plod v svoji maternici?

Nosečnica lahko odreagira šele po predhodnem stiku s krvjo ploda. V nosečnosti prehajajo plodovi Rh pozitivni eritrociti skozi posteljico do matere, vsak poseg v maternično votlino med nosečnostjo (npr. odvzem plodovnice-amniocenteza) pa povzroči vdor še večje količine plodove krvi v materin obtok. Po stiku s plodovimi eritrociti se nosečnica "senzibilizira". Že 0,1 mililitra plodove krvi lahko povzroči senzibilizacijo v 3%, količina 5 mililitrov pa že v skoraj 70%. Obrambni sistem Rh negativne matere "prepozna" Rh pozitivne eritrocite kot tujek, materinemu telesu tuje tkivo in sproži tvorbo protiteles, uperjenih proti Rh pozitivnemu plodu.

Zakaj v prvi nosečnosti Rh pozitiven plod, ki ga nosi Rh negativna mati, ni ogrožen?

Po prvem stiku s plodovo Rh pozitivno krvjo, začne nosečnica najprej tvoriti posebna protitelesa (Ig M), ki pa ne morejo prehajati skozi posteljico. Ploda ne morejo doseči, niti poškodovati.
Druga vrsta protiteles (Ig G) pa lahko prehaja skozi posteljico do ploda, a na srečo nastanejo precej pozno v nosečnosti in le v majhni količini. Tako se običajno prva nosečnost srečno konča, izid vsake naslednje pa je vprašljiv. Pri vsakem naslednjem stiku z Rh pozitivno krvjo (npr. nosečnost z Rh pozitivnim plodom) se namreč število IgG protiteles bliskovito poveča in začne uničevati plodove eritrocite.

Kakšne so posledice na plodu?

Ker protitelesa uničujejo plodove eritrocite, postaja plod slabokrven. To bolezensko stanje skuša popraviti s pospešeno tvorbo novih krvnih celic, kar pa zanj ni ugodno. Poveča se pritisk v ožilju, pojavijo se otekline (edemi) celotnega ploda, prekomerno se zadebeli tudi posteljica. Zaradi odpovedi srca lahko plod odmre že v drugi polovici nosečnosti, drugače pa se razpad eritrocitov nadaljuje tudi po porodu, dokler raven materinih protiteles ne upade. Pri takem novorojenčku odkrijemo hudo stopnjo slabokrvnosti, ki se ji pridruži še zlatenica. Govorimo o hemolitični bolezni novorojenčka. Hujše oblike so smrtne, lažje pa se končajo z mentalno in motorično prizadetostjo.

Kako lahko odkrijemo bolezen pri plodu?

Naš namen je odkriti bolezen čimprej, še v začetni stopnji. Prav zato naj nosečnica pride v posvetovalnico že na začetku nosečnosti, da ji določimo krvno skupino ABO in Rh sistema.
O morebitni Rh neskadnosti nosečnice lahko sklepamo že iz skrbno vzetih podatkov; z laboratorijskimi preiskavami, s katerimi v krvi nosečnice iščemo Rh protitelesa, pa naš sum samo še potrdimo. Prisotnost protiteles določamo s t.i. indirektnim Coombsovim testom (ICT).

Kako lahko zdravimo oboleli plod že v maternici?

Mati: Nosečnico zdravimo z zdravili, ki zmanjšujejo njen obrambni odziv, usmerjen proti Rh pozitivnemu plodu in s precej zahtevnejšo metodo, t.i. plazmaferezo. Tu s posebnimi postopki iz materine krvi odstranjujemo moteča protitelesa.

Otrok: Lahko se odločimo za nadaljevanje nosečnosti in zdravljenje ploda ali pa za dokončanje nosečnosti in sproženje poroda. Odločitev je v skladu z ogroženostjo ploda in njegovo zrelostjo

Ali se vse Rh negativne ženske, ki nosijo Rh pozitivne plodove, senzibilizirajo?

Kako lahko senzibilizirano Rh negativno žensko pripravimo na varno naslednjo nosečnost?Kako lahko senzibilizirano Rh negativno žensko pripravimo na varno naslednjo nosečnost?

Kako lahko senzibilizirano Rh negativno žensko pripravimo na varno naslednjo nosečnost?

Obrambna reakcija Rh negativne nosečnice proti Rh pozitivnemu plodu se ne začne kar takoj. Telo potrebuje za to nekaj časa. Medtem pa ga lahko "prelisičimo" tako, da mu dovolj zgodaj vbrizgamo "že pripravljena" protitelesa proti Rh pozitivnim plodovim eritrocitom (to so t.i. IgG-antiD). Plodovi eritrociti so tako uničeni, še preden uspejo izzvati obrambno reakcijo matere in tvorbo lastnih protiteles. Mati se tako sploh ne senzibilizira. Protitelesa moramo vbrizgati najkasneje 72 ur po stiku z Rh pozitivnimi eritrociti.
Zdaj so razmere spet take kot pred nosečnostjo, in ženska ponovno lahko varno zanosi. Če bo zopet nosila Rh pozitiven plod, bo obrambna reakcija morala potekati čisto od začetka, kar pomeni, da teoretično možnost za razvoj hemolitične bolezni novorojenčka tudi v drugi nosečnosti ne bo bistveno večja kot v prvi.
Vsako Rh negativno žensko pa moramo s primerno dozo protiteles IgG-antiD zaščititi po vsaki nosečnosti, četudi nedokončani, po krvavitvah in različnih posegih v nosečnosti (amniocentezi, zunanjemu obratu) in porodu samem.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 12:51    Naslov sporočila: Okrevanje po carskem rezu Odgovori s citatom

Okrevanje po carskem rezu

Pravkar ste prestali dokaj zapleteno in zahtevno operacijo, zdaj pa morate skrbeti za novorojenčka. Ne bo preprosto, vendar je vredno truda.

Carski rez je lahko načrtovan, na primer zaradi predležeče posteljice, preeklampsije in podobnih težav, mnogi pa so posledica zapletov med samim porodom. Prav ti so najbolj naporni, saj porodnica že porabi precej energije za vaginalni porod, ki pa se zaradi zapleta ne more dokončati vaginalno.

Po carskem rezu, pa naj bo ta načrtovan ali ne, ne morete okrevati v samo nekaj dneh. Po naporih nosečnosti in začetka poroda (morda tudi že dolgotrajnih popadkov) ste prestali še zahtevno operacijo. Zato potrebujete čas, da se spet postavite na noge in vrnete na stare tire.

Poglejmo, kako lahko v šestih tednih čim bolj okrevate.

Prvi dan

Kaj se dogaja

Pričakujte mešane občutke. Po eni strani boste lahko navdušeni, da ste rodili, po drugi pa se boste morda počutili slabo, ker tega niste mogli speljati po naravni poti ali ker ne morete takoj sami skrbeti za novorojenčka. In skoraj zagotovo boste tudi izčrpani, še posebno če ste bili že sredi poroda, preden je padla odločitev za carski rez.

Rana vas bo malce bolela, še posebej če boste kašljali ali kihali.

Kaj lahko storite

•Pogovorite se z medicinsko sestro ali zdravnikom, kako bi vam lahko ublažili bolečine.
•Če je le mogoče, ljubkujte svojega novorojenčka, bolje se boste počutili.
•Dojenje bo verjetno malce naporno zaradi rane, vendar se pogovorite z medicinsko sestro, kako lahko čim bolj udobno nahranite otroka.
•Migajte z nožnimi prsti, da boste pospešili krvni obtok.

Česa ne morete

•Za začetek ne boste mogli vstati iz postelje, zato lahko pozabite na osvežujočo prho. Glede vsakega vstajanja se posvetujte z zdravniškim osebjem.
•Verjetno ne boste mogli sami niti sesti, zato zaprosite za pomoč, če se želite malce dvigniti.

Da bo laže ...

•Upoštevajte navodila in nasvete zdravnikov in medicinskih sester. Ne pozabite, da je vaše dobro in dobro vašega otroka osnovno gonilo njihovega dela.
•Prvih 24 ur se izogibajte številnim obiskom.

Drugi dan

Kaj se dogaja

Začenja se gibanje. Če bodo medicinske sestre ocenile, da ste zmožni stati na nogah, vam bodo pomagale pri gibanju in vas vzpodbujale. Lahko se zgodi, da boste še vedno izčrpani, ker imate v krvi nizko raven železa.

Kaj lahko storite

•Vaše gibanje bo še omejeno, a če vam osebje dovoli, kar pogumno naredite par korakov po sobi ali do telefona.
Česa ne morete

•Samo vstajanje iz postelje bo verjetno še vedno boleče in neprijetno, zato lahko prosite medicinsko sestro za pomoč.
•Ne dvigujte ničesar težkega.
Da bo laže ...

•Tudi bolečine po carskem rezu lahko poskušate ublažiti s pravilnimi tehnikami dihanja, ki ste se jih naučili v šoli za starše.
•Če potrebujete pomoč pri hranjenju novorojenčka, naj vas ne bo sram, kar zaprosite zanjo.
Prvi teden

Kaj se dogaja

Če vaše telo normalno okreva, boste kmalu šli domov. Ležalna doba v naših porodnišnicah se nekoliko razlikuje, ampak okvirno lahko rečemo, da se boste domov odpravili približno 6-7 dni po carskem rezu.

Mlade mamice so ponavadi zelo zadovoljne, ko se vrnejo v domače prostore in v udobje lastne kopalnice in lastne postelje. Ne pozabite, da morate še vedno počivati, zato si vse potrebno za otroka – plenice, oblačilca in podobno – pripravite čim bliže, da vam ne bo treba hoditi po stopnicah ali stopati na stole, da bi z vrha omare vzeli nov paket plenic itd.

Pri ženskah, ki rodijo s carskim rezom, pride do navala mleka ponavadi kakšen dan kasneje kot pri ostalih, ki so rodile vaginalno. Opozarjamo vas, da se boste zaradi nihanja hormonov zelo verjetno počutile bolj otožno, lahko vas po nepotrebnem oblijejo solze, morda vam bodo po glavi rojile samoobtožujoče misli ... Ne pozabite, da je to normalen pojav in da bo že naslednji dan oziroma najkasneje v parih dneh vaše razpoloženje spet boljše.

Kaj lahko storite

•Veliko ljubkujte otroka in ga vztrajno dojite.
Česa ne morete

•Največja teža, ki jo lahko dvignete, je vaš novorojenček. Ne dvigujte ničesar težjega.
•Ker je rana po carskem rezu še občutljiva, se čim manj sklanjajte in raztegujte.
•Še vedno ne boste mogli veliko hoditi, ker boste hitro utrujeni.
Da bo laže ...

•Izberite spodnje perilo, ki vam ne bo drgnilo brazgotine. Najboljše so visoke bombažne spodnje hlačke.
•Izogibajte se številnim obiskom. Zdaj še niste zmožni gostiti več ljudi.
Drugi teden

Kaj se dogaja

Počasi se vaše življenje vrača na stare tire. Če imate kakršne koli skrbi glede otroka ali sebe, povprašajte patronažno sestro, ko vas bo obiskala.

Kaj lahko storite

•Redno izvajajte keglove vaje.
•Če vam fizioterapevtka v porodnišnici ni svetovala, kako se razgibavati, da bi učvrstili trebušne mišice, povprašajte svojega ginekologa.
Česa ne morete

•Čeprav je že prišel čas, ko lahko odpeljete novorojenčka na prvi kratek sprehod, tega verjetno sami še ne boste zmogli, še posebno če morate voziček prenašati po stopnicah. Zato to storite, ko bo vaš partner doma, ali pa zaprosite za pomoč svoje starše ali prijatelje.
•Izogibajte se hišnim opravilom, kot so sesanje, pomivanje tal in podobno. Če kuhate, to delajte čim več sede.
Da bo laže ...

•Zaprosite mamo ali prijateljico, naj gre v trgovino namesto vas.
•Če dobite obiske, naj vam ne bo nerodno, kar pošljite jih v kuhinjo, naj sami pripravijo prigrizke in pijačo. Prvi obiskovalci so ponavadi domači ali dobri prijatelji, zato vam zagotovo ne bodo zamerili.
•Težja gospodinjska dela naj opravijo drugi. Če ne gre drugače, pokličite čistilni servis. Bolje je dati nekaj tisočakov, kot pa da bi se mučili in zaradi prevelikega napora morda celo poškodovali.

Med tretjim in petim tednom

Kaj se dogaja

Telo okreva in počutite se že skoraj kot pred nosečnostjo, čeprav se še vedno hitreje utrudite, kot ste se prej. Zato je najbolje, da vsakič, ko novorojenček zaspi, z njim zadremate še vi.

Kaj lahko storite

•Zdaj se že lahko odpravite na krajše sprehode z otrokom, vendar naj vam kdo drug prinese voziček iz hiše. Če živite v stanovanju v zgradbi, ki ima dvigalo, boste brez težav hodili na sprehode.
Česa ne morete

•Na sprehodih se ne izčrpavajte, ne hodite predaleč ali navkreber.
•Še vedno se izogibajte vožnji z avtomobilom. Predvsem ne sedajte za volan, ker je drža za volanom malce neprijetna – čutili boste pritisk na trebuh, kjer imate brazgotino.
Da bo laže ...

•Redno jejte zdrave obroke, da boste ohranili potrebno energijo. Izogibajte se kavi, ker preprečuje ustrezno absorpcijo železa v organizmu.


Šesti teden

Kaj se dogaja

Življenje spet teče po starem. Tudi za volan že lahko sedete in zdaj lahko nadaljujete z vsakdanjim življenjskim ritmom, ki ste ga bili navajeni pred porodom.

Kaj lahko storite

•Obvezno pojdite na pregled h ginekologu šest tednov po porodu in mu zaupajte vse morebitne skrbi. Z njim se pogovorite tudi o morebitni kontracepciji.
•Obudite intimo s svojim partnerjem.
•Čeprav je prvih šest najnapornejših tednov za vami, še ne pomeni, da ste odslej nepremagljivi in da zmorete vse. Še vedno ne pretiravajte z delom in brez slabe vesti zaprosite za pomoč, ko jo potrebujete.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

10 stvari, ki jih je treba postoriti pred otrokovim rojstvom


Kmalu boste postali mama in vaše življenje se bo vsaj za nekaj časa malce postavilo na glavo. Zato je zdaj ravno pravi čas, da se malo razvajate, uredite vse potrebno in se pripravite na prihajajočo spremembo.

•Učne ure
Zdaj, ko ste noseči, vas zagotovo zanima vse o porodu in negi otroka. Največ boste lahko izvedeli v šoli za starše. Predavanja so polna praktičnih nasvetov in podrobnosti, ki vam bodo približale in olajšale veliki dan.

Priporočamo, da ne čakate do zadnjega trenutka. Lahko se zgodi, da vas porod prehiti. Zato je najbolje, če se šole za starše skupaj s partnerjem udeležita, ko ste približno v sedmem mesecu nosečnosti. Takrat ste še dovolj okretni in ne bo vam težko sedeti na predavanjih.

•Reci aaaa!
Med nosečnostjo imajo mnoge ženske težave z zobmi in dlesnimi, zato obiščite zobozdravnika. Bolje je iti na preventivni pregled, tudi če nimate težav, kot pa da vas v neprimernem trenutku popade zobobol.

•Prijateljice
Verjetno ste zdaj, ko še nimate otroka, prepričani, da ne boste ena tistih obsedenih mamic, ki ne zna povedati niti enega stavka, ne da bi vsaj enkrat omenila svojega otroka, njegove bolezni, njegovega napredka ali česa podobnega. Pa vendar je možno, da boste to postali. Vsaj v očeh prijateljic, ki svojih otrok še nimajo. Zato poskrbite, da boste še pred porodom z njimi preživeli nekaj časa, ker bo prve mesece po otrokovem rojstvu to verjetno težje izvedljivo.

•Barva denarja
Otrok prinese nove stroške, zato je prav, da začnete morda že zdaj varčevati za nakupe, ki jih boste morali opraviti tik pred rojstvom ali kmalu po rojstvu. Če vas skrbi vaše finančno stanje, vam to lahko krepko zagreni mesece, ko bi se morali veseliti novega življenja. Zato vam svetujemo, da si pripravite učinkovito denarno shemo in čim bolj zmanjšate nepotrebne stroške.

•Kar počasi
V nosečnosti ste zaradi povečane teže in večjih naporov, ki jih mora prestajati vaš organizem, pogosto utrujeni. Hkrati pa si na trenutke niste všeč, ker ste vsak dan bolj zaobljeni, vaši lasje so neurejeni, nohti polomljeni ... Privoščite si frizerja, veliko počitka in razvajanja. Saj si zaslužite. Veliko kozmetičnih salonov in podobnih lepotnih oaz ima na voljo dovolj za nosečnico varnih paketov nege, tako da vam ni treba skrbeti. Lahko si privoščite sproščujočo masažo, kopel, manikuro, pedikuro ...

•Zadnji dopust v dvoje
Privoščite si še zadnjič nekaj dni samo v dvoje, pa naj bo to sredi zime ali sredi poletja, ni pomembno. Naslednjič boste dopustovali že trije, in to pomeni drugačen dopust, kot si ga zdaj še lahko privoščite. Kljub trebuščku se lahko še vedno zapeljujeta in se sprehajata z roko v roki. Verjemite, tega dopusta ne boste pozabili!

•Zaloge v zamrzovalniku
Morda se vam zdi še malo prezgodaj, a vseeno je prav, če zdaj, ko ste še dokaj okretni, pripravite dovolj hrane v zamrzovalniku, da vam sredi poroda ne bo treba skrbeti še za to, ali bo vaš najdražji naslednje dni sploh kaj jedel ali ne. Veliko jedi lahko pripravite na pol in potem zamrznete. Poleg tega vam bo tako pripravljena hrana prišla zelo prav prve dni po vrnitvi iz porodnišnice, ko bo kuhanje zadnja stvar na vaši prednostni listi.

•Po nakupih
Seznam stvari, ki jih potrebujete za novorojenčka, se zdi neskončno dolg. Največje nakupe skušajte opraviti v drugem trimesečju, dokler vas trebuh še ne bo pretirano oviral pri nakupovanju, in ko boste najmanj utrujeni. Za marsikatero malenkost, ki vam še manjka, pa lahko namignete prijateljem in sorodnikom, ki vas bodo verjetno kmalu začeli spraševati, kaj naj vam kupijo za dojenčka. Izkoristite ponudbo, zakaj pa ne?

•Prostor! Dojenček prihaja!
Dojenčki so sicer majhni, potrebujejo pa ogromno prtljage. Zato je zdaj skrajni čas, da pospravite iz stanovanja vso odvečno šaro. Če imate na vrtu lopo, v katero lahko spravite stvari, za katere mislite, da jih boste še potrebovali, jo uporabite. Sicer pa se držite pravila dveh let. Če stvari niste uporabili, oblekli ali prijeli v roke dve leti, jo zavrzite. Verjemite, našlo se bo veliko takega. In dokler ste še pri močeh, uredite stanovanje, da bo dojenčku prijazno. Če je lepo vreme, lahko uredite tudi vrt. Gugalnica je rešila že marsikaterega starša, ki mu dojenček podnevi ni hotel zaspati.

•Ljubezen in spoštovanje
S partnerjem vaju čaka velika sprememba, ki jo bosta najlaže sprejela in vključila v življenje, če nanjo gledata iz podobnega zornega kota. Zato se o vsem, kar je povezano z bližnjo prihodnostjo in skupnim življenjem v troje, temeljito pogovorita, dokler imata še dovolj časa. Preživita veliko časa skupaj, pogovarjajta se o željah, pričakovanjih in skrbeh. Če bosta delala kot utečena ekipa, bosta veliko laže sprejela spremembe, ki se napovedujejo, in prehod v pravo družinsko življenje bo veliko preprostejši. Zato že zdaj postavita osnovna pravila, ki se jih bosta držala pri vzgoji otroka, dogovorita pa se tudi, da bosta občasno za urico ali dve vseeno pobegnila na samo, kjer bosta uživala drug z drugim. Verjemite, nekaj trenutkov v dvoje je pravi balzam za mlado mamico in mladega očka.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group