ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




SPONTANI SPLAV

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 12:29    Naslov sporočila: SPONTANI SPLAV Odgovori s citatom

SPONTANI SPLAV

Dr. Lucija Vrabič

Številne nosečnosti so spontano prekinjene v prvih mesecih, tednih ali celo prvih dneh nosečnosti. Govorimo o spontanih splavih. Njihova pogostnost je ocenjena na 10-20% vseh nosečnosti.

Kdaj govorimo o spontanem splavu?

O spontanem splavu govorimo takrat, ko je nosečnost spontano prekinjena pred 20. tednom nosečnosti. Največ spontanih splavov nastopi med 2. ali 3. mesecem nosečnosti

Kakšne vrste spontanih splavov poznamo?

1. GROZEČI SPLAV
To je klinično stanje, kjer obstaja velika nevarnost za spontani splav, vendar ni nujno, da do njega res pride. Približno polovica nosečnic z grozečim splavom res splavi, pri ostali polovici pa se nosečnost normalno nadaljuje.
Znaki: prvi znak je običajno krvavitev iz nožnice, ki pa se lahko pojavi v obliki rahlega rožnatega izcedka do obilne, sveže krvavitve menstrualnega tipa.
Le redko se krvavitvi pridruži še bolečina v spodnjem delu trebuha.

2. NEDOKONČANI SPONTANI SPLAV
Bolečine v trebuhu postanejo močnejše, krvavitev iz nožnice pa šibkejša.
Ginekolog pri pregledu najde v spodjem delu maternice (cervikalnem kanalu) ali nožnici ostanke odmrlega ploda, posteljice ali plodovih ovojnic. Ženske včasih tudi povedo, da jim je iz nožnice že doma izpadel večji košček tkiva (običajno odmrl plod).

3. DOKONČANI SPONTANI SPLAV
O dokončanem spontanem splavu govorimo takrat, ko se vsebina maternice popolnoma izloči. Prenahata tako krvavitev kot tudi bolečina v spodnjem predelu trebuha. Ta tip splava je pogostejši po 16. tednu nosečnosti, medtem ko je nedokončan spontani splav z ostanki posteljice pogostejši med 8. in 16. tednom nosečnosti.

4. SEPTIČNI SPLAV
O septičnam splavu govorimo takrat, ko v maternično votlino prodrejo bakterije in povzročijo okužbo. Znaki so podobni tistim pri nedokončanem splavu, pridružena pa je še občutljivost maternice in materničnih priveskov. Pojavi se lahko gnojen izcedek v nožnici, vročina, stanje pa se slabša, preide v septični šok in se konča s smrtjo.
Pri spontanih splavih je taka okužba na srečo redka, v preteklosti pa so prav zaradi takih okužb ženske umirale po umetno prekinjenih nosečnostih oz. t. i. " kriminalnih umetnih splavih".

5. HABITUALNI SPONTANI SPLAV
O habitualnem splavu govorimo takrat, ko le-ta nastopi 3-krat ali celo večkrat zaporedoma. Tu so možnosti za uspešno nosečnost precej okrnjene (kar za 50%), zato je potrebno odkriti in tudi odstraniti vzrok ponavljajočih se spontanih splavov. Le tako ima ženska možnost, da naslednjo nosečnost obdrži in tudi dokonča z rojstvom zdravega novorojenčka.

Kdaj in kako odkrivamo in odstranjujemo vzroke spontanih splavov?

Vzrokov za spontani splav je zelo veliko in mnogokrat je težko najti pravega. Še težje pa je vzrok pravočasno odstraniti in omogočiti normalno nosečnost.
Pri današnjem razvoju medicinske znanosti je mogoče večino vzrokov za spontani splav odkriti izven nosečnosti in jih takrat tudi odpraviti (razvojne nepravilnosti maternice, okužbe..), a nakateri dejavniki se pokažejo šele med nosečnostjo (slabost materničnega ustja, sveže okužbe..).To so primeri, kjer le takojšnje zdravljenje uspešno prepreči spontani splav. Po drugi strani pa vemo, da je kar 80% spontanih splavov v prvih tednih nosečnosti posledica kromosomskih nepravilnosti. Tako je spontani splav neke vrste naravno orodje, s katerim se preprečuje rojstvo okvarjenih otrok in vsako preprečevanje spontanega splava bi bilo v takih primerih nesmiselno

Kako naj se ženska obnaša po spontanem splavu?


Po spontanem splavu je priporočljivo, da ženska nekaj dni počiva. Ponovno lahko zanosi po približno 6. mesecih.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 13:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mirovanja v nosečnosti


Najpogostejši vzroki mirovanja v nosečnosti sta grozeča spontani splav in prezgodnji porod, ter zastoj v rasti zarodka.


Če se je vaša predhodna nosečnost končala s spontanim splavom, morate v naslednji počivati še štiri tedne več, od tedna v katerem se je spontani splav zgodil. Poleg pogostega dnevnega počitka, se priporoča vzdržati spolnih odnosov in težkega fizičnega dela. Pokonci ne bodite več kot dve uri, lezite, če postanete utrujeni. Nosečnice z več spontanimi splavi, počivajo v času cele nosečnosti, še posebno v tednih, ko so spontani splavi nastopili. Če po 24. tednu nosečnosti ne grozi prezgodnji porod, lahko postopoma reducirate ležanje.


Podobne preventivne ukrepe se poslužuje tudi pri nosečnicah, s predhodnimi prezgodnjimi porodi. V sedečem in stoječem položaju je ves pritisk usmerjen na maternični vrat, kar povzroča postopno odpiranje ustja maternice, porodna voda se spusti v kanal in odteče, nastopijo porodni popadki, ki povzročijo prezgodnji porod. Z ležanjem preprečujemo in znižujemo to možnost, kakor tudi zmanjšujemo stimuliranje krčenja maternice. Stanju so podvržene nosečnice, ki so bile predhodno operirane na materničnem vratu, nosečnice z anomalijami maternice, vnetji, ter nosečnice s predhodnimi prekinitvami nosečnosti.


Mirovati morajo tudi nosečnice, ki trpijo za EPH gestozo in eklampsijo. Simptomi so: otekle roke in noge, prisotnost beljakovin v urinu, ter povišan krvni tlak. Najtežja oblika je eklampsija, ki povzroča s krči pospremljeno izgubo zavesti. Bolezen se pojavlja izključno v nosečnosti, ki po porodu izgine.


Mirovanje se priporoča tudi pri nekaterih boleznih matere: visok krvni tlak, bolezni ščitnice, bolezni ledvic in sečil, ter sladkorne bolezni. Nosečnicam, ki se te bolezni pojavijo med nosečnostjo, mirovanje ni potrebno.


Komplikacije, ki nosečnico prav tako prisilijo k mirovanju v nosečnosti so: grozeča spontani splav in prezgodnji porod, zastoj rasti ploda, večplodna nosečnost, placenta previa in različne infekcije.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2009 13:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spontan splav

Približno petina nosečnic doživi krvavitev v prvih 20 tednih nosečnosti in okrog polovica teh nosečnosti se bo končala s spontanim splavom. Skupno se kar tretjina nosečnosti konča s spontanim splavom, vendar se pogosto spontan splav zamenja z močno ali pozno menstruacijo. V tem primeru ženske sploh ne vedo, da so zanosile in izgubile otroka.


Vsaka krvavitev skozi nožnico v prvih 20 tednih nosečnosti je lahko znamenje grozečega spontanega splava, lahko pa tudi vrste drugih bolezni ali stanj.


Ključna preiskava je ultrazvočni pregled, ki ugotovi, ali je otrok v maternici in če še živi. Če otroka ni v maternici, pride v poštev ektopična nosečnost, kar pomeni, da se otrok razvija drugje v trebuhu zunaj maternice ali pa da je že prišlo do popolnega spontanega splava. Izredno redko se lahko zgodi, da je en otrok v maternici, dvojček pa zunaj maternice.


Če se na ultrazvoku zazna otrokov srčni utrip, pade verjetnost za spontan splav s 50 na samo tri odstotke.


Do polovice spontanih splavov pride zaradi kromosomskih nepravilnosti; nekatere so prirojene, večinoma so pa to naključne napake pri zorenju spolnih celic. Dejavniki tveganja za spontan splav so: starost matere (starejše matere imajo več spontanih splavov), pitje alkohola, anestezija s plini, pitje velikih količin kave, kajenje, kronične bolezni matere (slabo vodena sladkorna bolezen, celiakija, avtoimune bolezni), jemanje kokaina, spočetje 3 do 6 mesecev po porodu, uporaba znotrajmaternične kontracepcije (špirala), okužbe pri materi (predvsem spolno prenosljive bolezni), nekatera zdravila, pogostni umetni splavi v preteklosti, zastrupitve s kemikalijami, nenormalnosti v maternici (prirojene napake, tumorji).


Vendar je treba močno poudariti, da je ta spisek dejavnikov tveganja v pomoč nosečnicam, česa naj se v nosečnosti izogibajo in kje morajo paziti. Nikakor pa ne smejo o tem spisku premišljevati matere, ki so doživele spontan splav, češ če bi pila manj kave, pa ne bi prišlo do splava. Spontan splav je tragičen dogodek in za otrokom je treba žalovati. Nihče ni kriv, da je prišlo do smrti otroka, in nihče ne sme drugega obtoževati ali sebe obremenjevati z občutki krivde. Vedeti je treba, da ljudje prepogosto dolžimo druge ali sebe za nesreče, ki se nam dogajajo, gorje pa se s tem samo še množi.

_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group