ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Netipična refluskna bolezen

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2010 11:35    Naslov sporočila: Netipična refluskna bolezen Odgovori s citatom

Netipična refluskna bolezen

Zato moramo bit bolj pozorni na simptome:


Med simptome, ki kažejo na ekstraezofagelano refluksno bolezen, spadajo tudi taki, ki bolnika najprej pripeljejo k drugim specialistom:

kašelj, pogosto odkašljevanje, hripavost, občutek tujka in suhosti v žrelu.

Več kot polovica bolnikov z laringofaringealnim refluksom navaja pogost dražeč kašelj, ki nastane zaradi zastajanja sluzi v zadnjem delu grla.

Drugi vzrok za kašelj je refleks, ki nastane, ker želodčna vsebina draži živčne končiče v sluznici požiralnika.


V dveh novih knjižicah iz zbirke V skrbi za vaše zdravje podrobneje predstavljamo ekstraezofagealno ali netipično refluksno bolezen. Obe knjižici so napisali zdravniki specialisti različnih strok.

Z vidika gastroenterologa je napisana knjižica Netipična refluksna bolezen . Razlaga razliko med gastroezofagealno (GERB) in ekstraezofagealno (netipično) refluksno boleznijo, izveste pa tudi, kaj povzroča bolezen, kaj lahko za lajšanje težav bolnik naredi sam in kaj lahko stori zdravnik.Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) nastane zaradi zatekanja kisle želodčne vsebine v požiralnik. Poznamo dve obliki GERB-a: pri neerozivni refluksni bolezni se pojavijo tipični simptomi bolezni, vendar na sluznici požiralnika ne vidimo sprememb, pri erozivni refluksni bolezni (refluksnem ezofagitisu) pa te spremembe lahko vidimo z endoskopom. Težave so pogosto odvisne od stopnje ezofagitisa, to pa opredelimo glede na globino in površino prizadete sluznice požiralnika. Pri obeh oblikah, pri neerozivni in erozivni refluksni bolezni, so simptomi enaki. Najbolj tipična simptoma sta zgaga (pekoč občutek) in regurgitacija (vračanje kisle želodčne vsebine v požiralnik). Drugi pogosti simptomi so še kašelj, spahovanje, bolečina v žlički ter motnje požiranja in spanja.

Knjižica Ekstraezofagealna refluksna bolezen natančno opisuje simptome ekstraezofagealne refluksne bolezni, opozarja na potrebne spremembe življenjskih navad in razvad ter opisuje načine odkrivanja in zdravljenja bolezni.

Izveste lahko, da o netipični refluksni bolezni ali ekstraezofagealni refluksni bolezni govorimo, kadar se simptomi refluksne bolezni pojavijo zunaj požiralnika.
Kaže se z netipičnimi simptomi, npr. s kašljem, hripavostjo, astmo, povzročeno z refluksom, vnetjem glasilk (laringitisom) z znaki laringofaringealnega refluksa in z erozijo na zobni sklenini.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group