ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




VIDEO: Nad krčne žile z najnovejšo lasersko metodo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2010 07:42    Naslov sporočila: VIDEO: Nad krčne žile z najnovejšo lasersko metodo Odgovori s citatom

VIDEO: Nad krčne žile z najnovejšo lasersko metodo


Krčne žile so bolezensko razširjene vene. Strokovnjaki opozarjajo, da ne gre le za estetsko napako, saj so lahko posledice, če jih ne zdravimo, zelo hude. Najnovejša laserska operacija jih odstrani skoraj za vedno.


Video !
http://24ur.com/bin/tv/?media_id=60339838


Krčne žile niso samo težava žensk. Veliko je namreč tudi moških, ki pa se za zdravljenje le redko odločijo. (Foto: POP TV)Mag. Andrej Šikovec lasersko operacijo krčnih žil opravlja v zasebni specialistični ordinaciji za žilno kirurgijo in operativo Avelana na Otočcu, kjer paciente sprejema tudi prek napotnic. Čakalna vrsta za poseg je od enega leta do leta in pol. Sicer pa laserska operacija stane 1.500 evrov.Čeprav težave zaradi krčnih žil bolj občutijo ženske, se z njimi spopadajo tudi moški. Andrej Šikovec, kirurg, ki se ukvarja z žilno kirurgijo, je povedal, da se lajšanja težav zaradi krčnih žil sicer lahko lotite na več načinov, vendar pa jih le operativni poseg lahko odpravi.

Doktor Šikovec svetuje, kako lahko omilite bolečine, krče in otekanje nog

1. Bodite telesno aktivni, se zdravo prehranjujete in izogibajte vročini. Najboljše telesne aktivnosti so hoja, kolesarjenje in plavanje. Pomembno pa je, da ne pretiravate in vadite pravilno. Hkrati se izogibajte športov, kjer je veliko nepričakovanih in hitrih gibov, kot denimo pri tenisu.

2. Za lajšanje težav, zmanjševanje bolečin in otekanje nog pomaga tudi t. i. zunanja kompresija ali medicinske nogavice.

Za lajšanje težav, ki jih povzročajo krčne žile, je pomembna telesna aktivnost. Vse od hoje, kolesarjenja do plavanja. Zato se večkrat odpravite na plavanje. (Foto: iStockphoto)
3. Pomagajo tudi določena zdravila, ki zmanjšujejo občutek težkih utrujenih nog in oteklino.

4. Pri težjih primerih pomaga sklerozantna terapija z injekcijami. Pod vplivom snovi, ki jih zdravnik z injekcijo vbrizga v razširjene vene, se le-te skrčijo, stene se zlepijo in kri ne teče več po njih. Žile posledično niso več tako boleče. Vendar terapija ne deluje takoj, saj je potreben določen čas, da snov začne delovati.

Trajna rešitev za ljudi s krčnimi žilami


Andrej Šikovec, kirurg ki se ukvarja z žilno kirurgijo, je povedal, da se lajšanja težav zaradi krčnih žil sicer lahko lotite na več načinov, vendar pa jih le operativni poseg lahko odpravi. (Foto: Dare Čekeliš)Krčne žile lahko odpravite bodisi s klasičnim operativnim posegom ali pa se odločite za najnovejšo t. i. endo-vensko metodo zdravljenja, kjer s pomočjo laserja kirurg odpravi krčne žile. Laser uporablja toploto kot vir, ki glavno veno – žilno steno – tako spremeni, da kri ne more več teči po njej. Ta se zapre in s časom (čez približno pol leta) jo telo razgradi. »Ko pacient pride na kontrolo, s pomočjo ultrazvoka opazimo, da vene pravzaprav ni več. Ker vene ni, kri po njej ne teče in oseba nima več težav,« je povedal doktor Šikovec.

Najnovejša metoda brez uporabe skalpela – endo-vensko metoda zdravljenja

Laserska operacija je neboleča, po njej pa boste iz operacijske mize odšli naravnost domov. Gibanje po posegu je nujno. Doktor Šikovec pravi, da je prednost laserske operacije tudi ta, da ni potrebna narkoza. Bolečino kirurg prepreči z lokalno anestezijo, podobno kot pri zobozdravniku, vendar je manj boleča. Kmalu po posegu izgine večina težav: težke noge, otekanje, krči. Boljši postane tudi estetski videz nog.

Poseg brez bolečin

Za razliko od zdravljenja s pomočjo klasične kirurgije, ki zahteva bolnišnično zdravljenje, laserska operacija ni boleča in bolnik ne potrebuje narkoze. Pri klasični operaciji pa mora oseba priti v bolnišnico, kjer dobi splošno narkozo ali t. i. spinalno narkozo (injekcija v hrbet). Z operacijo kirurg celo glavno veno odstrani s pomočjo posebne žice, ki jo vstavi v veno.

Vaje za razbremenitev nog

Za konec vam doktor Šikovec svetuje še nekaj preprostih vaj za razbremenitev nog.

Kroženje z nogami
Lezite na hrbet in dvignite noge pod kotom 90 stopinj. Noge premikajte hitro, kot bi vozili kolo. Ponovite 15- do 20-krat.

Miganje s prsti
Lezite na tla, stegnite noge. Najprej rahlo dvignite desno nogo od tal in začnite migati s prsti. Enako ponovite z levo nogo. Z vsako nogo migajte od 10 do 15 sekund.

Križanje s škarjastimi gibi
Lezite na tla. Noge rahlo dvignite od tal in jih pričnite križati s škarjastimi gibi eno nogo nad drugo. Ponovite 10- do 15-krat.

Stoje pa lahko izvajate naslednje vaje:
Stojite na prstih, hodite po petah ali se gugate na nogah od prste do pet.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 17 Jun 2010 08:04    Naslov sporočila: VIDEO: Carski rez Odgovori s citatom

VIDEO: Carski rez


Med ameriškimi zvezdnicami je zaradi strahu pred porodom rojevanje s carskim rezom postalo prava modna muha. Z medicinskega stališča pa je to velika operacija.



dr. Stanko Pušenjak
Pri nas carskega reza "na željo" ni. Preobčutljivi naj videa ne gledajo!
Kot nam je povedal mag. Stanko Pušenjak, dr. med., ginekolog in porodničar, je carski rez operacija, pri kateri prerežejo trebušno steno in steno maternice. Iz nje potem vzamejo živega otroka ali več otrok (kadar gre za večplodno nosečnost), posteljico in plodove ovoje, nato pa vse to ponovno zašijejo. Carski rez naredijo, kadar je ogrožen plod, nosečnica ali oba na način, ki ga lahko reši le takojšnje dokončanje nosečnosti in za rojstvo po naravni poti ni zadostnih pogojev.


Posledice in zapleti
Posledice carskega reza, razen tega, da ob pravilni uporabi rešuje življenja, so lahko podobne kot po vsaki veliki operaciji, poudarja dr. Pušenjak. To so lahko zapleti pri anesteziji, krvavitve z veliko izgubo krvi in potrebo po transfuziji tuje krvi ter krvnih pripravkov, infekcije, poškodbe pripadajočih ali sosednjih organov maternice, potem specifične, na nosečnost vezane zaplete kot so motnje v strjevanju krvi in embolija s plodovnico, kar vse v ekstremnih primerih lahko vodi tudi do smrti porodnice. Najpogostejši zaplet po carskem rezu so kronične bolečine na mestu reza in gluhost oziroma neobčutljivost kože neposredno nad in pod rezom. Skupna pojavnost zapletov se giblje med 10 in 20 odstotki – na srečo je velika večina blagih.


Okrevanje po carskem rezu
Po carskem rezu se rana primarno zaceli v petih do sedmih dneh, ko se iz rane, če je to potrebno, odstranijo šivi; v celoti se zaceli v šestih tednih. V prvih sedmih dneh po operaciji se običajno pokažejo zgodnji zapleti, kot so infekcija rane, podplutbe po ne povsem popolni ustavitvi krvavitve iz večjih ali manjših žil v trebušni steni ipd. V naslednjih tednih pa se lahko v rani zaradi slabšega celjenja tvorijo limfna jezerca in včasih ognojki, ki se na površino izpraznijo bodisi sami s spontanim odpiranjem že na videz zaceljene rane, ali pa to, če je potrebno, opravijo kirurško. Dokončno stanje rane lahko ocenijo po približno šestih mesecih, ko se ustali tudi brazgotinjenje. Tudi to je prav tako zelo individualen proces, saj se pri večini rana skoraj ne vidi, pri nekaterih pa včasih nastane v koži hipertrofična sprememba veziva, ki lahko tudi močno kazi videz trebuha.


Higiena in dojenje
Higiena v času celjenja rane je danes že precej podobna običajni, saj se rano prvih nekaj dni sterilno in vodotesno pokrije, po tem pa je ravno toliko občutljiva kot praska na koži, torej skoraj nič. Prvih šest tednov sicer odsvetujejo pretiravanje pri napenjanju trebušnih mišic, vendar lahko porodnica po carskem rezu v zvezi z nego otroka počne prav vse, kar počnejo ostale porodnice. Dojenje ne bi smelo biti nič drugačno kot sicer; seveda pa carski rez praviloma opravijo v specifičnih situacijah, med katerimi je tudi prezgodnji porod pri ogroženi nosečnici ali ogroženem plodu. To samo po sebi včasih vodi v odtujenost matere od otroka, če je tega treba sprejeti na enoto za intenzivno terapijo in tako dalje od poroda ni pri materi. Morebitne težave z vzpostavitvijo dojenja in sesanja so torej v glavnem posledica drugih dejavnikov in ne načina poroda. Med največjimi sovražniki dojenja dr. Pušenjak omenja zlasti pretirano zaskrbljenost in strah porodnice pred neuspešnim dojenjem.


Porod s carskim rezom.


CR ni čudežno zdravilo
Vendar carski rez ni vedno uspešen. „Včasih ukrepamo s carskim rezom, ker se kažejo znaki ogroženosti ploda, ko ga izvlečemo iz maternice, pa se naknadno ugotovi, da ima kakšno bolezen ali napako, ki je otrok zaradi narave bolezni ne preživi ali kljub temu trpi hude posledice svoje bolezni. Včasih smo z ukrepanjem tudi prepozni in ima otrok kljub carskemu rezu trajne posledice. Včasih je tudi izvlek ploda iz maternice zaradi globokega stanja v medenici tako zahteven in težak, da ga pri samem reševanju iz maternice dodatno poškodujemo, vendar mu s tem vseeno rešimo življenje. Skratka, carski rez žal ni čudežno zdravilo, ki vedno zagotavlja dober izid nosečnosti. Če npr. brez poroda rodimo otroka s carskim rezom in ga s tem presenetimo, ima lahko novorojenček celo dihalno stisko, ki je ne bi imel, če bi se v istem času rodil po naravni poti,“ pravi dr. Pušenjak.


Koliko carskih rezov zapored?

Število zaporednih carskih rezov je bolj ali manj izkustveno omejeno na tri, vendar niso redke ženske, ki imajo tudi štiri, pet in več carskih rezov zapored brez posledic. Vseeno pa se z vsako nosečnostjo po tretji operaciji poveča možnost raztrganja maternice v kasnejših tednih nosečnosti ali med popadki. Pri nas okvirno velja, da se ob tretjem carskem rezu nosečnici hkrati ponudi tudi sterilizacijo, ki je seveda prostovoljna in samostojna odločitev vsake ženske.


Umetno ustvarjena potreba
Marsikje po svetu, zlasti na ameriški celini, je medicina na sploh del zelo uspešne gospodarske dejavnosti, v kateri se ustvarja ogromna dodana vrednost, dobiček od tega pa žanjejo njeni izvajalci in investitorji v opremo ter zdravstvene dejavnosti. Carski rez je seveda le eden od mnogih posegov, ki so dobili marsikje komercialni pomen in s tem zlasti v drugih predelih sveta žal premočno popačili predstavo o tem, kaj je smiselno, kaj nujno potrebno in kaj je zgolj umetno ustvarjena "potreba" brez osnove. V ZDA je celo sodni sistem ponekod povsem iztiril, saj so bili za krive spoznani zdravniki, ki mrtvega otroka niso rodili s carskim rezom, čeprav bi s tem brez potrebe ogrozili nosečnico. Zato se v teh državah iz povsem pravniško-zavarovalniških razlogov za to operacijo odločajo celo pri mrtvem plodu, kar je v „stari Evropi“ sicer klasična kontraindikacija za carski rez.


Kot pravi dr. Pušenjak, se sam zavzema za to, da bi se ženska po obširni obveščenosti o prednostih in možnih zapletih carskega reza, anestezije in poporodnega poteka po carskem rezu, zanj lahko odločila in pred tem podpisala ustrezno listino o prevzemanju dela odgovornosti za zaplete, ki niso posledica malomarnega dela ali neustrezne obravnave zdravstvenega osebja. Vendar bi doplačala vso razliko nad stroški naravnega poroda pod povprečnimi pogoji. Na ta način bi morda nastala določena navidezna socialna razslojitev, vendar si moramo priznati, da tudi za umetne vsadke dojk, plastično korekcijo obraza in drugih delov telesa nimamo vsi denarja in si kljub izraziti želji tega preprosto ne moremo privoščiti, meni dr. Pušenjak. Stroške medicinske potrebe po carskem rezu bi seveda tudi vnaprej krilo obvezno zdravstveno zavarovanje.


Rojstvo s carskim rezom.


V Sloveniji CR na željo nimamo

Pod vplivom širjenja informacij iz sveta estrade, zlasti po svetovnem spletu in v rumenem tisku, se seveda vprašanja v smeri "carskega reza na željo" vse pogosteje pojavljajo tudi pri nas, vendar te možnosti uradno še nimamo. Imamo sicer nekakšen strokovni ventil za nosečnice z resnično bolezenskim strahom pred porodom, ki pa ga ne more oceniti nosečnica sama. Za tiste, ki menijo, da spadajo v to kategorijo nosečnic, je obvezen samoplačniški obisk kliničnega psihologa, ki ima za analizo osebnosti in stopnje strahu izdelane neodvisne teste; ti lahko iz več deset ali sto vprašanj izluščijo stopnjo anksioznosti in s tem stiske nosečnice. Kadar psiholog ugotovi hujšo stisko, lahko to uporabijo tudi kot medicinsko utemeljitev za carski rez. Primerov, ki uspešno prestanejo tak psihološki preskus, je v ljubljanski porodnišnici med več kot 6000 porodi letno pet ali šest, torej relativno redek pojav.


VIDEO !

http://24ur.com/bin/tv/?media_id=60178359
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group