ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vnetje jajčnikov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2010 21:03    Naslov sporočila: Vnetje jajčnikov Odgovori s citatom

Vnetje jajčnikov


Vprašanje:
Pozdravljeni!
Zanima me, kaksni so znaki vnetja jajcnikov. Mene namrec pogosto boli v spodnjem desnem delu trebuha, vendar dosedanji ginekoloski pregledi niso ugotovili vnetja. Bi lahko slo za kronicno vnetje, ki ga ginekolog ni odkril. Sicer nimam nobenih drugih tezav, izcedek je normalen, menstruacija tudi (je sicer boleca). Med nosecnostjo bolecin nisem imela. Stara sem 25 let. Bi lahko bolecine bile posledica kaksne druge (nevarne) bolezni, ki lahko povzroci celo neplodnost?

Odgovor:
Vzroki za kronične bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko številni, tako ginekološki kot neginekološki.

Najpogostejši ginekološki vzroki za kronično bolečino so:
pelvično vnetje (tudi jajčniki), endometrioza, brazgotine, kongestivni sindrom, tumorji jajčnika.

Neginekološki vzroki za kronično bolečino so lahko urološki, gastroenterološki, mišično-skeletni ali psihogeni. Vnetje jajčnikov in drugih ginekoloških organov je lahko akutno, kronično ali atipično. Za vnetje jajčnikov je značilna povišana telesna temperatura, bolečine v spodnjem delu trebuha, izcedek, boleče menstruacije, boleči spolni odnosi, bolečina pri ginekološkem pregledu.
Lahko se pojavi tudi slabost, bruhanje ali driska. Pri atipičnem ali »tihem« vnetju našteti znaki niso izraženi, ginekološki pregled in UZ sta lahko normalna. Največkrat to vnetje ugotovimo retrogradno ob laparoskopiji (odkrijemo brazgotine v trebušni votlini, ki so posledica vnetja).
Najpogostejši povzročitelj atipičnega vnetja je klamidija, ki jo dokažemo z brisom cerviksa. Zdravljenje z antibiotikom je učinkovito le, če zdravimo preden nastanejo brazgotine. Vnetja, tako tipična kot atipična, povzročijo brazgotine. Atipična vnetja so 5-krat bolj pogosta kot tipična. Če se zabrazgotini jajcevod ali jajčnik, je plodnost lahko zmanjšana.

Mag. Uršula Reš Muravec, dr. med



VPRAŠANJE:

Pozdravljeni.
stara sem 33 let in mamica dveh punčk (6 in 2,5 let). Pred približno 20.dnevi me je začelo zbadat v spodnjem delu trebuha. Najprej sem pomislila na ovulacijo, vendar so bile bolečine in špikanje drugačne kot ponavadi. Tudi pri hitri hoji oz. hoji po stopnicah navzdol sem čutila neprijeten pritisk. Na otip me ni nič bolelo. Imela pa sem občutljive prsi. Takoj v ponedeljek sem šla k osebni ginekologinji in je z ultrazvokom ugotovila, da gre za vnetje jajčnikov. Pripisala mi je Amoxiklav (4 dni) in počitek. Na trebuh sem si dajala tudi tople obkladke. Po nekaj dnevih jemanja antibiotika se pojavila tudi bolečina na zgornjem delu trbuha pod zgornjim rebrom in v žlički. Poleg zbadajoče, tope in rahlo pekoče bolečine v predelu jajčnikov, se ta pojavlja še vedno tudi v zgornjem delu trebuha pod desnim rebrom in zadaj v predelu ledvic. Vse je skoncentrirano na desno stran. Res je, da bi te dni morala priti menstruacija (redne na cca. 30 dni), vendar me vseeno muči panika, da je kaj drugega narobe, saj si v ležečem položaju na desni strani trebuha tipljem kot nekakšno "debelo" cevko dolžine cca. 10-15 cm. Na otip je rahlo občutljivo. Na levi strani pa tega ne otipljem. KAJ BI TO LAHKO BILO? ZELO ME JE STRAH. Slepič so mi že operirali leta 2003. Ne vem, ali naj grem vseeno takoj do ginekologinje ali naj počakam najprej menstruacijo in potem...


ODGOVOR:

Spoštovani,
nenavadno bi bilo, da bi zdravnik diagnosticiral vnetje zgolj in samo na podlagi UZ pregleda rodil. UZ slika namreč ne more biti tako specifična, da bi z njo lahko določili takšno diagnozo. Tudi čas nastopa vnetja bi bil skrajno nenavaden, saj se to skoraj vedno začne z menstruacijo. Diagnozo vnetja se vedno postavi s kombiniranjem obstoječih in izključujočih simptomov in znakov, kliničnih, laboratorijskih in slikovnih (UZ). Najmanj, kar pričakujemo pri vnetju jajčnikov je bolečina, ki se ob ginekološkem pregledu še stopnjuje, boleč premik maternice in otip jajčnikov, skoraj vedno pa je pridruženo tudi slabo počutje, slabost, včasih tudi bruhanje, saj gre za pelveoperitonitis, torej vnetje potrebušne mrene v omejenem predelu male medenice. Tudi laboratorijska slika krvi pri vnetju je vedno spremenjena, obstaja pa še kar nekaj stanj, ki so na videz zelo podobna vnetju, vendar jih med seboj ločimo prav po razhajanju v laboratorijskih izvidih. Skratka, če vas še naprej boli in se stanje slabša, pojdite na urgenco. Več vam na dopisni ravni žal ne morem pomagati. No, mimogrede, ste izključili možnost nosečnosti?

mag.Stanko Pušenjak,dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Vprašanje:
pozdravljeni. Hvala za odgovor. Šele zdaj ga berem, ker sem danes prišla iz bolnišnice.
Zgodba se je nadaljevala tako, da sem šla prejšnji teden v četrtek popoldan zaradi "bolečin (topih, zbadajočih,..." in to predvem na desni strani, nazaj k svoji ginekologinji. Zopet je opravila vaginalni UZ in vse o.k. Ni ji bil jasen vzrok boleči, zato NUJNO v bolnišnico. Tam preiskave (kri, UZ). Takoj inekcija proti bolečinam - Ketonal (samo 1x). Sumili so tudi na izvenmaternično nosečnost,... Zaradi proste tekočine v trebuhu na opazovanju do danes, ko smo naredili ponoven UZ in kri... Na odpustnici piše naslednje: Ob sprejemu L 10,6 (kaj to pomeni?), ostali izvidi so v mejah normale. Bata hCG je 1245,6 E/L. Ugotovili gestracijsko vrečko v uterusu. Na dan odpusta ponovno kontrola hCG, ki pokaže primeren porast. UZ izvid pa je: V uterusu gestracijski obroček premera 10mm. Odboja ploda in srčnih utripov (še) ne vidim. V c.D. nekaj proste tekočine. Kontrola pri svojem ginekologu čez en teden.
JA, prav ste imeli. NOSEČA SEM. Super. Glede na vse, kaj se je dogajalo, zelo lepo presenečenje. Sedaj se mi pa poraja veliko vprašanj:

1. Ali je res možno, da sem imela vnetje jajčnikov, jemala Amoksiklav in potem zanosila? (odnos sva imela tisti večer 16.5. ko sem doma začela čutit čudno zbadanje...)

2. Ali bo Amoksiklav negativno vplival na plod? Ali tudi ena inekcija Ketonala kaj vpliva?

3. Bolečin več ne čutim, me pa občasno zbada oz. imam rahlo pekoč občutek v nožnici (velikokrat grem tudi lulat - me ne peče), napet trebuh, čuden pritisk... Je to normalno?

Hvala za odgovor in v upanju, da se bo srečno končalo vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovani,
niti amoksiklav niti ketonal ne bo imel posledic na nosečnosti. Od amoksiklava niste zanosili, pač so bile zbadajoče bolečine očitno ovulatorne. Zbadanja, pečenje v nožnici in tiščanje k uriniranju nekako vse spada tudi v simptome zgodnje nosečnosti.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2010 07:54    Naslov sporočila: Primeri: Odgovori s citatom

Drage soforumanšice,

Vem,da ni ravno pravi forum za tole vprašanje, ampak se mi zdi da je na kupu toliko žensk-same fajn punce, ki pomagajo kolikor lahko-, ki imajo mogoce enake probleme, da sem se odlocila, da vam kar napišem in bomo videli kaj je z mano narobe oz. kaj se z mano dogaja.

Takole je. Že od sobote naprej cutim v cisto spodnjem delu trebuha na levi strani bolecino. Najprej je bila bolj mila bolecina, vceraj zvecer pa je dosegla svojo najvišjo tocko ko je zacelo res boleti- sploh na pritisk ali pa ko grem na wc in pritisnem me malo zaboli. Boli samo na levi strani in mislim, da je ravno tam tudi moj levi jajcnik. Res je da sem v casu ovulacije, ampak kjerkoli sem prebrala naj bi bolecina ob ovulaciji trajala le nekaj minut oz. ur. Pri meni pa se to vlece že od sobote. Zjutraj ko se zbudim je blaga bolecina, zvecer pa bolj boli. Moram pa še povedati, da se mi je to že zgodilo in je bola taka bolecina že prisotna, vendar si nisem zapomnila kdaj se je ta bolecina pojavila(kateri cas v mesecu). Ce bo kaj pomagalo, naj vam povem da imam menstruacije res hudo mocne in bolece in da brez sredstev proti bolecini sploh ne gre ker to tako boli da se jocem.

Januarja letos sem imela neke probleme z ledvicami oz. ginekološkimi zadevami (zato sem napisala oziroma ker se niti zdravniki niso mogli odloci kaj je blo!!!) in so me zato seveda poslali k ginekologinji ki mi je naredila ultrazvok in je rekla da sem popolnoma zdrava.

Ce sedim in si na mesto bolecine pritisnem me malo zaboli oziroma me zategne v predelu leve ledvice oziroma zadaj levo...

Tako, zdaj sem se razpisala da vam razložim kaj se dogaja in upam na cimvec odgovorov-ce bo le možno...
tina...
Hvala

Odgovori:jaz ti predlagam, da greš k zdravniku. Lahko, da imaš vnetje jacnika, ce bolicina traja že enkaj dni in s tem se ni za hecat, saj bi ne zdravljenje lahko imele posledice, kasneje, ko se boš odlocila za otroke. Na tvojem mestu bi šla takoj k zdravniku, da ugotovi tocno kaj ti je.
Ida
lp

Re:
Res je lahko vnetje jajcnikov, ker mene je na tak nacin bolelo, na koncu od bolecine dobesedno hodit nisem vec mogla. Res pojdi k zdravniku cimprej.

Aja, a je možno, da si noseca? Kez izvenmaternicna nosecnost baje tudi takole svinjsko boli. Ne vem no, saj te nocem strašit, spomnila sem se samo tudi tega primera.

V glavnem... hitro k zdravniku!

Re:
tina,.. držimo pesti, da bo zdravnik čimprej ugotovil kaj je narobe in da boš kmalu okrevala!
Lp maja

Re:
Punce, zdravnik ni nic ugotovil, vsaj kar se tice 'zdravstvenih' reci...voda in kri sta super-je rekla zdravnica da še ona nima tako perfektnih izvidov...ampak pol je pa rekla da jo skrbi da ni ginekološko, glede na to da sem letos marca že imela eno cisto na levem jajcniku in da je bla baje postovulacijska...in zato mi je dala še napotnico za ginekologa in grem jutri že na vse zgodaj ker danes je bila ginekologinja bolana, moja gin. pa ni delala.

No to je zdej najnovejše porocilo...ampak me še vedno kr fajn skrbi kaj se dogaja z mano...

lp, tina


Re:
tina,.. držim pesti, da je vse v redu! Ne se sekirat, ker bo samo še slabše. Naša glava naredi zelo velikooo!
Jutri pa ti želim same lepe novice . A je možno, da si se kaj prehladila? A ko greš lulat te kaj pece? No, pozitivne misli v glavnem!

lp
andreja
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2010 08:32    Naslov sporočila: Ginekološke težave Odgovori s citatom

Ginekološke težave

ODGOVARJA !

Ksenija Šelih Martinec, specialistko ginekologije in porodništva.

Odgovarja na vprašanja o kontracepciji, nosečnosti, menopavzi, osteoporozi itn.



Vprašanje:
<tina> Pozdravljeni. Sem v zgodnjem drugem mesecu nosečnosti in me zanima če lahko še vedno igram odbojko; igram jo rekreativno. Hvala za odgovor in lep dan, Tina

Odgovor:
---<Ksenija Selih Martinec> Šport v nosečnosti je sicer zaželjen. Odbojka v nežnejši obliki je mogoča. Predvsem pa čim več telovadbe in sprehodov.

<januska> Spostovani! Sem v 14. tednu nosecnosti in me zanima sledece: vedno sem imela prisoten izcedek iz noznice, sedaj pa je ta se mocnejsi in bledo rumene barve. Obenem cutim tudi neka zbadanja v predelu jajcnikov (predvsem na levi strani)- vednarr le obcasno. To se mi je dogajalo tudi ze na zacetku nosecnosti, potem je za nekaj casa popustilo, zadnjih nekaj dni pa me obcasno spet zbada. Zanima me, kaj je vzrok tega zbadanja (je to mogoce raztezovanje ligamentov...???). Je izcedek nevaren za razvoj ploda (na NS je bilo vse ok). Naj se povem, da sem se prejsnji teden zdravila s sveckami Canesten. Je nujno zaradi izcedka spet obiskati ginekologa? Upam, da nisem prevec zakomplicirala vprasanja. Skratka, zanima me, ali omenjene tezave lahko skodujejo plodu? Hvala in lep dan, Jana

---<Ksenija Selih Martinec> Izcedek v nosečnosti je običajno povečan, bel in ne dela težav. Če se pojavi srbenje, pekoča bolečina, sprememba barve in vonja izcedka je prav, da greste na pregled. Jajčnike lahko v nosečnosti pozabite, ti vam ne bodo delali težav. Bolečine, kot ste sami ugotovili, so posledica napenjanja materničnih vezi, zato se javijo predvsem ob spremembi položaja telesa in so povsem nenevarne.

<Katarina> zanima me, kdaj se lahko vidi spol ploda?

---<Ksenija Selih Martinec> Odvisno od položaja ploda. Lahko že od 12. tedna naprej, vendar je v zgodnjih tednih zanesljivost le 80%.

<lily> Lep pozdrav. Imam eno vprašanje, v oddaji ste omenili, da se ženske težje okužijo z gljivicami, če ima moški kondom, midva ga uporabljava pa imam vseeno nenehna vnetja, kaj narediti?

---<Ksenija Selih Martinec> Glivična okužba ni spolno prenosljiva bolezen, torej jo kondom ne preprečuje. Glivico imaste v nožnici in živi v sožitju s celicami stene nožnice. Kadar pride do porušenega ravnovesja vašega telesa, se spremeni pH nožnice in glivice povzročijo vnetje. Pomembna so ustrezna mila, prehrana z malo sladkorja in bele moke. Ne uporabljajte mehčalca, ko perete perilo. In skušajte pomagati telesu, da bo v ravnovesju.

<tinaž> Spoštovana! Že nekaj časa želim zanositi, pa mi nekako ne uspe. Kaj mi priporočate? Strara bom 30 let.

---<Ksenija Selih Martinec> Priporočam vam in možu obisk pri ginekologu. Možnosti zakaj ne morete zanositi je veliko in veliko se da tudi pomagati.

<Laila> stara sem 20let in ze dve leti uporabljam tablete logest,vendar me je strah,da ko bom zelela zanositi,bodo problemi prav zarad tablet.je moj strah upravicen?

---<Ksenija Selih Martinec> Za tabletke je dokazano da ne vplivajo na kasnejše zanositve. Včasih se zgodi, da po prekinitvi jemanja tabletk za nekaj mesecev izgubite menstruacijo, ki pa se potem vrne.

<Kali> Pozdravljeni! Zanima me če tabletke res povzročajo celulit? In če ga povzročajo, katere so za te primere najkvalitetnejše tabletke? Sedaj uporabljam namreč minulet. Hvala

---<Ksenija Selih Martinec> Žal res. Ob tabletkah pride do večjega zadržavenja vode v telesu, ki posledično poslabša celulit. Tabletke z najugodnejšim vplivom na to so Yarina.

<Katarina> jemljem kontracepcijske tabletke Logest in sem se v zadnjem letu zredila za 15 kg, je to lahko tudi zaradi tabletk? jem in gibljem se normalno

---<Ksenija Selih Martinec> Zaradi tabletk pride do zadrževanja vode in porasta telesne teže za 1,5 do 2kg. Tabletka je znana po tem, da dvigne apetit. Pri toliko povečani telesni teži je težko verjeti, da jeste kot prej.

<jan> lep pozdrav.Skupaj z punco sva 6 let in odločila sva se za nosečnost.Leto in pol sva poskušala a žal neuspešno zato sva se odločila poiskati pomoč pri ginekologu .Oba sva odšla na pregled ter dobila razlago ,da je po naravni poti malo možnosti da pride do zanositve po naravni poti.Tako ,da pride v poštev umetna oploditev ,Zanima ,me kakšen je postopek,koliko časa traja in kake so možnosti zanositve?

---<Ksenija Selih Martinec> Pri izventelesni oploditvi praviloma z injekcijami spodbudimo ovulacijo pri ženski, lahko pa počakamo na spontano ovulacijo. Tik pred ovulacijo se ženski odvzame jajčeca, ki jih je pri spodbujenem ciklusu več, v spontanem praviloma le eno. Ta dan moški da spermo. V laboratoriju pride do oploditve. Po treh do petih dneh se kvalitetni zarodki (eden ali dva) vstavijo v maternico. V prvem poizkusu je verjetnost zanositve približno 25%, v vsakem nasljednjem pa več.

<mato> pozdravljeni. s punco imava namen v bližnji prihodnosti imeti spolni odnos. za oba bi bilo to prvič, pa me zanima kako naj se zaščitiva da bo čim bolj varno. lp matej

---<Ksenija Selih Martinec> Svetujem vama obisk pri ginekologu. Dekle naj se odloči za jemanje hormonske kontracepcije.

<Spljoc> kdaj je obdobje varnih dni? (medicinsko gledano)

---<Ksenija Selih Martinec> Ovullacija pomeni sprostitev jajčeca in to je čas, ko je ženska najbolj plodna. Ovulacija nastopi 2 tedna pred menstruacijo. V 28 dnevnem ciklusu vam svetujemo, da od osmega do 18. dne nimate odnosov, če ne želite zanositi.

<radovedna> Koliko možnosti je, da ženska zanosi, čeprav se bliža menopavzi in ji po trditvah ginekologinje en jajčnik že počasi ugaša?

---<Ksenija Selih Martinec> Procentualno ne znam določiti možnosti, vendar možnost je.

<Spljoc> Koliksna je povprecna dolzina noznice v sproscenem in koliksna v vzburjenem stanju?

---<Ksenija Selih Martinec> Dolžina nožnice ostaja tudi v vzburjenem stanju enaka, vendar je prekrvavljenost večja. Moram biti odkrita, da za povprečno dolžino ne vem;)

<miha> Star sem 15 let in občasno čutim bolečine v levem modu. Zanima me ali je lahko kaj narobe

---<Ksenija Selih Martinec> Svetujem vam obisk pri svojem zdravniku, ker žal to ni moje področje.

<tasa> sem v 16 tednu nosečnosti.bila sem v stiku z otrokom ki je že prebolel škrlatinko.ali je to zdaj kakšna nevarnost za mene?prosim vas za odgovor in se že vnaprej zahvaljujem.

---<Ksenija Selih Martinec> Škrlatinka je bakterijska okužba in prenos ni tako verjeten kot pri virusni bolezni. Pojavi se lahko večkrat v življenju, zdravimo jo z antibiotikom. Možnost, da jo boste dobili, pa je verjetno majhna. V primeru bolečin v grlu, vročine, rdečine na koži pomislite tudi na škrlatinko.

<katja> POzdravljena. Predkratkim sem se odlocila za pregled pri ginekologu in mi je nasel pap3, dobila sem antibiotike in ponovno sla na pregled. ponovno so mi nasli pap3, vendar mi je tokrat rekel naj pridem na pregled cez 6 mesecev. Lahko v tem casu kaj naredim zase in zato da se stanje se pobolsa?! Zanima me tudi kaksne se posledice pap3 name in mogoce tudi ce je kaksna nevarnost za partnerja. Hvala za odgovor in lep pozdrav. Katja

---<Ksenija Selih Martinec> S pap brisi ugotavljamo spremembe celic na materničnem vratu v smislu predrakavih sprememb. Pap3 predstavlja že večjo spremembo celic, ki jo ponavadi tudi histološko določimo. Je pa odvisno od tipa celic, ki so jih našli na testu, zato vam popolnega odgovora ne morem dati. Za partnerjani nevarno. Poiščite še drugo mnenje in imejte s sabo fotokopije pap testov.

<Marija> Zakaj sploh pride do okužbe z glivicami po spolnem odnosu. Je to sploh možno, če imaš stalnega partnerja?


---<Ksenija Selih Martinec> Glivična okužba ni spolno prenosljiva bolezen. Glivice se nahajajo v nožnici zdrave ženske in živijo s celicami nožnice v sožitju. KO se poruši ravnovesje telesa, povzročijo vnetje.

<Anonymous> Stara sem 24 let in še nisem bila pri ginekologu. Ali je lahko kaj narobe zaradi tega?

---<Ksenija Selih Martinec> Prvi pregled svetujemo ženski tri leta po prvem spolnem odnosu ali najkasneje v 20. letu starosti.

<Tanja> Slišala sem, da je poleg tabletk proti zanositvi enako uspešen tudi obliž - kaj menite vi? Lp, T

---<Ksenija Selih Martinec> Tabletke in obliži so po zanesljivosti enakovredni.

<Tjaša> Pred tremi tedni so mi vstavili maternični vložek. Od takrat opažam v sluzi rahle sledi krvi. Zadnja dva dveva pa tudi več krvi. Ali je to običajno ob tem da tudi stalno čutim prisotnost materničnega vložka? Hvala za odgovor.

---<Ksenija Selih Martinec> Bakreni maternični vložek ima v začetku pogosto krvavitve. Če se pojavi tudi bolečina, se morate vrniti do ginekologa. Hormonski maternični vložek Mirena pa lahko ima vsakodnevne krvave izcedke vse do 6 mesecev in niso nevarne.

<Laila> ali je obliz ze v uporabi ?

---<Ksenija Selih Martinec> Je.

<Katarina> zanima me če razne depilacijske kreme škodujejo spolnim organom, če jih uporabljamo na spodnjih organih?

---<Ksenija Selih Martinec> Ne.

<Simona> Zanima me, ali so boleči spolni odnosi posledica kratke nožnice?

---<Ksenija Selih Martinec> Praviloma ne.

<alijana> Lina: Kolikšna je najmanjša varna razlika med prvim in drugim porodom (za mater in otroka)?

---<Ksenija Selih Martinec> Ginekologi svetujemo 2 leti, psihologi pa svetujejo razliko 3 let.

<Tina> Pozdravljeni. Zanima me, če imate kakšne nove informacije o preprečevanju menstrualne bolečine. Stara sem 28 let in imam izredno boleče menstruacije že več kot 10 let; praktično ne morem stati na nogah, obliva me vročica, koža postane potna in mrzla, obupno močni krči trajajo tudi kako uro. Moja ginekologinja ni odkrila nobenega vzroka - baje da je to NORMALNO. Ker me bolečine zajamejo nenadoma (npr v službi) in niso vedno enako močne in pogoste jemljem ketonal, ker prime hitro in učinkovito. Naredila bi vse samo da teh bolečin ne bi bilo več in mi ne bi bilo treba jesti tablet. Nekaj let sem jemala tudi kontracepcijske tablete, pa niso vplivale na bolečine. Imate kakšen nasvet, kaj bi pomagalo? Alternativna medicina? Najlepša hvala za odgovor.

---<Ksenija Selih Martinec> Težko je sprejeti, da je tako huda bolečina normalna, vendar vemo, da so menstruacije res lahko zelo boleče. Kot najugodnejše sredstvo so še vedno kontracepcijske tabletke, morda poskusite še katere druge. Ketonal sicer pomaga, vendra je slab za želodec, zato raje uporabite druga sredstva za lajšanje bolečin kot so Nalgesin 550, Naprosyn...

<radovedna> Kakšno kontracepcijo svetujete ženski pri 47, 48 letih, če ima še menstruacijo?

---<Ksenija Selih Martinec> Ugodna je uporaba hormonskega materničnega vložka, sterilizacija. Možna pa je tudi hormonska kontracepcija, če ste zdravi.

<gego> Pozdravljeni! S punco imava težave pri spolnih odnosih. Njo namreč začne boleti takoj po vstopu penisa v nožnico. Šla je tudi na operacijo, do si ji prerezali vhod v nožnico, vendar jo še zmeraj boli ... kaj meniti da bi lahko to bilo? Hvala in lp.

---<Ksenija Selih Martinec> Težko vam odgovorim. Pomembno pri spolnih odnosih je, da si vzameta čas. Ženske so pri tem nekoliko bolj zahtevne. Lahko pa si pomagata tudi z lubrikanti.

<Simona> Kaj bi bil lahko vzrok bolečim spolnim odnosom?

---<Ksenija Selih Martinec> Redko gre za bolezen (kot je vnetje nožnice) ali kakšno drugo spremembo na rodilih. Da se nožnica dovolj navlaži, ženska potrebuje čas in zaupanje. Dostikrat so bolečine samo ob začetku. Z nežostjo jih lahko premostita.

<miha> miha:Kdaj se lahko moški sterilizira(leta)

---<Ksenija Selih Martinec> Moški ali ženska se lahko sterilizirata, ko dopolnita 35 let

<mateja > mateja: zanima me, če so kontracepcijske tablete povzročitelj raka na dojki, oziroma, če se z jemanjem le-teh tveganje poveča.

---<Ksenija Selih Martinec> Kar danes vemo, tabletke ne povzročajo raka na prsih. Rak na prsih je v visokem odstotku hormonsko odziven in v rodnem obdobju imate svoje hormone ali pa hormone iz tabletk.

<Anonymous> Anka: Pozdravljeni. Sem mamica osemmesečne punčke. Mleka mi zmanjkuje in zato dojim le še enkrat ali dvakrat na dan. Menstruacije še nisem dobila in prav to me skrbi. Skoraj zagotovo lahko rečem, da nisem noseča. So mi pa pred tremi meseci odstranili jajčnik, ki ga je že druga vodena cista oslabila. Zanima me, kdaj naj bi mlade mamice dobile menstruacijo?

---<Ksenija Selih Martinec> Nekatere mlade mamice ves čas dojenja nimajo menstruacije. Pri nekaterih se pojavi občasno, pri drugih pa je redna. Pričakujemo jo najkasneje 4-6 tednov po popolnem prenehanju dojenja.

<lejla> Kaj mislite o nadomestnem hormonskem zdravljenju pred začetkom menopavze oz. kdaj naj bi ga začeli?

---<Ksenija Selih Martinec> Hormonsko nadomestno zdravljenje je še posebej pomembno, če znaki menopavze nastopijo zgodaj (pred 45. letom) , ali pa če ima ženska hude težave, tako da težko funkcionira v službi ali doma. Tabletke imajo veliko dobrega, zato če so vam jih predpisali, se ne bojte.

<mrozma35> uporabljam kontacepcijske tablete logest. Zanima me ali lahko med 7-dnevnim premorom (ko je cas za menstruacijo) zanosim? Ponavadi se mi zgodi da kljub premoru dobim menstruacijo sele 2. dan po prenehanju jemanja. Hvala za odgovor, lep pozdrav Teja

---<Ksenija Selih Martinec> Če uporabljate tabletke redno, ste zaščiteni tudi v 7-dnevnem premoru. Menstruacija se običajno pojavi 2. do 4. dan po prenehanju.

<tejcka> Že skoraj štiri leta jemljem Minulet, s katerim nimam težav, razen tega, da sem opazila, da se mi nabira čedalje več celulita, kar se mi ob telovadbi in rednem uživanju vode zdi nekoliko sumljivo, saj sem način življenja v zadnjih letih izboljšalala (prehrana, telovadba, gibanje). Kolegica mi je predlagala naj zamenjam tabletke in priporočila tabletke Yarina. Za kakšne tabletke gre? So primerne zame (stara sem 23 let, 65 kg). Hvala.

---<Ksenija Selih Martinec> Yarina vsebuje novejši hormon, ki deluje tako, kot da bi uživali hrano z malo soli. To pomeni, da ne pride do zadrževanja vode v telesu in zato tudi do manj celulita. Tabletke so primerne za vas.

<Valerija> Pozdravljeni. Sem četrtič noseča do sedaj sva z možem vedno uporabljala varno metodo, po porodu pa bi rada uporabljala zaščito. Imam antifosfor lipidni sindrom (v času nosečnosti si dajem inekcije) ter sklepno revmo. Pogovarjava se o sterilizaciji pri možu, vendar o tem noče slišati pa me zanima kaj več o tem, pri ženskah je možno šele po 35 letu, meni pa še manjkata

---<Ksenija Selih Martinec> Prav gotovo bi bila sterilizacija vašega moža najugodnejša metoda. Mož gre lahko na posvet ali na ginekološko kliniko ali k doktro Rešu, ki ima zasebno ambulatno v Ljubljani. Mož namreč ne bo imel težav s potenso in izlivom, le da v izlivu ne bo semenčec.

<Jana> Dobro jutro. Rada bi vas vprašala ali obstaja kakšna nevarnost, da bi bilo kaj s plodom narobe med nosečnostjo, če sem imela pred letom in pol splav, ki ni bil spontan?

---<Ksenija Selih Martinec> Ne.

<ursa> Pozdravljeni! Zanima me, če po sterilizaciji moški doživi orgazem enako intenzivno, kot pred njo?

---<Ksenija Selih Martinec> Da.

<anja> Sem v 15. tednu nosecnosti. Koliko je se verjetnosti za spontani splav (v 6 tednu sem imela rjav madez; cutim tudi spikanje v predelu jajcnikov). Kdaj bom lahko bolj brezskrbna (saj veste, kej mislim:)?

---<Ksenija Selih Martinec> Pravzaprav ste že v stabilnem delu nosečnosti in je verjetnost za splav majhna.

<nataša> že drugič v 4 mesecih sem dobila močno vnetje jajčnikov. Kaj je temu lahko vzrok?Prejšnjič so mi odkrili tudi vodno cisto na jajčniku, ki je šla "naprej".ali to predstavlja kakšno nevarnost v prihodnosti?uporabljam logest že skoraj 5 let, nikoli nobenih problemov.stara sem 26 let.hvala

---<Ksenija Selih Martinec> Vodne ciste na jajčnikih praviloma niso nevarne in niso povezane z vnetjem. Tabletke vas delno ščitijo pred vnetjem notranjih rodil. Zakaj konkretno pa se vnetja pri vas pojavljajo, pa ne vem.

<alenka> Stara sem 32 let in imam ze priblizno 6 mesecev mocne bolecine v levi dojki (bolecina je casih bolj mocna vcasih manj in ni povezana z menstruacijo). Imam enega otroka. Priblizno 3 mesece po koncu dojenja (dojila sem dobri dve leti) so se zacele moje tezave. Imam tudi beli izcedek iz leve dojke, z desno pa nimam problemov. Bila sem ze na veliko preizkavah, na ultrazvoku, testiranje hormonov... Dojka je tudi bolj povesena in drugacne oblike kot desna, res pa je da je otrok tudi vedno raje jedel prav iz te dojke. Otipala sem si tudi malo vecjo otrdlino, pa so mi na ultrazvoku rekli da je to le zleza oziroma vozlic. Nazadnje so mi rekli da bo to verjetno scasoma minilo. Mene pa je se vedno strah in si tudi ne upam odlociti za drugega otroka, ker ne vem kaj je pravi vzrok.

---<Ksenija Selih Martinec> Glede na to, da ste bili na preiskavah, verjetno nimate razloga za skrb. Dojki sta ponavadi asimetrični. Ponavadi je v večji dojki več žlez, otroci več pijejo iz te dojke, v njej lahko tipate več zatrdlin. Tudi bel izcedek je možen še več mesecev po dojenju. Ker je raka na dojki res veliko, se ponavadi zavzamemo, kar mislim, da so se tudi pri vas.

<tina> Če se z možem odločiva za sterilizacijo za koga jo bolj priporočate-kdo ima manj posledic?

---<Ksenija Selih Martinec> Za moža je sterilizacija dosti enostavnejša, saj se dela v lokalni anasteziji. Pri ženski pa v globoki anasteziji. Posledic pa ne pričakujemo ne pri ženski ne pri moškem.


<petra> kako zgleda prvi obisk pri ginekologu

---<Ksenija Selih Martinec> Prvi obisk pri ginekologu ni tako strašen kot se o njem govori. Položaj je sila neprijeten, sam pregled pa, če vas ne bo strah in boste vsaj malo sodelovali, ne bo boleč.


Odgovore je podala doktorica Ksenija Šelih Martinec, specialistka ginekologije in porodništva.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group