ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




KAJ JE LUSKAVICA ?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2009 08:37    Naslov sporočila: KAJ JE LUSKAVICA ? Odgovori s citatom

KAJ JE LUSKAVICA ?

Kaj je psoriaza?

Psoriaza je bolezen kože, ki prizadene od 1% do 3% prebivalstva v zahodnem svetu.

Ta patologija se manifestira s pojavo rdečkastih in okroglastih madežev z jasnim robom, ki so pokriti z luskami ena čez drugo, belkaste, nekam srebrne barve.

V nekaterih primerih to ni pravilo; cone, v katerih se pojavijo madeži, postanejo več ali manj srbeče, odvisno od reakcije ob vnetju.


Alterantivna zdravljenja

Za zdravljenje psoriaze obstajajo tudi alternativna zdravljenja, ampak teh uradna medicina vseh ne priznava, kot npr. akupuntura, terapija s polaganjem rok in podobne. Najbolj pomembna med temi je homeopatija. Ta sistem se vedno več uporablja.

Homeopatija nadomesti tradicionalna zdravila z naravnimi snovmi. To zdravljenje se mora prilagoditi osebi in je zato priporočljivo pred začetkom terapije obrniti se na specialista.

Druga možnost so uradne terapije in termalna zdravljenja. Termalne vode imajo različne dobre učinke na koži:
a) keratoplastično delovanje (spodbuja ektodermalno regeneracijo)
b) pomirjevalno delovanje za srbenje
c) dekongestivno in antiseptično delovanje

Vse te prednosti odvisijo od sestavin, ki jih termalna voda vsebuje in ki jo označijo kot žveplasto-ogljikovo-magnezijevo.

Zelo zanimiva terapija je zdravljenje v Mrtvem morju. To slano območje v Izraelu, ki se nahaja skoraj 400 metrov pod morsko gladino, je najnižja depresija na zemlji. Zaradi posebno vroče in suhe klime morje izgubi mnogo vode, ki izhlapi, in tako se v njem koncentrirajo mineralne snovi, kot so magnezijev, kalcijev, natrijev, kalijev in bromov klorid. Poleg tega ta depresija oslabi ultravijolično sevanje in to omogoči posebno klimatično stanje, ki je primerno za dobro zdravje kože.

To zdravljenje je primerno za lahke oblike psoriaze in predvsem za osebe, ki ne morejo ali nočejo jemati posebno močna zdravila. Na vsak način koristi od tega zdravljenja ne trajajo za vedno, ampak omogočajo, da pacient izboljša svoje psihično stanje in zadovoljivo



Sistemske terapije

Sistemske terapije so priporočljive za hude oblike psoriaze. Ta zdravljenja so več ali manj toksična in lahko povzročijo stranske učinke.
Med zdravili, ki se uporabljajo, navedemo sledeča:

Metotreksat. Uporaba tega zdravila je zelo omejena zaradi njegovega rizika na srednji ali dolgi rok. Je močan imuno
supresor in močno zdravilo proti vnetju.

Ciklosporina. Zmanjša aktivnost imunskega sistema. Njeni rezultati so zadostni, vendarle jo je treba uporabljati pod strogim nadzorstvom zdravnika, ker povroči, da organizem postane občutljiv za nalezljive bolezni.

Retinoidi, kot etretinat in acitretin, vplivajo na mehanizme za diferenciacijo kožnih celic in omejujejo vnetje tkiva. Treba jih je dobro oceniti, posebno pri zdravljenju žensk, ker lahko povzročijo negativne učinke na fetus v nosečnosti.

Esteri FACT-a (fumaric acid). Že nekaj let se ve za njih koristne učinke. Rezultati so zadovoljivi. So dobri dodatki pri oralnem zdravljenju, ki ga predvideva uradni protokol.



Fototerapija

V zadnjih časih se veliko uporablja fototerapija za zdravljenje psoriaze, se pravi ultravijolično sevanje vrste A in B (posebno UVB s kratko valovno dolžino), s fluorescentno ali metalno-halogensko svetilko. Na vsak način ni dokončna terapija in njeni stranski učinki še niso znani, zato jo mora nadzorovati dermatolog.



Topične terapije

Topičnih terapij je veliko. Namesto navadnega seznama produktov in njih tehnične značilnosti rajši poudarimo glavne prednosti tega zdravljenja:

Produkti s keratolitičnim delovanjem (salicilna kislina, ditranol, mineralni in vegetalni katran) omogočajo odstranitev lusk; na ta način madeži postanejo dovzetni za druga zdravljenja; poleg tega napravijo kožo bolj elastično.

Calcipotriolo zavira proliferacijo in spodbuja pravo dozorevanje keratinocitov brez pojava pomembnih stranskih učinkov. Je na razpolago v treh različnih formulah in se lahko uporablja na vseh predelih telesa. Pomada je primerna za psoriazo z madeži; krema se lažje uporablja na majhnih lezijah; losjon se uporablja za zdravljenje skalpa. Ima še to vrednost, da je brez vonja in brezbarven.

Tacalcitolo je tako kot prejšnji analogen vitaminu D3: njegovi učinki se poznajo na proliferaciji kože.

Tazarotene pripada družini retinoidov, normalizira proizvajanje kožnih celic, ki so odgovorne za nastajanje madežev. Poleg tega tudi pomaga proti vnetjem, kar je koristno v primeru psoriasis vulgaris.

Kortikosteroidi pomagajo proti vnetjem, ki jih povzroča psoriaza. Zgleda, da poleg tega zavirajo delitev celic, zato jih je treba uporabljati le kratek čas, da se ne pojavijo stranski



Luskavica in prehrana

Ker je metabolična motnja eden od faktorjev, ki povzroča nastanek bolezni, je zagotovo prehrana zelo važna in pomembna pri zdravljenju psoriaze.

Zdrava hrana pospešuje ravnovesje imunskega sistema in če je dobro uravnotežena pripomore k omejitvi vnetja psoriatičnih lezij.

Predvsem pripomoreta k dobremu zdravju kože sadje in zelenjava, ki vsebujeta mnogo vitaminov in mikrohranilnih snovi. Za pravilno prehrano je treba omejiti uživanje maščob in ogljikovih hidratov (kruh, testenine in sladkarije); beljakovine morajo biti prisotne v pravi meri, naj bodo te živalskega ali rastlinskega izvora, ter tiste, ki jih vsebujejo stročnice.

Priporočljivo je odpraviti iz diete hrano, ki utrudi delovanje črevesja in posebno jeter, kot npr. ocvrta jed, salame, mesnine, začimbe (kot sta poper in muškatni oreh), gorčica, majoneza, pripravljene omake, kocke za juho, vino in žganje, arašidi.


Važnost dermakozetike pri luskavici

Do sedaj so zdravniki in predvsem sami psoriatiki opuščali brez pravega razloga dermatokozmetične produkte, ker so od njih preveliko pričakovali, misleč, da bodo čudežno ozdravele njihove lezije. Sedaj vedo psoriatiki po informacijah, ki jih dobivajo od zdravnikov, medijev ali društev bolnikov, da ne obstajajo čudežna zdravila in ali mazila, ki bi dokončno rešili problem psoriaze.

Zato pričakujejo, da se na trgu pojavijo boljši dermatokozmetični produkti, ki bi pomagali pri hidrataciji in hranjenju kože, da postane tako bolj prijetna in parfumirana in bolj v sintoniji z okoljem, ki je vedno zelo kritično do teh, ki niso fizično perfektni (ne smemo pozabiti veliko važnost, ki jo ima podoba telesa v današnji družbi).

Obenem so psoriatiki docela zmedeni zaradi tolikih kozmetičnih produktov, ki jih imajo na razpolago. To preobilje kozmetike je povzročilo veliko zmešnjavo. Človek ne ve več, kaj naj uporabi, kateri so res nujni produkti; celo ne ve več, kako izbirati produkte za zdravljenje in blagor lastne kože. Skratka, pred kozmetičnimi pulti lekarn in parfumerij človeku nastane nešteto dvomov in vprašanj.

Z drugimi besedami, oseba ima občutek, da se vedno nepravilno odloči. In če se navaden človek, ki nima velikih težav s kožo, znajde s takšnimi dvomi in negotovostmi, kaj šele, kdor ima resne kožne probleme, kot npr. oseba s psoriazo ali z alergičnim ali iritativnim dermatitisom.

Tudi psoriatik se želi negovati s prijetnimi kozmetičnimi produkti ali uporabljati na obrazu in telesu hidratante, ki so zadovoljivi za kožo in, zakaj ne, tudi za psiho. Tako v tem času prevelike zmede postane mnenje dermatologa zelo važno, kot zdravniški specialist lahko svetuje pacientu, kateri produkt naj izbere. Zdravnik dobro ve, da če se med zdravljenjem s farmakološkim produktom uporablja napačna hidratantna krema ali neprimerno čistilno sredstvo, nima zdravljenje pravega uspeha. Prav zaradi preveliko kozmetičnih izdelkov danes veliko kožnih motenj odvisi od njih uporabe, ker niso primerni za tisto vrsto kože: te motnje lahko pojmujemo kot "kozmetogene dermatoze", ki so povezane z neprimerno uporabo kozmetike. Skratka, dermatološki sektorje naklonjen kozmetičnim produktom kot so čistilna sredstva, hidratanti ali hranilne snovi, če so njih neaktivne sestavine znosne, učinkovite, aktivne in pristne in če so pravilno shranjene.



Vlaženje psoriatične kože

Osebe s psoriazo se morajo predvsem izogibati kožne suhote z običajno uporabo kreme ali mehčalnih in hidratantnih olj.

Suha koža namreč pripomore k poslabšanju psoriaze: obstoječi madeži težijo k združitvi in tako nastanejo večji madeži; če se zanemarja, se splošno stanje poslabša in nastanejo novi madeži. Suhota lahko tudi povzroči srbenje in to poveča občutek neprijetnosti.

Priporočljivo je vsakodnevno masiranje celega telesa s hidratantnim produktom, posebno po kopanju, ker voda dehidrira kožo, ker ji odstrani njeno naravno maščobno prevleko (zelo tenka maščobna plast), ki preprečuje suhoto kože.

..
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 12 Apr 2009 13:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SamoJaz



Pridružen/-a: 06.02. 2009, 16:57
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2009 17:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obstaja kakšna krema, ki bi tudi barvo kože naredila manj upadljivo? Te kortikosteroidne kreme namreč res očistijo kožo, ostane pa izrazito rdeč flek na obolelem področju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2009 20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SamoJaz je napisal/a:
Obstaja kakšna krema, ki bi tudi barvo kože naredila manj upadljivo? Te kortikosteroidne kreme namreč res očistijo kožo, ostane pa izrazito rdeč flek na obolelem področju.



Spoštovani !
Najbolje bi bilo, če bi vam kakšno kremo predpisal vaš osebni zdravnik ali dermatolog, da bodo rane bolje zacelile in tudi pobledele, to kar želite.
Je pa tudi pri teh kremah včasih problem, enim pomagajo kar hitro pri drugih počasneje učinkujejo.

Sedaj vam pošiljam opis od enga pacienta.. (kako se je zdravil..).

Pomagale so kreme z kortizonom ali katranom. Katran ima močn vonj tako, da to priporočam pri hujših primerih pa še to samo poleti. Telo po terapiji porabi po en tedn da ne smrdi, obleke in postelnina pa vam bodo romale v smeti. Sedaj imam le par izredno tankih roza flekcov, saj sem si močno luskavico odpravil z drobnimi kapsulami garra rufa, ki vsebujejo učinkovino rib. Glede na mojo izkušnjo terapijo izredno priporočam.
Tudi vsem ostalim želim veliko sreče pri lajšanju simptomov.


Ena gospa je vse je odpravila 2 leti nazaj na morju...z veliko meditacije, plavanja in sonca.... mal joge... umirjenosti... in od takrat luskavice ni nazaj.....zelo uspešno.


30 let izkušenj v dermatologiji
Podjetje Dr. K. Hönle Medizintechnik GmbH je specializirano za izdelavo visokokvalitetnih naprav za izvajanje terapij z UV svetlobo. Že 30 let izdeluje naprave za zdravljenje kožnih bolezni kot so psoriaza (luskavica), nevrodermatitis in vitiligo, kot tudi naprave za zdravljenje hiperhidroze (prekomerno potenje rok, stopal in pazduh) z iontoforezo.

Zdravljenje psoriaze (luskavice) in vitiliga doma
Zmanjšajte potenje brez bolečih operacij!


Učinkovita terapija s pomočjo UV svetlobe!

Že dolgo je znano, da je svetloba pri odstanjevanju znakov psoriaze zelo učinkovita. Pacienti pa se za to metodo velikokrat ne odločijo, saj je za tovrstno terapijo potreben obisk klinike večkrat na teden.
Nudimo vam profesionalne naprave Dr. Hönle Medizintechnik za izvajanje terapije za domačo rabo!

Do ponovne pigmentacije z UV-B svetlobo!
UV-B svetloba stimulira kožo, da proizvaja pigmentne celice (melanocite), in ker je vitiligo posledica izginotja teh celic, se je tovrstno zdravljenje izkazalo za zelo učinkovito


+386 (0)1 56 33 115 - pokličite...!!!
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 24 Apr 2009 21:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lily



Pridružen/-a: 10.02. 2009, 13:50
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 10 Feb 2009 14:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

js tut ž mam luskavico sedaj prib. 1 leto... in vedno slabše je, kljub temu da si redno mažem obolele predele, ko grem zdravniku pa mi ponavadi zamenja mazilo, ki pa ponavadi ne pomaga kaj dosti, sedaj poskušam z Elocom kremo in raztopino.. upam, da bo to vsaj malo bolj pomagalo...
vendar sem se odločila,da spremenim tudi svoj življenjski slog.. ob zbiranju informacij o luskavici, sem naletela na ogromno nasvetov glede prehrane in uporabe pripomočkov za nego kože itd.
Sedaj sem se odločila,da olje v prehrani zamenjam s kokosovo mastjo in oljem (naj bi pomagalo pri luskavici, pa še zelo zdravo je), pa tudi drugače se bom držala priporočil in res upam da bo kaj bolje... pa tudi moja zdravnica mi je svetovala da naj uporabljam kokosovo mast in tudi izdelki za nego kože naj bodo iz kokosa...
upam, da bom s časom vsaj malo omilila to mojo "nočno moro" ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 10 Feb 2009 17:28    Naslov sporočila: Naj samo dodam ! Odgovori s citatom

Naj samo dodam !

Vsem tistim, ki ste zboleli za luskavico ( psoriazo..) svetujem, da se izogibate.. stresom..če je le mogoče, ker stres je največi spodbudnik luskavice, potem je dobro zmanjšat tudi pitje alkohola.

..
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2009 12:03    Naslov sporočila: Luskavica Odgovori s citatom

Luskavica

Bolezen, ki jo zdravijo sončni žarki


Gotovo ni nikogar, ki še ne bi srečal človeka s pordelimi, luščečimi žarišči na koži. Neprijetna žarišča prizadetega spravljajo v zadrego in jim zmanjšujejo samozavest, zato večina obolelih nosi dolga oblačila, obrača dlani navzdol, skriva nohte ...

Le redkim uspe ohraniti samozavest, odkrito spregovoriti o svoji bolezni, radovednim pa pojasniti, da niso kužni in da njihova koža naravnost hlasta po zraku, sončnih žarkih. Lahko si mislimo, kako neprijetno je človeku, posutemu s številnimi žarišči po koži, na plaži sleči oblačila in se mirno nastaviti ultravijoličnim žarkom.
Zaradi vsega tega je nadvse pomembno, da je čimveč ljudi seznanjenih s to boleznijo. Le tako se je oboleli ne bodo sramovali, tisti, ki je nimajo, pa bodo brez zadrege spregovorili z njimi in jim jasno in glasno pokazali, da jih njihov videz ne moti.
Prvo srečanje z boleznijo prizadetega gotovo potre. Pri tem se je treba zavedati, kaj lahko pomeni neprimeren odziv neuke okolice. Obolelega je treba seznaniti z naravo in potekom obolenja ter mu pomagati, da se nauči z njim živeti.

Znaki

Luskavica je dokaj pogosta kronična kožna bolezen, za katero so značilne različno oblikovane, omejene luščeče se bunčice oziroma ploščata žarišča na koži. Najpogosteje se pojavijo nad komolci, nad koleni in na lasišču, včasih prizadenejo kožo vsega telesa, najredkeje pa se pojavijo na obrazu. V nekaterih primerih poteka v zelo blagi obliki, tako da se oboleli niti ne zavedajo, da jo imajo. Za bolezenska žarišča sta značilna nenormalno poroženevanja in vnetna reakcija. Epidemiološke raziskave v svetu so pokazale, da je luskavica bolezen bele rase in da prizadene od 1 do 3 odstotke populacije. Približno tretjina obolelih navaja, da ima luskavico še kdo v ožji ali širši družini, zato jo štejejo med dedna kožna obolenja.
V Sloveniji še niso opravili razširjene epidemiološke raziskave glede obolevnosti prebivalstva. Dr. Arzenšek je leta 1984 opravil epidemiološko raziskavo v celjski regiji in ugotovil, da je na tem območju prevalenca luskavice 1,18 odstotka.
Obolenje se lahko pojavi v katerikoli starosti, največkrat v drugem desetletju življenja. Verjetnost, da bo otrok obolel za luskavico, je približno 25-odstotna, če ima eden od staršev luskavico, ali 60-odstotna, če imata bolezen oba starša.

Kaj povzroča luskavico?

Vzrok za to bolezen je kljub nenehnemu prizadevanju raziskovalcev še vedno nepojasnjen.
Raziskave iz zadnjih let kažejo, da ima pomembno vlogo aktiviranje imunskega sistema v koži. Takšno dogajanje lahko sprožijo različni dejavniki, ki povzročijo neobičajno delovanje nekaterih pomembnih belih krvnih celic, vnetja in poroženevanja. Poslabšanje bolezni sprožijo nekateri znani zunanji in notranji dejavniki. Oboleli pogosto opažajo nastanek žarišč 10 do 14 dni po poškodbi kože, po praskah ali sončnih opeklinah. Nastanek žarišč lahko sproži tudi gnojna angina ali jemanje nekaterih zdravil

Oblike luskavice

Pri bolnikih, pri katerih je luskavica v družini, se obolenje navadno pokaže bolj zgodaj.
Na začetku nastanejo na koži manjše pordele bunčice, ki se postopno večajo in jih sčasoma prekrijejo srebrno-sive luske. Žarišča se zlivajo v večje "plošče" različnih velikosti, oblik in razprostranjenosti. Pri slabi tretjini bolnikov je navzoče tudi srbenje žarišč. Če bolnik poskuša odstraniti luske, se pojavijo drobne pikčaste krvavitve.
Diagnozo v večini primerov postavimo na osnovi tipične klinične slike. Pri tem dermatolog natančno pregleda kožo vsega telesa, lasišče in nohte. V redkih primerih, ko obolenje ne poteka v tipični obliki, je treba odvzeti vzorec prizadete kože in opraviti patohistološko preiskavo žarišč.

Obolenje se kaže v različnih oblikah, pojavi se lahko kadarkoli v življenju, v otroštvu pa je k sreči redko. Različne oblike se razlikujejo po trajanju, resnosti ter lokalizaciji, obliki in razporeditvi žarišč. V večini primerov imajo oboleli samo posamezna žarišča na koži ali nohtih.
Bolezen se kaže v obliki obsežnih plošč, ki največkrat prizadenejo predele nad velikimi sklepi (nad komolci, koleni, nad križem). Takšno obliko imenujemo psoriaza v plakih. Lahko se pojavi tudi v kožnih gubah, denimo pod dojkami, pod pazduhama, v popku, okoli spolovila. Takšni obliki pravimo inverzna luskavica. Pri nekaterih obolelih so prizadete dlani in podplati ali lasišče (palmoplantarna oblika). Luskavica se lahko pojavi tudi v obliki drobnih, kot kapljica velikih pordelih in luščečih se žarišč (gutatna oblika), včasih pa je opaziti drobna gnojna žarišča, predvsem na dlaneh in podplatih, in takrat govorimo o pustulozni obliki. Luskavica lahko prizadene nohte - spremembe nohtov lahko spremljajo kožna žarišča drugod po telesu (pri slabi tretjini obolelih) ali pa samostojne. Nohti so običajno zadebeljeni, motni in s pikčastimi vdolbinicami, na končnih delih pa so privzdignjeni in odstopijo od posteljice. Takšni nohti so tudi krhki.
Luskavica v redkih primerih prizadene tako rekoč vse telo (eritrodermična oblika). Skoraj tretjina bolnikov ima težave s sklepi (atropatska luskavica); od 5 do 10 odstotkov bolnikov ima resnejše sklepne težave.

Akutna oblika

Kdor zboli za luskavico, jo v sebi nosi tako rekoč vse življenje - pravimo, da bolezen poteka v latentni obliki.
Do prehoda iz skrite (latentne, genotipske) v klinično manifestno obliko (fenotipsko) lahko pride zaradi različnih notranjih in zunanjih sprožilnih dejavnikov, kot so vnetne bolezni, stres, alkoholizem, jemanje nekaterih zdravil, spremembe letnih časov, nosečnost ... Uživanje alkohola je pomemben dejavnik tveganja. Tudi jemanje nekaterih zdravil, kot so beta blokatorji, litij in antimalariki, lahko sproži bolezen. Akutna kapljična (gutatna) oblika luskavice običajno izbruhne po gnojnem (streptokoknem) vnetju žrela. Luščeča žarišča imajo velikost kapljice in so največkrat posuta po vsem telesu. To obliko največkrat opažamo pri otrocih in mladih odraslih. Eden od dejavnikov tveganja je tudi stres, na drugi strani pa je prav bolezen tista, ki bolniku povzroča dodaten stres in zadrego. Pogosto ne moremo opredeliti sprožilnega dejavnika in tudi potek obolenja ni predvidljiv.
Znano je, da se luskavica običajno poslabša pozimi, najbrž zaradi nizke relativne vlažnosti v ogrevanih prostorih in zaradi pomanjkanja sončne svetlobe.

Kaj se dogaja v bolezenskih žariščih

Pri luskavici gre za dve motnji - na eni strani se kožne celice prehitro množijo in poroženevajo, kar navzven opažamo kot luske na koži, temu pa se pridruži tudi vnetje v koži.
Na prizadetih žariščih opažamo številne spremembe:
* Povečana je delitvena dejavnost celic osnovne plasti v kožni povrhnjici.
* Celice povrhnjice so večje, povečano je tudi njihovo število - volumen povrhnjice v prizadetih žariščih se poveča od štiri- do šestkrat.
* Celice povrhnjice hitreje dozorevajo - dolžina celičnega delitvenega ciklusa se skrajša z osemindvajset dni na en dan in pol. Celice normalne povrhnjice od trenutka, ko nastanejo, do takrat, ko odmrejo in se odluščijo, potrebujejo mesec dni. Pri luskavici se njihovo življenjsko obdobje zavrti z bliskovito naglico - od nastanka do luščenja mine samo dan in pol. Ker se to nenehno dogaja, je na prizadetih žariščih opaziti debele obloge iz lusk; od tod tudi ime luskavica.
* Seveda celice v tako kratkem času ne zorijo normalno, obolele zrele celice niso enakovredne normalnim zrelim kožnim celicam.
* V takšnih žariščih tudi drobne žilice (kapilare) niso normalne, ampak razširjene in podaljšane.
* Navzoče je tudi vnetje - številne vnetne celice tik pod kožnim površjem oblikujejo drobne gnojne skupke.

Možnosti zdravljenja

Ker vzrok bolezni ni znan, luskavice ni mogoče povsem pozdraviti. Oblike zdravljenja, ki so nam na voljo, so namenjene temu, da obolenje spravijo iz manifestne v prikrito, latentno obliko. Zdravljenje luskavice ni preprosto - treba ga je prilagoditi bolniku, njegovi starosti, lokalizaciji in obliki žarišč, obliki in stopnji obolenja, morebitnim spremljajočim obolenjem in življenjskemu slogu.
Nadvse pomembno je, da bolnika redno spremlja specialist dermatolog, saj je samo tako mogoče izbrati ustrezen način zdravljenja. Namen zdravljenja je odstraniti neprijetna bolezenska žarišča na koži, torej luske in rdečino, in obenem vzdrževati pozdravljeno kožo v čimboljšem stanju, s tem pa obolelemu omogočiti dobro počutje in normalne družabne stike. Kadar so prizadete večje kožne površine ali sklepi, je potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Na voljo so naslednje možnosti:

* Mazila za lokalno uporabo: mazila vsebujejo snovi, ki raztapljajo luske (salicilna kislina), protivnetne snovi (katran in njegovi derivati) ali imunosupresivne snovi (anthralin, kortiokosteroidi). V zadnjem času veliko obetajo tacrolimus pimecrolimus, ascomicin ter snovi, podobne vitaminoma D (calcitriol in calcipotriol) in A (retinoidi - tazarotene). Žal je tacrolimus pimecrolimus zelo drag in je za zdaj na voljo samo v tujini.

* Obsevanje z ultravijoličnimi žarki: selektivna ultravijolična fototerapija (SUP) z UVA-žarki, fotokemoterapija (PUVA), ozkospektralni UVB-žarki. Potrebno je veliko število obsevanj, običajno od 25 do 35.

* Visokoenergetski laserji: tovrstni laserji delujejo na razširjene in podaljšane kapilare v usnjici (vaskularni laserji). V zadnjih dveh letih so na voljo laserski sistemi (excimer laserji), ki proizvajajo visokoenergetske UVB-žarke določenih valovnih dolžin. Njihova velika prednost je, da z njimi obsevajo izključno bolezenska žarišča, ne pa tudi neprizadete kože. Za ugoden in dolgotrajen učinek je potrebno znatno manj obsevanj (od 5 do Cool. Žal takšne naprave pri nas še ni.

* Kombinacija različnih terapij: lepe uspehe prinaša jemanje retinoidov v kombinaciji s fotokemoterapijo v obliki klasičnega obsevanja ali PUVA-kopeli. V zadnjih letih opuščamo klasično zdravljenje z Goeckermanovo metodo, pri kateri gre za kombinacijo zdravljenja s katrani in obsevanja z UV-žarki.

* V hujših, k sreči redkih primerih, je potrebno bolnišnično zdravljenje z zdravili v obliki tablet, injekcij, infuzij. V ta namen uporabljamo retinoide (acitretin), imunosupresivna sredstva (ciklosporin), v nekaterih primerih citostatike (methotrexate), v zadnjem času pa veliko obeta alefacept (pri nas ga že uporabljajo za zdravljenje nekaterih avtoimunsko pogojenih obolenj, za luskavico pa žal še ne). V strokovni literaturi je bilo v zadnjem letu zaslediti več kliničnih študij, ki govorijo o dobrih učinkih zdravljenja srednje težkih in težkih oblik luskavice z alefaceptom v obliki intravenskih in intramuskularnih injekcij.
Znanstveniki preizkušajo tudi številna nova zdravila, ki delujejo predvsem na ravni vnetnih dogajanj v koži; veliko obetata infliksimab in atanercept, toda verjetno bo minilo še precej časa, preden bodo zdravila registrirana in na voljo tudi pri nas.

* Večini bolnikov najbolj pomaga zmerno naravno sončenje - kjerkoli, ne samo ob morju, čeprav je res, da se s kopanjem učinek poveča. Ultravijoličnim žarkom se je treba izpostavljati zmerno, nikakor ne med 11. in 15. uro, pri čemer je treba upoštevati običajne zaščitne ukrepe. V primeru čezmernega izpostavljanja UV-žarkom namreč utegne priti celo do poslabšanja. Ultravijolični žarki upočasnijo razmnoževanje kožnih celic, obenem pa se je treba zavedati tudi škodljivih učinkov takšnega obsevanja - prezgodnjega staranja kože, poškodb oči, razvoja kožnega raka. Za ljudi z razširjeno obliko luskavice, ki potrebujejo obsevanje večjih površin, je treba takšno zdravljenje izvajati pod zdravniškim nadzorom.

* Ugotavljajo, da bivanje v nekaterih naravnih zdraviliščih (pri nas so zelo učinkovite Atomske toplice in Moravci) ugodno vplivajo na bolezen. Pri tem gre za sočasno učinkovanje več dejavnikov, kot so ugodno podnebje, sprostitev, primerna prehrana, kopanje v termomineralnih kopelih (balneofizioterapija), redno mazanje z zdravilnimi in negovalnimi mazili ter obsevanje. Učinki tovrstnega zdravljenja so zelo dobri in dolgotrajni.

Vedno pod nadzorom zdravnika

Nadvse pomembno je, da zdravljenje vodi zdravnik specialist, saj lahko nenadzorovana uporaba kateregakoli od načinov zdravljenja pripelje do neprijetnih neželenih učinkov. Tako lahko po dolgotrajni, nenadzorovani uporabi kortikosteroidnih sredstev, ki veljajo za zlati standard pri zdravljenju luskavice, pride do tanjšanja kože, širjenja kapilar, nagibanja h krvavitvam, sprememb v obarvanju kože in dlakavosti. Obenem lahko večmesečna uporaba kortikosteroidnih mazil ali losjonov zmanjša njihovo učinkovitost in razvije se tako imenovana rezistenca. Na drugi strani nenadna ukinitev uporabe tovrstnih sredstev pripelje do poslabšanja obolenja. Zato je zelo pomembno, da je zdravljenje pod nenehnim nadzorom.zdravnika, ki bolnika dobro pozna.
Obolelim je v veliko pomoč in spodbudo tudi Društvo psoriatikov, ki v Sloveniji že več kot dvajset let združuje obolele, prireja srečanja z izobraževalno in družabno vsebino, člane seznanja z novostmi ...

Čimbolj zdravo

Že dolgo je namreč znano, da lahko do neke mere vplivamo na potek obolenja tudi z načinom življenja in prehranjevanja. Nadvse pomembno je, da prizadeti redno negujejo kožo: priporočamo oljne kopeli in redno mazanje s primernimi negovalnimi kremami oziroma mazili (Linola fett, Bepanthen, otroško hladilno mazilo ...). Bolniki morajo živeti čimbolj zdravo in čimmanj stresno, v primeru vročinskih obolenj pa naj takoj obiščejo zdravnika.
Bolnikom z luskavico praviloma odsvetujemo mastno hrano, zlasti uživanje maščob živalskega izvora; številne študije so namreč dokazale, da ima večina bolnikov z luskavico povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi. Odsvetujemo tudi pitje alkoholnih pijač in kajenje.
Oboleli naj se hranijo s pestro, vitaminsko bogato hrano, zaužijejo naj čimveč sadja in zelenjave, maščob v obliki omega maščobnih kislin in oljčnega olja. Priporočamo tudi jemanje dodatkov lecitina in selena. Pomembno je redno uživanje zadostnih količin tekočin, zlasti v obliki negaziranih pijač.


Oblike luskavice

Psoriaza v plakih
Bolezen se kaže v obliki obsežnih plošč, ki največkrat prizadenejo predele nad velikimi sklepi (nad komolci, koleni, nad križem).

Inverzna luskavica
Lahko se pojavi tudi v kožnih gubah, denimo pod dojkami, pod pazduhama, v popku, okoli spolovila. Takšni obliki pravimo.

Palmoplantarna oblika
Pri nekaterih obolelih so prizadete dlani in podplati ali lasišče.

Gutatna oblika
Akutna kapljična oblika luskavice običajno izbruhne po gnojnem (streptokoknem) vnetju žrela. Luščeča žarišča imajo velikost kapljice in so največkrat posuta po vsem telesu. To obliko največkrat opažamo pri otrocih in mladih odraslih. Eden od dejavnikov tveganja je tudi stres, na drugi strani pa je prav bolezen tista, ki bolniku povzroča dodaten stres in zadrego. Pogosto ne moremo opredeliti sprožilnega dejavnika in tudi potek obolenja ni predvidljiv.

Pustulozna oblika
Drobna gnojna žarišča, predvsem na dlaneh in podplatih.

Nohti
Spremembe nohtov lahko spremljajo kožna žarišča drugod po telesu (pri slabi tretjini obolelih) ali pa samostojne. Nohti so običajno zadebeljeni, motni in s pikčastimi vdolbinicami, na končnih delih pa so privzdignjeni in odstopijo od posteljice. Takšni nohti so tudi krhki.

Eritrodermična oblika
Luskavica v redkih primerih prizadene tako rekoč vse telo. Skoraj tretjina bolnikov ima težave s sklepi (atropatska luskavica); od 5 do 10 odstotkov bolnikov ima resnejše sklepne težave.

Kaj pomaga?

Mazila za lokalno uporabo,
Obsevanje z ultravijoličnimi žarki,
Visokoenergetski laserji,
Kombinacija različnih terapij,
Zmerno naravno sončenje,
Bivanje v nekaterih naravnih zdraviliščih.

Mag. Metka Aadamič, dr. med., spec. deramtovenerologinja
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mina



Pridružen/-a: 24.09. 2010, 09:22
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 13:33    Naslov sporočila: Luskavica Odgovori s citatom

Pozdravljeni, na forumu sem nova, pa me zanima, če je že kdo pisal kaj o ribicah garra rufa, ki pomagajo pri luskavici?

Hvala za odgovore, lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko vse odpove, pomagajo čudežne ribice!

Previdno in bolj počasi sem namočila roko v sedemstolitrski bazen, v katerem je plavala jata majhnih rib Garra rufa. Previdno zato, ker sem se spomnila neprijetnega občutka malih grizljajočih morskih ribic ob prvih korakih v morje. Brez potrebe! Ribice, ki so v grozdu »napadle« moje roke, pozneje pa tudi noge, so nežne: prizadevno čistijo odmrle celice s površine kože tako rekoč z vakuumom in mikromasažo, kar je moji koži prav prijalo. Še bolj pa prija tistim, ki imajo z njo težave: pri ekcemih, dermatitisu in luskavici so rezultati terapije vidni!

V veliki kadi Sprostitvenega centra Trnovo je migotalo približno tristo petdeset ribic. Voda je bila prijetno topla, saj naj bi bilo v kadeh od trideset do šestintrideset stopinj Celzija, vsekakor je to toplota, ki so jo ribice, doma v Turčiji, navajene. Tisti hip, ko sem previdno potopila v vodo levo roko, se je nanjo obesil grozd ribic, ki se je širil vse do lakti, torej do tja, do koder je bila roka v vodi. Občutek je bil žgečkajoč, a ne neprijeten, tako da sem v vodo potisnila še drugo roko. Več kot deset minut časa za namakanje rok (pozneje tudi nog) in nežno glodanje ribic ni bilo, a moja koža je bila še naslednji dan mehka in gladka.

Evropska novost
Evropska novost, ki je zelo popularna v Aziji, in odlični rezultati so botrovali odločitvi Davida Kecmana, ki je s še dvema prijateljema motor centra Dr. Riba, da poskusijo. »Rezultati, o katerih smo brali in jih videli, so bili odlični, ribice varne in nežne, zavedali pa smo se tudi, kako veliko ljudi ima težave s kožo, predvsem z luskavico.« Že sami ozaveščeni fantje, ki so nekoč zagrizeno trenirali vaterpolo in jim je voda blizu, so poznali veliko ljudi, ki so jih mučile težave s kožo. Od razmišljanja do brskanja po spletu in iskanja informacij ni minilo veliko časa, malo težav je bilo le pri uvozu.

»Te ribice namreč živijo v zelo toplih (do štirideset stopinj Celzija) vulkanskih vrelcih v Turčiji in domačini jih že stoletja uporabljajo pri težavah s kožo. Iz Turčije je bil uvoz strogo prepovedan, pa smo jih uvozili iz Nemčije, kjer jih gojijo. Tam smo seveda obiskovali seminar, da smo se naučili, kako ravnati z njimi, kako jih hraniti, paziti nanje.« Seveda, ribice so dragocene – ne le da pomagajo pri težavah s kožo, torej pri luskavici, ekcemih in dermatitisu, cena za eno ribico se suče med petimi in dvajsetimi evri!

Ribice čistilci
Center premore dve veliki kadi za namakanje telesa in tri manjše, združene v eno, optimalni čas namakanja je približno ena ura. V večje kadi sedejo ljudje, ki imajo težave s kožo po vsem telesu, tisti, ki jih muči luskavica tudi po lasišču, pa dobijo potapljaško dihalko, da lahko namočijo tudi glavo. »Tudi pri dolgih laseh ni prevelikih težav, saj se lasje v vodi razmaknejo in ribice lahko pridejo do lasišča.« Manjši bazenček je primeren za namakanje rok, komolcev, nog, v njem pa plava in čisti kožo približno dvesto Garra ruf.

Ribice nimajo zob, zato so njihovi dotiki na koži nežni in prijetni. A kaj se pravzaprav dogaja, ali ribe jedo našo odmrlo kožo? »Takoj ko človek sede v kad, priplavajo ribice in začnejo 'čistiti' najbolj prizadete dele kože – kako zaznajo, kje je to, ne vem. Odmrla koža služi ribicam kot nadomestek pri naravnem prehranjevanju, in ne kot glavna hrana. Ribice se hranijo s poroženelo kožo z žarišč luskavice in pri tem s svojimi izločki (encimi) pripomorejo k zmanjšanju vnetnih reakcij. Prav tako se zelo zmanjšajo težave z lojnicami in znojnicami, če ne celo popolnoma izginejo.« Dokazano? »K nam prihajajo ljudje, ki so obupali nad dragimi in škodljivimi kremami, ki tanjšajo kožo. Če lahko sodim po njih, se območja luskavice z rednim 'čiščenjem' ribic manjšajo.«

Se vztrajnost splača?
V centru in drugod priporočajo, da prihajajo ljudje v kad k ribicam vsak dan, enaindvajset dni zapored. »Teh enaindvajset dni je naravna zakonitost, saj se človeška koža regenerira dvajset do osemindvajset dni. Prvi rezultati so vidni že po prvi terapiji, vendar je za uspeh treba vztrajati, da se koža popolnoma obnovi, terapija z ribicami pa je samo en del, saj se pred njo in po njej uporabljajo še posebni naravni preparati. Riba torej s kože 'postrga' odmrlo povrhnjico, z ribjo sluznico pa v telo prehaja encim, ki zavira nov razvoj žarišč obolelega mesta,« razlagajo za zdaj dobre rezultate. Študije v tujini so pokazale, da se pri bolnikih z luskavico po terapiji z ribicami žarišča v osemdesetih odstotkih ne pojavljajo več, pri nekaterih hujših obolenjih pa je v enem letu in pol do šestih letih treba postopek ponoviti.

Postopek je sicer prijeten, na prvi in drugi pogled učinkovit oziroma neškodljiv, a zanj je treba imeti kar zajeten kupček denarja. Po eni strani je to razumljivo, saj so ribice drage, bio vzdrževanje bazenčkov in kadi pa temeljito; po vsaki terapiji se namreč zamenja okoli šestdeset odstotkov vode, v katero morajo ljudje oprhani, koža pa mora biti brez parfumov in krem.

In še lepa novica za tiste, ki shujšajo, a ostane njihova koža raztegnjena in zgubana: »Neka gospa, ki je shujšala za dvajset kilogramov, je ugotovila, da je bolj zategnjena koža posledica terapije z ribicami Garra rufa, na katero je hodila zaradi luskavice.« Če želite pomoč, imate denar (pomembno je, da so ljudje pritisnili na zavarovalnico tudi pri nas, da bi po zgledu tujine priznali in delno plačali stroške terapije, ki je vseeno cenejša od krem) in/ali ste obupali nad zdravili, poskusite – škoditi ne more, lahko pa, po dokumentaciji in izjavah uporabnikov sodeč, zelo koristi!
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2010 13:57    Naslov sporočila: PRIMERI in OGOVORI Odgovori s citatom

Nasvet bralca v casopisni rubriki: domaca zdravila: Luskavica

PROPOLIS: namocen v zganju je jemal 3x nadan po 15 kapljic na sladkorju. Boleca mesta pa je s propolisom mazal. Pocasi je bolezen pozdravil.

HERMELIKA:(bralec): Sveze liste hermelike rahlo zmeckajte in navezite na obolelo mesto. Pustite 24 ur, to se enkrat ali dvakrat ponovite in luske bodo odpadle.

Imam se nekaj nasvetov za caje, obkladke, mazanje, kopeli; sporocite, kaj pride v postev pri vasi bolezni.

........

Ja, te ribe se imenujejo Garra Rufa. Pri nas se jih tudi dobi. Dobijo pa se tudi tablete, ki vsebujejo učinkovine teh rib. Kolikor je meni znano zelo,zelo pomagajo, pa še ni nevarnosti okužbe, kot npr. pri ribah.
Na telefonsko številko: 041 516-325. več informacij !


........
Zdaj je tudi pri nas v SLO to z ribicami Garra rufa, je prav fajn in pomaga.

več imate tukaj, pa še v soboto lahko prideš na predstavitev programa ob 10 uri, da se prepričaš in vidiš.jaz priporočam.

[www.dr-riba.si]
http://www.dr-riba.si/


..........
Sem članica društva zeliščarjev, zato na sebi preizkušam razna domača zdravila.
Pred letom dni, se je tudi meni zaradi stresa, pojavila luskavica. Najbolj so bili izpostavljeni lasišče, vsi pregibi, noge, najbolj pa dlani.
Bile so gnojne in krvave. Ko so se naredile kraste, so odpadle in pojavileso se nove rane.
Na dermatološkem v Celju sem dobila okoli 14 vrst mazil in olj. Nič ni pomagalo.
Naredila sem si ognjičevo mazilo, pa tudi to ni pomagalo. Ko mi je tega zmanjkalo, sem si naredila ognjičevo olje. S tem sem se mazala 3krat na dan. Pred vsakim mazanjem sem si rane očistila s tekočino za čiščenje ran.
Po 3 mesecih sem imela kontrolo. Zdravnica ni mogla verjeti, da je imela v rokah moje izvide. Vse rane in kraste so izginile Tu in tam mi še ponagaja lasišče in rane pod prsmi. Tudi te "preženem" z ognjičevim oljem.

Meni pomaga. Poskusite (ognjičeve cvetove namočite v olivno olje - stoji 3 tedne - precedite in mažite

Jaz dajem polovico stekleničke ali steklenice svežega ognjiča, ter dolijem olje. Po treh do štirih tednih ga predcedim ali pa ne. Najboljše so temne stekleničke,
Iz suhih cvetov pa daš 1l oljčnega olja ter100 g cvetov. Stekleničke hranimo na hladnem in temnem mestu. Navodila najdeš v google-ju. Napišeš ognjičevo olje, pa poiščeš.


.........
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group