ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami. Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami.
ZDR. FORUM
Menu
ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami. Seznam forumovForum
Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja
Seznam članovSeznam članov
Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov
Registriraj seRegistriraj se
Tvoj profilTvoj profil
Zasebna sporočilaZasebna sporočila
PrijavaPrijava/Odjava

Iskalnik

Napredno iskanje

Povezave
Brezplačen forum
Registracija domene
Spletno gostovanje

Kdo je z nami?
[ Administrator ]
[ Moderator ]


Google Search
Google

http://www.phpbb.com



Maščoba ni enaka maščobi!

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami. Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4481
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2007 08:12    Naslov sporočila: Maščoba ni enaka maščobi! Odgovori s citatom

Maščoba ni enaka maščobi!

PREHRANA - ZA AKTIVNE - 19. junij 2007

Maščoba je živilo, ki ga v naši prehrani najbolj primanjkuje in ga je hkrati odločno preveč. O maščobah vlada veliko stereotipov.



Še pred nekaj leti je veljalo prepričanje, da so maščobe najslabše hranilo, krivec za veliko bolezni, zaloga, ki jo prenašamo na sebi. Raziskave, ki so jih zadnjih nekaj let izvajali nutricisti in drugi znanstveniki s področja športa in prehrane, so pokazale, da to ni res in da so med maščobami obstajajo tudi takšne, ki zelo pozitivno delujejo na naše zdravje.

V prehrani najdemo tri glavne vrste maščob, ki imajo različno kemijsko strukturo in različen vpliv na zdravo prehranjevanje.


Mononasičene maščobe omega 9 pospešujejo presnovo, sodelujejo pri ohranjanju in povečanju mišične mase in hkrati pospešujejo izgorevanje odvečnih maščob. Pravilno količinsko odmerjene so pomembne pri dietah za izgubo telesne maščobe. Delujejo kot antioksidanti ter pozitivno delujejo na raven HDL-holesterola. Najdemo jih v mandljih, lešnikih, olivah in olivnem olju ter avokadu.
Polinenasičene maščobe so nujne maščobe na jedilniku vsakogar, še posebej športno aktivnih ljudi, saj vsebujejo dve izredno pomembni maščobni kislini, in sicer linolensko kislino (omega 3) ter linolno kislino (omega 6). Teh maščobnih kislin telo ne more samo sintetizirati, niti shraniti za poznejš o uporabo, uporabi jih lahko le, če jih vnesemo s hrano.
Te esencialne maščobne kisline imajo številne življenjsko pomembne naloge v telesu:

povečujejo obrambne sposobnosti imunskega sistema,
izboljšujejo delovanje srčno-žilnega sistema (pomagajo pri transportu in izkoristku kisika v
telesu),
pozitivno vplivajo na hitrost presnove in posledično na izgubo maščobe,
vplivajo na regeneracijo mišičnih celic po treningu,
preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva, ki je glavni porabnik kalorij,
so dober vir v maščobi topnih vitaminov A, D, E, K,
zavirajo vnetne procese v telesu,
uravnavajo krvni tlak.
Viri maščobnih kislin omega 3 so:

svetlinovo olje
laneno olje in lanena semena
arašidi
orehi
ribje olje in različne mastne ribe: losos, tuna, polenovke, skuša, sardine
soja
Težav z iskanjem virov omega 6 ne bi smeli imeti. Vsebujejo jih vsa hladna stiskana ali nerafinirana (neprečiščena) rastlinska olja: sončnično, koruzno, sezamovo, bučno olje.


Nasičene maščobe in transmaščobe
Pri čezmernem uživanju teh maščob se poveča nevarnost srčnega infarkta, kapi in debelosti. Najdemo jih v izdelkih živalskega izvora: klobase, meso, mleko in mlečni izdelki, maslo, solatni prelivi, različni siri. Služijo le kot vir energije in so v trdnem stanju. Pri nakupu rastlinskega olja bodite izbirčni. Kupujte nepredelano hladno stiskano olje, ki ni bilo izpostavljeno visokim temperaturam.

Izogibajte se cvrtju, peki, hidrogenizaciji, rafinaciji olj, saj mu ti postopki spremenijo značaj!

Ali ste vedeli?
Japonci niso le svetovni prvaki v uživanju sušija, temveč imajo tudi najdaljšo pričakovano življenjsko dobo. Tudi pri Eskimih, ki se prehranjujejo izključno z ribami, je srčni infarkt pravzaprav eksotična bolezen. Dovolj argumentov, da si dvakrat na teden privoščite ribe?

Od grama maščobe dobi telo kar 9 kalorij, s čimer se maščoba v primerjavi z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, ki imata v gramu 4 kalorije, uvršča v sam vrh hranilnih snovi.

Pri uživanju maščob se držite navodil:

maščobe naj sestavljajo 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa,
čim večji delež maščob naj bo iz nenasičenih virov,
poskrbite za zadosten vnos omega 3 maščobnih kislin.

Oreščki
Odsvetujemo soljene arašide, bolj priporočljivi so tisti, ki jih moramo sami oluščiti. Različni oreščki se zelo dobro podajo k mislijem in mleku za zajtrk. Nekateri jih radi 'grickajo' namesto čokolade. Oreščki, pomešani z rozinami ali suhimi slivami, so lahko zdrav in nasiten medobrok, ki zlahka nadomesti tortico na kakšni zabavi.

Okusen obrok za zdrav začetek dneva:

150 g lahke zrnate skute
1 žlica narezanih mandljev
1 žlica narezanih orehov
1 žlica lanenega semena
1 manjše naribano jabolko
1 žlica limoninega soka
1 žlica medu
Okusni solatni prelivi:

Avokadov preliv

pol zrelega avokada
150 g naravnega probiotičnega jogurta
mlet črni poper
Preprost francoski preliv

2 žlici olivnega olja
1 žlica jabolčnega kisa
pol žličke gorčice
mlet črni poper
Nasvet, kako v vašo prehrano vključite zdrave maščobe:
kruhki s šunko BOLJE kruhki s tunino
maslo ali margarina kot namaz BOLJE arašidovo maslo
polnomastno mleko BOLJE posneto mleko
smetanova skuta BOLJE pusta skuta, umešana z malo mineralne vode
suha salama BOLJE perutninska salama
piščančje bedro s kožo BOLJE piščančje prsi brez kože
majoneza BOLJE jogurt z zelišči
smetanova torta BOLJE sadni kolač
mlečna čokolada BOLJE temna čokolada
praženi arašidi BOLJE neslani surovi arašidi
ribje palčke BOLJE riba na žaru
mlečni sladoled BOLJE sadni sladoled
Da bi bil vaš dnevni seštevek kalorij manjši, ni treba le manj jesti, temveč tudi bolj premišljeno sestaviti vsakdanji jedilnik, s katerim morate zadovoljiti potrebe po vseh življenjsko pomembnih hranilnih snoveh. Tako naj bo namesto količine vse bolj v ospredju kakovost, tudi kar zadeva maščobe. Ne zadošča, da jemo manj maščobe, pomembno je, katere maščobe so to!


Jasna Zagrajšek
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami. Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group