ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Putika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Roža
Član


Pridružen/-a: 21.02. 2008, 15:40
Prispevkov: 384

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2008 16:15    Naslov sporočila: Putika Odgovori s citatom

Putika


Putika, protin in giht - vse to so imena za bolezen, za katero je značilno zelo boleče vnetje sklepov, najpogosteje na nožnem palcu, gležnju, narti ali kolenu.

Manj znano je, da bolezen pogosto spremljajo tudi vnetja ob sklepih (burzitis) in belkaste zatrdline v predelu uhljev (ali drugod), ki se imenujejo tofi. Bolezen poleg sklepov lahko pogosto prizadene tudi ledvice; uratni kamni so namreč najpogostejši ledvični kamni pri moških.

Za kakšno bolezen gre?

Putika je presnovna bolezen, ki je manj znana kot drugi dve presnovni bolezni, sladkorna bolezen (motnja v presnovi sladkorjev kot posledica pomanjkanja inzulina) in motnje v presnovi maščob ali hiperlipoproteinemije. Pri putiki gre za motnjo v presnovi beljakovin, tretje ključne sestavine prehrane, ki jo poleg sladkorjev in maščob uživamo vsakodnevno.
Beljakovine so sestavljene iz aminokislin in so najbolj kompleksne sestavine hrane. Najpomembnejši element beljakovin je dušik, poleg njega pa v njih najdemo še ogljik, kisik in vodik. Beljakovine so glavni sestavni element celic in snovi, ki so pomembne za telesno delovanje: iz njih so sestavljeni celični receptorji, encimi, molekule prenašalke v krvi, hormoni, celične membrane.
Beljakovine morajo predstavljati od 10 do 15 odstotkov dnevne kalorične vrednosti hrane, vendar jih ne uživamo zaradi energetske vrednosti; telo jih potrebuje, ker so pomemben gradbeni element. Če se prehranjujemo normalno, uporabimo samo del zaužitih beljakovin, manjšino pa telo razgradi in izloči v obliki različnih spojin; ena od njih je sečna kislina. Če v telesu nastane preveč sečne kisline ali se je z urinom ne izloči dovolj, nastane putika z vsemi znaki (preveč sečne kisline v krvi, sklepih, ledvicah) ali pa samo z nekaterimi. Putika je pogosta bolezen, saj naj bi za njo zbolelo kar 10 odstotkov moških srednjih let. Pri ženskah je putika izredno redka, saj na devet obolelih moških pride samo ena ženska. "Presnovni" bolniki imajo pogosto več presnovnih bolezni hkrati, bolniki s putiko pa imajo skoraj praviloma povečano telesno težo.

V katerih živilih so beljakovine?

Razlikujemo med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami. Tiste v hrani živalskega izvora vsebujejo več aminokislin, ki so nujno potrebne (esencialne), saj jih človeško telo ne more narediti samo. Glavni viri živalskih beljakovin so meso, mleko in izdelki iz mleka, jajca in ribe. Ključni viri rastlinskih beljakovin so zelenjava (na primer brokoli), stročnice, soja in izdelki iz soje.


Zdravljenje putike z ustreznim prehranjevanjem

Prepovedana živila
Drobovina (jetra, možgani, ledvice, priželjc ...) in izdelki iz drobovine (krvavice, klobase, žolica, paštete).

Živila, katerih količino je treba omejiti
Meso, skuše, posušene stročnice.

Priporočljiva živila
Ribe, manj mastno mleko in izdelki iz mleka. Mleko je treba vsaj deloma nadomestiti s sojinim mlekom.
Za bolnike s putiko je priporočljiva ovolaktovegetarijanska prehrana, dvakrat tedensko bela riba, dvakrat pa belo meso. Rastlinska hrana (razen soje in izdelkov iz soje) namreč ne vsebuje vseh osmih esencialnih aminokislin.

Bolniki s putiko, ki imajo čezmerno težo, je morajo poleg tega zmanjšati tudi količino kalorij.Bolniki z ledvičnimi kamni naj se izogibajo oksalatom v hrani, ki jih največ vsebujejo špinača, blitva in rabarbara, vsak dan naj popijejo do dva litra tekočine brez kalorij in uživajo hranila, bogata s kalijem.


Jedilnik

1. dan
Zajtrk
Polnozrnat kruh, lahko z dodatkom semen
Manj masten sir ali skuta
Svež paradižnik
Zeliščni čaj z limoninim sokom (in medom)

Malici
25 dag sadja (katerokoli)

Kosilo
Zelenjavna juha (ne iz posušenih stročnic, blitve ali špinače)
Bela riba z olivnim oljem
Kuhan krompir
Solata

Večerja
Kuhana ajdova kaša z olivnim oljem
Kefir ali probiotični navadni jogurt
Marelični kompot


2. dan
Zajtrk
Banana, kaki in kivi
Sojino mleko, lahko s kavo

Dopoldanska malica
Mešana surova in kuhana zelenjava

Popoldanska malica
Sadje

Kosilo
Zelenjavna ali gobova rižota
Solata iz mešane surove zelenjave z olivnim ali bučnim oljem
Jabolčni kompot

Večerja
Sardele ali tuna iz konzerve
Riževi vaflji
Pest orehov in deset suhih marelic (temne, brez dodatka žvepla)
Zeliščni čaj z limoninim sokom (in medom)
Tina J. Sentočnik, dr. med., spec. internistka


_________________
LP Roža


Življenje je kot basen: ni važno, kako dolgo je, ampak koliko je vredno.
SENEKA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roža
Član


Pridružen/-a: 21.02. 2008, 15:40
Prispevkov: 384

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2008 16:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj je in kako pogost je protin?
Protin ali putika ali urični artritis je presnovna bolezen, ki so jo poznali že pred tisočletji. Prištevamo jo v skupino revmatičnih bolezni, ki jih danes imenujemo s kristali povzročena sklepna vnetja. Vnetje sklepa se pojavi pri nekaterih ljudeh s stalno visoko ravnijo sečne kisline v krvi. Ni povsem jasno, zakaj se protin pojavi le pri nekaterih osebah.

Protin se v Evropi pojavlja najmanj pri dveh od tisoč odraslih moških. Polovica zbolelih redno uživa alkoholne pijače. Bolezen je pogostejša pri moških in se običajno začenja v srednji življenjski dobi, to je med 30. in 50. letom. Ženske praviloma zbolijo šele po menopavzi. Ni nujno, da vsi, ki imajo zvišano raven sečne kisline v krvi, dobijo protin. Zvišana raven sečne kisline v krvi je približno 10-krat pogostejša od pojavnosti protina.

veliko več je zapisano na: http://www.revma.net/?show=show_page&page_id=321

in še nekaj prispevkov o prehrani pri teh težavah: http://www.zdravahrana.net/html/deli/clanki/prehrana_pri_putiki.htm
http://www.ezdravje.com/si/etc/novice/?v=novica&id=3863
http://www.altermed.org/forum/viewtopic.php?t=1138
_________________
LP Roža


Življenje je kot basen: ni važno, kako dolgo je, ampak koliko je vredno.
SENEKA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2010 09:38    Naslov sporočila: Putika ali protin Odgovori s citatom

Putika ali protin


Pozdravljeni, zanima me vaš nasvet glede diete pri napadu putike, kaj smeš in česa ne. Mogoče kakšna ideja o dietnem jedilniku, o živilih ki jih lahko uživamo.

Že vnaprej se zahvaljujem za vaš odgovor.

lp, Andy



Povejmo najprej na kratko nekaj o putiki. Putika ali protin je presnovna bolezen, pri kateri gre za vnetje sklepov zaradi povišane koncentracije sečne kisline v krvi. Ta lahko nastane zaradi zvečane tvorbe sečne kisline in njenih soli iz purinov (v zaužiti hrani ali nastalih v telesu) ali zmanjšanega izločanja sečne kisline s sečem (ledvične bolezni, zdravila npr.diuretiki). Za putiko najpogosteje zbolijo moški med 40. in 50. letom.

Napadom protina se v večini primerov pojavi kot vnetje enega samega sklepa. Največkrat je prizadet osnovni sklep palca na nogi. Sklepna oteklina in bolečina lahko nastaneta čez noč.

Najpogostejši vzroki napada so blagi ali hudi prekrški v prehrani, kot so uživanje alkoholnih pijač, mastnega mesa, drobovine, stročnic, kože rib, perjadi, nadalje poškodbe, okužbe, hujši stresi, visok krvni tlak, operativni poseg, stradanje, debelost, visok holesterol, sladkorna bolezen in jemanje nekaterih zdravil.

PRIPOROČLJIVA DIETA pri bolnikih s protinom:

Prepovedana živila: drobovina (jetra, možgani, ledvice, priželjc, ...) in izdelki iz drobovine (krvavice, klobase, paštete), ...

Živila, katerih količino je potrebno omejiti: meso, skuše, posušene stročnice, špinača, ohrovt, šparglji, cvetača, čokolada, banane, slive, perutnina, školjke, gobe, ...

Dovoljena živila: ribe, manj mastno mleko in mlečni izdelki (mleko je potrebno vsaj deloma nadomestiti s sojinim mlekom), testenine, kruh, jajca, sir, kava, čaji, sadni sokovi, vse vrste sadja in zelenjave (z izjemo zgoraj navedenih), sladkor, oreščki, lešniki, mandlji, arašidi, žitarice, meso z vsebnostjo purinov do 75mg/100g v majhnih količinah.

Priporočljiva je ovolaktovegetarijanska prehrana, dvakrat tedensko bela riba, dvakrat pa belo meso.

Pitje zadostnih količin tekočine, predvsem vode in brezalkoholnih negaziranih pijač, prepreči nabiranje kristalov sečne kisline. Odsvetuje se pitje alkohola. Že majhna količina alkohola, še posebej piva, lahko sproži napad protina. Zadošča pitje že okoli dva litra tekočine na dan. Več tekočine pa je treba popiti med delom oziroma fizično aktivnostjo.

Poleg diete, zdravljenje pri pacientih s simptomi putike, poteka tudi z zdravili s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem ter z zdravili, ki pospešujejo izločanje sečne kisline z urinom ali pa z zdravili, ki zavirajo njeno tvorbo v telesu. Pri napadu vam svetujemo še počitek in mirovanje vnetega sklepa.

Nataša Nahtigal dr.med.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2010 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PUTIKA IN PREHRANA

Vprašanje:

Pozdravljeni!
Star sem 39 let,prvič do sedaj se mi je pojavila putika na palcu leve noge.Zanima me pa kako je s prehrano oz. uživanjem živil in napitkov oz. na koga se lahko obrnem na prilagojeni meni kaj lahko in kaj ne morem zaužiti?Lep pozdrav


Odgovor:

Putika terja kar veliko discipline v prehranjevanju, če se seveda želimo izogniti bolečinam v sklepih. Pomen diete v zadnjem času sicer upada, se manjša, saj zato obstojajo zelo učinkovita zdravila, ki pa jih je potrebno jemati redno. O primernosti zdravil se boste pogovorili z vašim zdravnikom. Napisal sem vam nekaj osnovnih načel:

OSNOVNA NAČELA DIETE 1.Prehrana pri povišani sečni kislini v krvi je pri osebah s prekomerno telesno težo predvsem nizkokalorična. Znižanje telesne teže (če je le-ta previsoka) je predpogoj za zdravljenje protina. Ob normalni telesni teži pa je prehrana vzdrževalna, to je taka, ki ne omogoča porasta telesne teže. 2.Iz vsakdanje prehrane izločite živila z veliko purinskih snovi in tista, ki lahko sprožijo napad protina. Ta živila so: vsa drobovina, divjačina, mastna gos in raca ter perutninska koža, mastne omake, sardelice, slaniki, skuše, školjke, čokolada, kakav in alkoholne pijače. 3.Uživajte zmerno količino beljakovinskih živil in le malo maščob (maščobe živalskega porekla, kot so mast, zaseka, slanina, loj ipd. pa izključite iz prehrane.) 4.Izogibajte se alkoholnim pijačam, predvsem rdečemu vinu in pivu! 5.Priporočljivo je uživanje večjih količin tekočin v obliki sokov in mineralne vode! 6.Čaj in kavo pijte v zmernih količinah oz po navodilu vašega zdravnika! 7.Med akutnim napadom obolenja preidite na vegetarijansko hrano z mlekom, sirom in jajci; v času umirjanja obolenja pa prehrano obogatite še z pusto belo ribo, perutnino in s stročnicami v malih količinah! In še en vzorčni jedilnik: Zajtrk: Bela žitna kava Rezina nemastne šunke , Črn kruh, Jabolko; Malica: Jogurt; Kosilo: Zelenjavna juha, Dušen riž,Goveji zrezek, Mešana solata, Sadni sok; Malica: Zeliščni čaj; Večerja: Zelenjavna enolončnica, črn kruh!
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2010 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanje:

Pozdravljeni.
- zanima me kakšno dieto naj ima mož pri bolezni z diagnozo putika,kise pojavi predvsem v poprazničnih časih in sicer mu otekajo noge,rad pa dobro je. hvala


Odgovor:

Protin, putika, giht so različna imena za to neprijetno bolezen, ki terja kar veliko discipline v prehranjevanju, če se seveda želimo izogniti bolečinam v sklepih. Pomen diete v zadnjem času sicer upada, se manjša, saj zato obstojajo zelo učinkovita zdravila, ki pa jih je potrebno jemati redno. O primernosti zdravil se boste pogovorili z vašim zdravnikom. Načela zdrave prehrane večinoma preprečujejo nastanek protina, oz. vsaj njegovo manifestacijo. Če je teža prevelika je potrebno shujšati. O tem bosta z soprogom vedela sama! Če je vaš soprog med prazniki pretiraval z »dobro« hrano, potem sedaj plačuje ceno za vse skupaj. Nekoliko se bo omililo, če za kak dan preide na uživanje pretežno mlečne hrane: mlečni riž, juha, kuhan riž, bela polenta brez zabele!, skuta, kakšno jabolko, korenček. In seveda veliko tekočine! Toda ne pravi čaj, prava kava ali alkoholne pijače. Naslednji dan lahko razširi prehrano na pretežno škrobnato hrano z zelenjavo (ne špinače, fižola) ter ostalo enako kakor prvi dan. Takšna »čistilna kura« praviloma kar hitro pomaga. Kasneje ko se vse skupaj uredi pa poskrbite, da vaš soprog ne bo jedel mastnega mesa, plavih rib, čokolade, drobovine. Piščanca olupite!. Tudi alkoholne pijače lahko sprožijo napad putike, zato naj bo pri tem zmeren. Toliko na kratko, za prvo silo.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2010 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Protin (putika ali urični artritis) je presnovna bolezen, ki jo prištevamo v skupino revmatičnih bolezni, ki jih danes imenujemo s kristali povzročena sklepna vnetja. Vnetje sklepa se pojavi pri nekaterih ljudeh s stalno visoko ravnijo sečne kisline v krvi. Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., s kliničnega oddelka za revmatologijo Bolnice dr. Petra Držaja, nam je razložila, kaj povzroča to pogosto bolezen, kako jo zdravimo in katerih živil se moramo izogibati, da ne bi zboleli oziroma takrat, ko nas je bolezen že napadla.Stara, a še vedno ne dovolj poznana bolezen

Dostikrat posamezniki s sklepnimi težavami sumijo, da imajo protin. To revmatično bolezen ljudje torej poznajo, vendar imajo o njej pogosto povsem napačne predstave.

Na fotografiji: Tof na uhlju

Protin ali putika ali strokovno urični artritis, ki je zelo stara bolezen, sodi v skupino revmatičnih bolezni, ki jih danes imenujemo s kristali povzročena sklepna vnetja. Pri protinu so povzročitelji sklepnega vnetja kristali sečne kisline.

Bistveno pogosteje se pojavlja pri moških
Protin se v Evropi pojavlja najmanj pri dveh od tisoč odraslih moških, od teh jih polovica redno uživa alkoholne pijače. V Sloveniji vsako leto okrog 700 oseb doživi prvi akutni napad protina, ki je bistveno pogostejši pri moških med 30. in 50. letom. Pri ženskah se praviloma pojavi šele v menopavzi. Ni jasno, zakaj nekateri ljudje, ki imajo stalno zvišano raven sečne kisline v krvi (kar imenujemo hiperurikemija), ne dobijo protina. Protin namreč dobi vsaka deseta oseba z zvišano ravnjo sečne kisline v krvi. Bolniki s protinom so pogosto tudi predebeli, imajo sladkorno bolezen in zvišane maščobe v krvi.

Kriva je sečna kislina

Kaj lahko sproži akutni napad protina?

Sprožijo ga okoliščine, ki vplivajo na zvišano raven sečne kisline v krvi: najpogosteje prekrški v prehrani, kot so uživanje alkoholnih pijač, mastnega mesa, drobovine, stročnic, kože rib, perjadi. Napad lahko sparožijo tudi poškodbe, okužbe, hujši stresi, operativni poseg, stradanje, jemanje nekaterih zdravil.
Poznamo tri vzroke za nastanek protina: nastajanje preveč sečne kisline, njeno premajhno izločanje ali oboje. Pri tvorbi sečne kisline so vpleteni purini oz. purinske baze, ki so sestavine tkiv v človeškem telesu, lahko pa jih vnesemo v telo tudi z nekaterimi hranili. Obstaja notranji krog presnove purinskih baz, ki se v določeni fazi razgradijo in nato ponovno uporabijo. Če je razgradnja purinskih baz večja od njihove ponovne uporabe, je tvorba sečne kisline zvečana. Protin se lahko pojavi tudi pri boleznih krvotvornih organov in luskavici, kjer je zvečana tvorba sečne kisline (kar imenujemo sekundarni protin). Pri ledvičnih boleznih pa zmanjšano izločanje sečne kisline s sečem sproži napad sekundarnega protina.

Pri samem protinskem napadu se v sklep in njegovo okolico odlagajo iglasti kristali sečne kisline. Bele krvne celice (levkociti) skušajo odstraniti kristale tako, da jih pogoltnejo, zato razpadejo, ob tempa se sprostijo določeni encimi, ki sprožijo sklepno vnetje.

Bolezen poteka v več fazah
Najprej lahko več let ugotavljamo le zvišano raven sečne kisline v krvi brez protinskih napadov; to imenujemo asimptomatska hiperurikemija.
Naslednje obdobje se začne s prvim napadom protina ali z akutnim uričnim artritisom, ki najpogosteje poteka kot vnetje enega sklepa, največkrat osnovnega sklepa palca na nogi, lahko tudi kolena, gležnja, narti, redkeje na sklepih rok. Boleča sklepna oteklina se ponavadi pojavi čez noč. Posameznik se zbudi zgodaj zjutraj z močno bolečim, oteklim, pordelim in toplim sklepom, ki ne prenese niti dotika rjuhe. Pri 40 odstotkih bolnikov se pojavi drugi napad protina že v prvem letu.
Kasneje prvemu napadu sledi naslednji, s ponovitvami iz meseca v mesec, iz leta v leto, kar imenujemo intervalni protin.

Po več letih se razvije kronični protin. Pojavijo se stalni skupki uratnih kristalov, ki jih imenujemo tofi.

Neboleči tofi se pojavljajo v sklepih, kosteh, hrustancu, na robu uhlja. Uratni kristali lahko povzročijo tudi vnetje kitnih ovojnic in sluznih vrečk. Na kosteh ob sklepih se pojavijo razjede, ki jih vidimo na rentgenski sliki. V sečilih lahko nastanejo kamni iz kristalov sečne kisline; če so veliki, zaprejo iztok seča iz ledvic. Redkeje se kristali sečne kisline odlagajo v ledvičnem tkivu, kar povzroči vnetje in posledične tkivne brazgotine, zaradi česar se postopno slabša delovanje ledvic. Tveganje za razvoj kronične oblike bolezni je zvečano pri ljudeh, ki zdravil za zniževanje sečne kisline v krvi ne jemljejo ali jih ne prenašajo, ki jemljejo odvajala za vodo ali določene zaviralce imunskega odziva (ki zmanjšujejo izločanje urata s sečem), ki uživajo hrano z veliko purini in večje količine alkoholnih pijač (predvsem piva). Kronični protin s tofi je bil pogostejši v preteklosti, ko ni bilo zdravil za zniževanje ravni sečne kisline v krvi. Dandanes do zadnje faze bolezni pride redko, ker jo preprečujemo z ustreznim zdravljenjem.

Za odkrivanje so potrebne mikroskopske preiskave
Če se pri mlajšem moškem pojavi izrazito boleče vnetje enega sklepa, najpogosteje osnovnega sklepa palca na nogi, je zelo verjetno, da gre za protin. Diagnozo potrdimo s pregledom sklepne tekočine s polarizacijskim mikroskopom, ki odkrije igličaste dvolomne kristale. Med akutnim napadom protina je v sklepni tekočini veliko kristalov, večina jih je v belih krvnih celicah, nivo sečne kisline v krvi pa je pogosto normalen. Za dokaz kristalov sečne kisline lahko tof izpraskamo in vzorec prav tako pregledamo s polarizacijskim mikroskopom.

Ključnega pomena je prehrana

Prva pomoč pri protinskem napadu, ki jo lahko izvaja vsak posameznik, je hlajenje vnetega sklepa z ledom. Takoj ko se pojavijo protinski napadi, predpišemo ustrezno dieto, ki jo mora posameznik upoštevati celo življenje (glej odsvetovana živila). Samo dietna prehrana sicer ravni sečne kisline v krvi ne zniža dovolj, vendar nekaterim zmanjša pogostnost napadov protina. Med ukrepe, ki zmanjšujejo pogostnost napadov protina, prištevamo tudi zdrav način življenja, zmanjšanje telesne teže, nadzorovanje maščob in sladkorja v krvi, izogibanje zdravilom za odvajanje vode in popolno opustitev uživanja alkoholnih pijač, ki povečajo tvorbo sečne kisline in motijo njeno izločanje s sečem.

Odsvetovana živila pri protinu

Vsebnost purinov do 1 g/100 g živila: srce, priželjc, sardine, mesni izvlečki, školjke, kvas.
Vsebnost purinov do 150 mg/100 g živila: puran, gos, fazan, jerebica, bravina, svinjina, jetra, ledvičke, skuše, sardele, losos.
Vsebnost purinov do 75 mg/100 g živila: govedina, piščanec, šunka, meso srnjadi, možgani, vranica, pljuča, jetrna pašteta, rakci, jegulja, morski list; zelenjava: špinača, beluši, grah, leča, brstični ohrovt, cvetača, čebula.
Dovoljena živila: mleko in mlečni izdelki, testenine, kruh, jajca, sir, kava, kakav, čaji, sadni sokovi, vse vrste sadja, zelenjava (razen zgoraj navedene), sladkor, sladice, vse vrste maščob, orehi, lešniki, mandeljni, ameriški lešniki, kaviar, meso z vsebnostjo purinov do 75 mg/100 g v majhnih količinah.

Potrebno je zdravljenje z zdravili

Kako jemljemo alopurinol?

Pomembno je redno jemanje alopurinola, brez prekinitve, sicer se lahko kmalu po opustitvi zdravila napad protina ponovi. Napad se lahko pojavi tudi pri premajhnem odmerku zdravila. Zato je treba odmerek alopurinola prilagoditi pogostosti napadov oziroma ravni sečne kisline v krvi. Odmerek spreminjamo le v umirjenem obdobju bolezni. Med akutnim napadom nikoli ne predpišemo alopurinola na novo, ker v tem primeru traja napad dlje časa in poteka težje. Če pa ga posameznik redno jemlje že od prej, ga med napadom protina ne ukinjamo.
Za akutni napad protina uporabljamo zdravila, ki skrajšajo in ublažijo sklepno vnetje, ki znižujejo zvišano raven sečne kisline v krvi in preprečujejo ponovne napade.

Protivnetno in protibolečinsko zdravljenje

Za zmanjšanje bolečin in sklepnega vnetja pri akutnem napadu protina uporabljamo predvsem nesteroidne antirevmatike. Vseeno je, katero od številnih zdravil iz te skupine uporabimo (diklofenak, naproksen, ibuprofen, ketoprofen, etodolak, meloksikam). Pomembno je, da ga posameznik vzame takoj, ko se pojavijo prvi znaki sklepnega vnetja in v dovolj velikem odmerku.

Sorodne vsebine

Ko boli in trga v sklepih

Artritis
Glukokortikoidi v tabletah so učinkovita protivnetna zdravila, vendar se pri protinu uporabljajo le izjemoma in kratek čas. Pri akutnem vnetju velikega sklepa lahko glukokortikoid vbrizgamo tudi v sklep.

Zdravljenje zvišane ravni sečne kisline
Alopurinol, ki ga predpišemo po drugem napadu protina, je edino zdravilo pri nas, ki zmanjšuje oz. preprečuje tvorbo sečne kisline. Poleg zniževanja ravni sečne kisline v krvi alopurinol lahko zmanjša večje oz. odpravi majhne tofe v mehkih tkivih ali sklepnem hrustancu. Zato je edino zdravilo, ki dolgoročno ugodno vpliva na razvoj (prognozo) bolezni.

Lahko so potrebni kirurški posegi
Pri dolgoletnem, nezdravljenem protinu zrastejo na okončinah, običajno nad sklepi, veliki tofi, ki se lahko predrejo, pri čemer se izceja gosta belkasta sirasta snov. Tedaj je potreben majhen kirurški poseg, s katerim tof odstranijo. Včasih se tofi tudi zagnojijo, v tem primeru je prav tako potreben kirurški poseg za odstranitev gnoja.

Če upoštevamo vse potrebne ukrepe in bolezen pravilno zdravimo, se napadi ne ponavljajo ali so bistveno redkejši, s čimer se lahko izognemo okvaram sklepov in drugih tkiv. Nezdravljena bolezen pa lahko po dolgih letih povzroči okvare sklepov, ki se tudi trajno spremenijo in vodijo v invalidnost.


Kaj lahko sproži akutni napad protina?

Sprožijo ga okoliščine, ki vplivajo na zvišano raven sečne kisline v krvi: najpogosteje prekrški v prehrani, kot so uživanje alkoholnih pijač, mastnega mesa, drobovine, stročnic, kože rib, perjadi. Napad lahko sparožijo tudi poškodbe, okužbe, hujši stresi, operativni poseg, stradanje, jemanje nekaterih zdravil.


Kako jemljemo alopurinol?

Pomembno je redno jemanje alopurinola, brez prekinitve, sicer se lahko kmalu po opustitvi zdravila napad protina ponovi. Napad se lahko pojavi tudi pri premajhnem odmerku zdravila. Zato je treba odmerek alopurinola prilagoditi pogostosti napadov oziroma ravni sečne kisline v krvi. Odmerek spreminjamo le v umirjenem obdobju bolezni. Med akutnim napadom nikoli ne predpišemo alopurinola na novo, ker v tem primeru traja napad dlje časa in poteka težje. Če pa ga posameznik redno jemlje že od prej, ga med napadom protina ne ukinjamo.

Avtorica: Prim. Mojca Kos - Golja, dr. med.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
niwaj
Član


Pridružen/-a: 04.03. 2011, 10:48
Prispevkov: 38
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2011 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na kratko o putiki:
http://www.jesendoma.si/clanek/536/putika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezlj
Član


Pridružen/-a: 04.08. 2010, 16:04
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2011 16:51    Naslov sporočila: Re: Putika Odgovori s citatom

Roža je napisal/a:
Putika

V katerih živilih so te blejakovine ?

Razlikujemo med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami. Tiste v hrani živalskega izvora vsebujejo več aminokislin, ki so nujno potrebne (esencialne), saj jih človeško telo ne more narediti samo. Glavni viri živalskih beljakovin so meso, mleko in izdelki iz mleka, jajca in ribe. Ključni viri rastlinskih beljakovin so zelenjava (na primer brokoli), stročnice, soja in izdelki iz soje.


Zanima me, na kakšen način lahko kot vegetarjanec nadomestim živalske beljakovine. Predvsem s kakšno hrano.
Hvala za odgovor.


Nazadnje urejal/a brezlj 11 Okt 2016 11:22; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2011 17:19    Naslov sporočila: Re: Putika Odgovori s citatom

brezlj je napisal/a:
Roža je napisal/a:
Putika

V katerih živilih so beljakovine?

Razlikujemo med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami. Tiste v hrani živalskega izvora vsebujejo več aminokislin, ki so nujno potrebne (esencialne), saj jih človeško telo ne more narediti samo. Glavni viri živalskih beljakovin so meso, mleko in izdelki iz mleka, jajca in ribe. Ključni viri rastlinskih beljakovin so zelenjava (na primer brokoli), stročnice, soja in izdelki iz soje.


Zanima me, na kakšen način lahko kot vegetarjanec nadomestim živalske beljakovine. Predvsem s kakšno hrano.
Hvala za odgovor.


Spoštovani !

Soja velja za varovalno in zdravo živilo, ki lahko v prehrani delno ali popolnoma nadomešča živalske beljakovine. Soja je stročnica z visoko hranljivo vrednostjo, ki na Daljnem vzhodu že tisočletja velja za poglavitni del prehrane.

Ker so sojine beljakovine v prehrani odličen nadomestek živalskih beljakovin, so ji mnogi nadeli naziv rastlinsko meso.

Soja spada med živila z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob ter razmeroma malo ogljikovih hidratov. Po količini beljakovin se nobena rastlinska hrana ne more primerjati z njo, saj vsebuje devet esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti, zato spada med visokokakovostne beljakovine.

Obrok, ki vsebuje sojo, je mogoče pripraviti na nešteto načinov, saj je na trgu vedno več sojinih izdelkov.


Sojini kalčki so okusni, uživamo pa jih lahko v solati ali jih dodajamo toplim jedem. Kupimo jih lahko sveže – stare približno pet dni – ali konzervirane.

Sojino meso je odlično nadomestilo za vse vrste mesa, kupimo ga lahko v obliki kosmičev ali kock.

Sojine beljakovine v prahu so zelo dober vir aminokislin, ki so primerne za športnike – to so t. i. sojini izolati.

Sojino mleko je zaradi vsebnosti laktoze primerno za ljudi, ki imajo težave pri prebavi mleka. Lahko kupite tudi sojino mleko v prahu – v obliki zrnc.

Sojin jogurt vsebuje sojine proteine in je bogat z živimi mlečnimi mikroorganizmi.

Sojino skuto lahko pripravite kar doma iz sojine moke, vode in limoninega soka.

Sojina moka (polnovredna ali malo mastna) se uporablja kot dodatek za povečevanje vsebnosti beljakovin v kruhu in pecivu, lahko pa se jo uporabi tudi za zgostitev juh in omak.

Sojini špageti in testenine so pripravljeni iz sojine moke in sojine mase.
Miso ali sojina krema je narejena iz sojinih zrn, žit in morske soli.
Tofu ali sojin sir pridobivajo iz sojinih semen, je nizkokaloričen izdelek, ki ima vse značilnosti sirov, le da je brez holesterola.

Sojina omaka je pripravljena iz soje, vode in morske soli, uporabljamo pa jo kot začimbo.

Sojino olje pridobivajo s stiskanjem semen, je zdravo in se ga uporablja pri kuhi.

Sojina kava je pridobljena iz nepraženega sojinega zrna, ne vsebuje kofeina in teina.


Ne glede na to, ali smo vegetarijanci ali ne, bi naša prehrana morala vsebovati veliko:
neoluščenega riža, nerafiniranih žitaric, polnozrnatih testenin, polnozrnatega kruha in drugih izdelkov iz celovitih žitaric ter sadja in zelenjave.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> POMOČ - bolnim Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group