ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Prehlad-kaj-pomaga-kaj-škodi-in-kaj-koristi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2014 10:57    Naslov sporočila: Prehlad-kaj-pomaga-kaj-škodi-in-kaj-koristi Odgovori s citatom

Prehlad-kaj-pomaga-kaj-škodi-in-kaj-koristi


Preberite, kaj vam lahko koristi in kaj ne!


Zdravila, s katerim bi pozdravili prehlad, ni. Obstajajo pa načini, kako poskrbeti za boljše počutje, omiliti simptome in skrajšati potek bolezni.

Kihanje, kašljanje, zamašen nos, slabo počutje ... S čim lahko omilite prehlad?

Sredstev proti prehladu je skoraj toliko, kolikor je razširjen prehlad in nekatera so prav toliko tudi stara. Preberite, kaj učinkovito lajša simptome prehlada, kaj ne učinkuje in kaj vam ne bo škodilo.

1. Katera sredstva proti prehladu delujejo?

Če se prehladite, lahko pričakujete, da boste bolni vsaj en teden. To pa še ne pomeni, da se morate počutiti obupno. Ta sredstva so vam lahko v veliko pomoč.

Voda in druge tekočine

Prehlada se sicer ne da kar splakniti iz organizma, vendar lahko pitje dodatne tekočine pomaga. Voda, sokovi, čista juha ali topla limonada z medom pomagajo oljašati kašelj in preprečijo dehidracijo. Izogibajte se alkoholu, kavi, gaziranim pijačam, ki le povečujejo dehidracijo.


Kokošja juha

Dobra stara kokšja juhica zares pomaga!

Slana voda

Grgranje slane vode lahko začasno olajša vneto in hripavo grlo. Pol čajne žličke soli raztopite v kozarcu tople vode in grgrajte večkrat dnevno.

Slano razpršilo za nos

Razpršila za nos pomagajo odmašiti zamašen nos in olajšajo dihanje. Poleg tega je prednost slanih razpršil ta, da njihov učinek traja tudi po tem, ko prenehamo z njihovo uporabo, njihova uporaba pa je varna in neškodljiva tudi za otroke.

Kokošja juha

Kokošjo juho so našim dedkom in babicam kuhale že njihove babice. Znanstveniki so sedaj odkrili, da kokošja juha resnično deluje. Pomagala naj bi namreč odpraviti simptome prehlada in gripe že v dveh dneh! Deluje namreč protivnetno, saj zavira pretok celic imunskega sistema, ki povzročajo, da se telo na okužbo odzove z vnetjem, po drugi strani pa začasno pospeši gibanje sluzi skozi nos, odmaši nos in s tem skrajša čas, ko so virusi v stiku z nosno sluznico.
vlaga
Virus prehlada v vlažnem okolju težje preživi, zato poskrbite, da zrak doma ne bo suh.

Protibolečinska zdravila

Protibolečinska zdravila, ki jih dobimo brez recepta, sicer lajšajo simptome, vendar pa ne nudijo zaščite pred prehladom in ne skrajšajo bolezni. Poleg tega so pri tovrstnih zdravilih ob uporabi, daljši od nekaj dni, pogosti tudi stranski učinki. Uporabljajte jih torej le nekaj dni, nikakor pa naj jih ne jemljejo otroci. Protibolečinska zdravila, ki vsebujejo acetaminofen, lahko v večjih količinah povzročijo okvare jeter, v kombinaciji z zdravili proti gripi pa tudi zastrupitev.

Vlaga

Virus prehlada uspeva v suhem okolju, zato je prehlad toliko bolj pogost pozimi. Suh zrak poleg tega izsuši sluznico, s čimer povzroči zamašenost nosa in prasketanje v grlu. Vlažilec zraka vam tako lahko v stanovanje prinese nekaj vlage, res pa je, da se lahko zaradi tega na stenah naredijo plesen in množijo bakterije, če stanovanja ne boste dovolj redno čistili.






2. Katera sredstva ne delujejo?

Ta seznam je veliko daljši od zgornjega, vendar pa je pred vami nekaj najpogosteje uporabljenih sredstev proti prehladu, ki resnično ne delujejo.

Antibiotiki

Antibiotiki uničujejo bakterije in ne virusov! Zato ne prosite svojega zdravnika, naj vam predpiše antibiotike, in ne uporabljajte starih antibiotikov, ki jih imate še doma. Nič bolje se ne boste počutili, poleg tega pa nepravilna uporaba antibiotikov povzroča širjenje bakterijskih okužb, saj bakterije postanejo imune na antibiotik, vaš organizem pa prav tako.
močno <a href='#' class='banner_contextual_link' onmouseover='banner_contextual_display(event); return false;' onmouseout='banner_contextual_hide(); return false;' onclick='return false;'>zdrav</a>ilo
Pri prehladu ne jejte antibiotikov, saj ti ne bodo imeli nikakršnega učinka. (Foto: iStockphoto)

Antihistamini

Nekatere raziskave so pokazale, da antihistamini sicer zmanjšajo kihanje in pomagajo pri zamašenem nosu, vendar so njihovi stranski učinki veliko večji kot rezultati.

Sirupi za izkašljevanje, ki jih dobite brez recepta

V času sezone prehlada sirupi proti kašlju kar preplavijo domove. Nekateri dejansko vsebujejo sesavine, ki olajšajo kašelj, vendar pa so količine premajhne, da bi imele tak učinek, kot bi si ga želeli, in so lahko celo škodljivi za otroke.

Kašelj, ki se pojavi ob prehladu, navadno traja približno tri do štiri tedne. Če traja dlje časa, obiščite zdravnika. Medtem pa ga skušajte raje ublažiti z limoninim sokom, medom in vlažilci zraka.


3. Katera sredstva so lahko koristna in nikakor ne škodijo?


Vitamin C

Jemanje vitamina C običajnih ljudi najverjetneje ne bo zaščitilo pred okužbo s prehladom. Je pa res, da 200 miligramov tega vitamina na dan še kako koristi vsem, ki se resno in aktivno ukvarjajo s športom, so izpostavljeni ekstremnim razmeram in mrazu – vojaki, smučarji in maratonski tekači. Vendar pa morate biti previdni, da ne vzamete prevelikega odmerka vitamina C. Količine okoli 2000 miligramov lahko povzročijo slabost in prebavne motnje.
Ameriški slamnik
Ameriški slamnik naj bi pospešno uničeval mikrobe, zdravil okužbe dihal in pomagal pri prehladu in gripi. (Foto: iStockphoto)

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik krepi imunski sistem, pomaga pri pospešenem uničevanju mikrobov, prehladu, gripi in zdravi okužbe dihal. Vendar pa so nekatere študije pokazale, da potek bolezni, kot je prehlad, skrajša le za 10 do 30 odstotkov.

Cink

Študije glede učinkovitosti cinka so zelo različne. Po mnenju nekaterih naj bi pastile in razpršila za nos, ki vsebujejo cinkov acetat, najbolj učinkovala v roku 48 ur po nastopu simptomov. Jemanje cinka s hrano naj bi zmanjšalo simptome, vključno s slabim okusom v ustih in slabostjo. Vendar pa nekateri trdijo, da cink ni učinkovito sredstvo proti prehladu, poleg tega pa lahko prekomerna uporaba cinkovega razpršila za nos povzroči trajno izgubo občutka za vonj.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group