ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Te­ža­ve s her­pe­som

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4467
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2010 14:23    Naslov sporočila: Te­ža­ve s her­pe­som Odgovori s citatom

Te­ža­ve s her­pe­som

Her­pes je na­lez­lji­va bo­le­zen, ki jo pre­na­ša­jo vi­ru­si her­pe­sa. V Slo­ve­ni­ji je z vi­ru­som her­pe­sa oku­že­nih ve­li­ko lju­di, ven­dar vsi ne zbo­li­jo. Ne­ka­te­ri so samo pre­na­šal­ci, zbo­li­jo pa ne. Ko se z njim oku­ži­mo, os­ta­ne­mo oku­že­ni vse živ­lje­nje. Vi­ru­si v te­le­su mi­ru­je­jo in lah­ko ni­ko­li ne po­sta­ne­jo ak­tiv­ni. Lah­ko pa iz­bruh­ne bo­le­zen ob zmanj­ša­ni od­por­no­sti (stres, po­vi­ša­na te­le­sna tem­pe­ra­tu­ra, men­strua­ci­ja ipd.). Po­go­sto pa vzro­ka niti ne vemo.

Kje se po­jav­lja iz­puš­čaj
Lah­ko se po­ja­vi na ust­ni­cah – la­bial­ni her­pes, na spo­lo­vi­lu – ge­ni­tal­ni her­pes, lah­ko pa kjer­ko­li po te­le­su, kjer ima­mo pa­sa­sto raz­po­re­di­tev her­pe­snih spre­memb – go­vo­ri­mo o her­pes zo­stru ali pa­sav­cu.
Pri prvi okuž­bi pro­dre­jo vi­ru­si v ce­li­ce ko­že ali sluz­ni­ce ali obo­je, kjer se zelo hi­tro raz­mno­žu­je­jo. Na­sta­ne­jo vo­de­ni me­hurč­ki, ki naj­prej šče­mi­jo, pe­če­jo, nato pa po­či­jo. Te­ko­či­na, ki se raz­li­je, vse­bu­je na mi­li­jo­ne vi­ru­sov. Po­ja­vi se raz­je­da, ki zelo boli, nato se po­ja­vi kra­sta, ki od­pa­de. V fazi me­hurč­kov je bol­nik zelo ku­žen.

Ko se okuž­ba po­mi­ri, se vi­rus zo­pet skri­je v gan­gli­je, živč­ne struk­tu­re. Ko od­por­nost pade, pa lah­ko zno­va iz­bruh­ne.

Kako se oku­ži­mo
Her­pes je vi­ru­sna bo­le­zen, je na­lez­lji­va bo­le­zen. Pre­na­ša se z ne­po­sred­nim te­le­snim sti­kom. Kdor se en­krat oku­ži, os­ta­ne ku­žen vse živ­lje­nje.

La­bial­ni her­pes
Ta vr­sta her­pe­sa se po­ja­vi na ust­ni­cah, pov­zro­ča ga her­pes vi­rus tipa 1. Naj­prej za­ču­ti­mo šče­me­nje, sr­be­nje, pe­ko­čo bo­le­či­no, nato pa se po­ja­vi bo­le­ča ote­kli­na, rde­či­na in konč­no ti groz­ni bo­le­či me­hurč­ki, ki kma­lu po­či­jo. Na­sta­ne raz­je­da, kra­sta, ki se po­su­ši in od­pa­de. Me­sto me­hurč­kov os­ta­ne še ne­kaj ča­sa bolj por­de­lo. Po­ja­vi se ob stre­su, po­vi­ša­ni te­le­sni tem­pe­ra­tu­ri, men­strua­ci­ji, moč­nej­šem sonč­nem iz­po­stav­lja­nju: UV-žar­ki, poš­kod­be, te­le­sna preo­bre­me­nje­nost, pa­dec imun­ske od­por­no­sti ...

Ge­ni­tal­ni her­pes
Pre­na­ša se s spol­ni­mi od­no­si. Lah­ko do­le­ti vsa­ko­gar in je kar po­gost. Po­ja­vi se na spo­lo­vi­lu. Pri žen­skah na sram­nih ust­ni­cah, pri moš­kem pa na gla­vi­ci, ko­ži­ci pe­ni­sa. Lah­ko pa se po­ja­vi tudi po steg­nih, oko­li zad­njič­ne od­pr­ti­ne, zad­nji­ci, dim­ljah, nad sram­no kost­jo. Ve­či­no­ma se oku­ži­mo pri spol­nem sti­ku s part­ner­jem, ki ima me­hurč­ke. Med okuž­bo in iz­bru­hom bo­lez­ni lah­ko pre­te­če­jo dne­vi ali celo leta. Po pr­vem iz­bru­hu se bo­le­zen lah­ko v ča­sov­nih pre­sled­kih lah­ko po­jav­lja ved­no zno­va. Po­tek je po­do­ben kot pri la­bial­nem her­pe­su, le da so tu lah­ko pri­sot­ni še splo­šni zna­ki okuž­be z vi­ru­som, sla­bo po­čut­je, bo­le­či­ne v mi­ši­cah. Po­ja­vi­jo se bo­le­či me­hurč­ki. Spro­ži­jo ga ena­ki spro­žil­ci. Ge­ni­tal­ni her­pes ni ne­va­ren, je pa zelo nad­le­žen. Po­mem­ben pa je pri no­seč­ni­cah, saj lah­ko ak­tiv­no her­pe­tič­no obo­le­nje pri no­seč­ni­ci med po­ro­dom pov­zro­či okuž­bo no­vo­ro­jenč­ka. Zato je tre­ba no­seč­ni­ci pre­gle­da­ti kri gle­de na her­pes tipa 2, ki pov­zro­ča ge­ni­tal­ni her­pes.

Her­pes zo­ster – pa­sa­vec
V otroš­tvu ve­či­na lju­di pre­bo­li no­ri­ce, ki jih pov­zro­ča vi­rus, ta pa lah­ko poz­ne­je pov­zro­či pa­sa­vec. Po­ja­vi se lah­ko na obra­zu, no­gah, naj­po­go­ste­je pa na tru­pu. Zna­čil­na je pa­sa­sta raz­po­re­di­tev me­hurč­kov, zato se bo­le­zen ime­nu­je pa­sa­vec. Naj­prej se lah­ko po­ja­vi­jo nez­no­sne pa­sa­ste bo­le­či­ne, še­le nato me­hurč­ki. Bis­tvo je to­rej bo­le­či­na, ki lah­ko tra­ja me­se­ce in tudi leta, ne pa iz­puš­čaj. Diag­no­zo je tre­ba po­sta­vi­ti čim prej, zdra­vi­la je tre­ba do­bi­ti čim prej, naj­poz­ne­je v 72 urah po po­ja­vu me­hurč­kov ali ko me­hurč­ki še niso suhi. Ta­krat je vi­rus še v krvi, nato pa se spet skri­je in ga zdra­vi­la ne do­se­že­jo. Pa­sa­vec se naj­po­go­ste­je po­ja­vi pri sta­rej­ših lju­deh, ob upa­du od­por­no­sti, al­ko­ho­li­kih, stre­su, po­prejš­nji bo­lez­ni. Po­ja­vi se samo en­krat. Ne­var­nost pre­no­sa okuž­be je pri pa­sav­cu majh­na.

Zdrav­lje­nje
Ob po­ja­vu me­hurč­kov se čim prej obr­ni­te na svo­je­ga zdrav­ni­ka, da bo­ste do­bi­li zdra­vi­la. Pri her­pe­su na ust­ni­cah se daje zdra­vi­la, ki za­vre­jo raz­voj vi­ru­sa, če je her­pes zelo ob­se­žen ali pa se po­nav­lja – več kot šest­krat na leto. Pri nas ima­mo na vo­ljo tab­le­te vi­ro­lex in val­trex. Tab­le­te pre­mo­vir se pred­pi­su­je­jo samo za pa­sa­vec.

Katarina Planinec, dr. med.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group